Derbywinst Set-Up II thuis tegen Krekkers

SU65-dames2-rivo-rijssen (6)

VoV, 17-12-2016. 18:40 uur. De gemoederen bij de Twentse Eerste Divisie derby tussen Springendal Set-Up dames 2 en Krekkers liepen af en toe hoog op. Vaak omdat de dames binnen de lijnen heel andere dingen hadden gezien  (touché of niet touché, uit of in) dan de beide heren in het donkerblauw met het Nevobo embleem op de borst en ze dus meenden dat hen onrecht werd aangedaan. Het kostte Krekkers een rode kaart, die volgens ons twee strafpunten opleverde. Officieel is het er maar één. maar wij, en niet wij alleen maar ook een groot deel van de Krekkers fans, meenden te constateren dat de bordjes in de vijfde set na rood twee keer naar een hoger nummer werden doorgedraaid.

Even over de cijfers, even de boeken bijwerken. Set-Up stond 6de met 10-26, Krekkers 3de met 10-28. De sets voor en tegen laten we even voor wat ze zijn, maar de gescoorde en tegen gekregen punten vinden wij wel interessant. Bij Set–Up was dat 915 om 944 en bij Krekkers 963 om 971. Met andere woorden beide teams konden twee keer door de 1.000 puntengrens knallen in deze wedstrijd. Het werd 3-2 voor Set-Up via de setstanden 19-25, 25-22,25-22, 22-25 en 15-7. Totaal score dus 106-101. Ofwel werd de 1.000 punten barrière vier keer genomen.

Krekkers begon fris, fel , fanatiek, fruitig en vrolijk aan de wedstrijd. Daar hadden ze ook alle reden voor, want het scorebord wees vlot 2-5 voor hen aan. Na een mindere periode met veel gulle gaven en scores van Ilse Kamphuis en Carine Elfrink maakte Set – Up bij 11-11 gelijk. Met Britt Hoek aan serve kwam Krekkers echter weer sterk terug, terwijl het foutenspook al van speelhelft wisselde voordat de set afgelopen was.

Set-Up was nu in een gulle bui, en liet Krekkers afstand nemen naar 14-18 en 16-21. Marèll Oude Avenhuis en Eline Goossen schoten met scherp, Set-Up probeerde dat ook maar miste te vaak. Met Maureen Lesker aan serve en Eline Goosen als afmaker op positie vier werd de set met 19-25 binnengehaald.  Krekkers scoorde 14 keer voor zichzelf en 6 keer voor Set-Up in deze set.

Het leek of alle goeds van Krekkers uit de eerste set ineens verdwenen was na de veldwissel. De energie was er niet meer, het ging moeizaam, de potjes leken leeg. Helemaal toen spelverdeelster Danique Horck haar ploeg naar 5-0 serveerde, nadat Marcel Veneklaas op 4-0 al een time out had genomen. Bij de zesde opslag van Danique ging het voor haar mis, ze kwam verkeerd neer en ging door de knie heen. Zij moest geblesseerd naar de kleedkamer, Anne Hesselink nam de spelverdeling over. Krekkers bleef maar aanklungelen, bij 9-2 hadden ze al zes keer voor Set-Up gescoord.

De thuisploeg bouwde verder uit naar 14-5,, maar kreeg het daarna toch weer moeilijk. Met name omdat Marèll Oude Avenhuis en Maureen Lesker goede serve series hadden en Eline Goossen aan het net lekker stond raak te slaan. Het verschil van zeven punten bij 16-9 werd teruggebracht naar drie bij 19-16. Even leek het erop dat Krekkers het ritme terug had, libero Sam Kroezen verrichte een aantal prima reddingen en hield de bezoekers ‘in leven.’ Op 23-18 bracht Marcel Veneklaas Sophie Meijer voor de serve. Set-Up wankelde, struikelde maar viel niet door haar opslagen. Net op tijd (23-22) hadden ze het evenwicht terug. Ilse Kamphuis sloeg de 25-22 en 1-1 stand op het scorebord. Set-Up scoorde in deze set 12 keer voor zichzelf en 7 keer voor Krekkers.

Tot 6-6 ging het gelijk op in de derde set daarna zorgden Ilse Kamphuis en Anne Hesselink met serve series voor een 13-8 stand in het voordeel van de Ootmarsummers. Het verschil werd nog groter en bedroeg acht punten bij 18-10. De foutserve bracht Krekkers aan de opslag. Sophie Meijer werd weer ingebracht om haar lastige opslagen naar Set-Up kant te versturen. En dat deed ze goed, Set-Up moest het antwoord schuldig blijven, bij 18-16 ging Tom Engbers de time out in. Daarna scoorde Carine Elfrink de 19-16, Ilse Kamphuis blokkeerde de 20-16 tegen de vloer.

Krekkers knokte zich terug naar 21-20, even later naar 23-22 toen de dames in het geel de opslag van Maureen Lesker nakeken totdat deze precies binnen de lijnen viel. Carine Elfrink kreeg setpoint op de borden (24-22), een in het net geslagen bal besliste de set in het voordeel van Set-Up. Ze stonden met 2-1 in sets voor.

Twee series tekenden de vierde set. De eerste kwam van Maureen Lesker (van 1-1 naar 1-6), de tweede van Anne Hesselink (van 9-17 naar 16-18). Krekkers speelde in het eerste deel van de set, tot pakweg 9-17, prima. Eline Goossen, Maureen Lesker, Eline van Heijningen en Wiepie de Haan scoorden veel en mooi, Krekkers gaf niks weg (ja, één puntje in die periode) en kon de aanvalskracht van Set-Up afstoppen. Alleen Carine Elferink kwam er met enige regelmaat door.

Na 9-17 werd het anders, de fouten stapelden zich op, er waren problemen met de servepass en het scoren stokte. Anne Hesselink bracht haar team naar 16-17, voordat Eline Goossen, na een Krekkers time out, de serie kon beëindigen. Het stond 16-18. Set-Up deed haar uiterste best om de wedstrijd in deze set te beslissen, libero Iris Olsman stond een aantal keren precies op de goede plek om een kanonskogel af te stoppen, en weer was het Carine Elfrink, die bij 20-21 de spanning terugbracht.

Marèll Oude Avenhuis scoorde, Sophie Meijer kwam weer voor de serve en serveerde een ace (20-23), waarna de eerste midaanval van deze set door Maureen Lesker werd afgerond voor 20-24. Set Up kreeg het 22ste punt kado via een opstellingsfout, Maureen Lesker maakte met de tweede midaanval in deze set het laatste punt. Voor 22-25. Totaal 20 keer scoorde Krekkers voor zichzelf in deze set, 8 keer maakten ze een punt voor Set-Up.

Op de serve van Anne Hesselink ging het meteen mis aan de kant van Krekkers. De ketsers betekende 1-0, de rake klappen van Carine Elferink 2-0 en 3-1, Marleen van Benthem zorgde voor 4-2. Toen kwam dat hele gedoe met de rode kaart, er werden punten bijgeteld en even verder stond het 8-3, het moment om van speelhelft te wisselen.

Eline van Heijningen scoorde 8-4, Krekkers kwam door punten van Wiepie de Haan op 9-6, waarop Daphne en Ilse Kamphuis de volgende vier punten voor Set-Up maakten. Ilse via twee aces, ‘uit’ was niet ‘uit’.  Wiepie maakte nog 13-7, Set-Up kwam door een foutserve op matchpoint. Daphne Kamphuis verzilverde het. Set-Up scoorde 10 keer voor zichzelf in de tiebreak en gaf geen puntje weg.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto Martin Kloppers.