Vizier op volleybal

 

Peelpush lijdt 2-3 verlies tegen Zwolle

1617PeelpushD1

VoV, 18-12-2016. 17:40 uur. Vanmiddag werd in Meijel de wedstrijd tussen Peelpush en Regio Zwolle Volleybal gespeeld. Vanwege de huidige stand en de na 18 wedstrijden door te voeren splitsing in kampioens- en degradatiepoule van de Dames Eredivisie een partij die Zwolle niet mocht verliezen en Peelpush zeer zeker moest winnen. 

Zwolle en Peelpush staan beide onder de streep die straks de scheidslijn van de twee poules is, met voor Zwolle al acht punten achterstand (met één wedstrijd minder)  op de ‘veilige’ zesde plek, waar nu Alterno staat. Peelpush staat reeds zover achter (14 punten) dat spelen in de kampioenspoule welhaast met nog zes duels te gaan al onmogelijk is. Voor hen is gaan voor de beste startpositie (2, 1, of 0 punten bij de herstart) een van de insteken voor dit duel. Terrein op Zwolle goedmaken, punten inlopen, is daarvoor noodzakelijk.

Zwolle kwam op een 0-2 voorsprong in sets, waarna Peelpush karakter toonde en twee sets met minimaal verschil voor zich besliste. In de tiebreak was Zwolle opnieuw de baas.

De openingsset was niet goed voor de ploeg uit Meijel. Met een dikke 15-25 ging de winst naar Regio Zwolle Volleybal. De gasten bouwden ook in de tweede set vlot een grote voorsprong op (5-10), maar zagen die ook langzaam puntje voor puntje weer afnemen. Bij 11-12 was Peelpush er bijna naast, maar bijna was zeker nog niet helemaal, Zwolle herpakte zich en liep uit naar 12-18. Deze keer leverden ze niets meer in op het verschil en via 14-22 werd de set met 17-25 gewonnen.

Tot dan was Zwolle vanaf de opslaglijn (11 aces) en blokkerend (6 blokpunten) duidelijk beter dan de thuisploeg, die daar 5 aces en 0 blokpunten tegenover kon zetten. Anneke Ykema, 4 aces, scoorde totaal 9 punten. Manon Zeeboer en Iris Reinders kwamen tot 8 punten voor Zwolle na twee sets. Bij Peelpush stonden Nikki van der Veen en Jody Selten na twee sets op 6 scores.

Peelpush moest dus in de derde set de setwinst pakken om nog uitzicht op wedstrijdwinst te behouden. Met een 8-4 voorsprong na een 1-3 achterstand leek dat besef er ook volledig te zijn. Zwolle haalde in en was bij 8-7 en later bij 16-15 er bijna naast. De 16-16 werd 17-18 en 19-19, beide teams vochten voor wat ze waard waren en gaven elkaar niets kado. De 22-20 werd 23-23, Zwolle kreeg op 24-25 matchpoint, Peelpush maakte het ongedaan en verzilverde in de counter het setpoint op 26-25 in setwinst bij 27-25. Peelpush leefde nog. Nikki van der Veen stond op 13 scores, Jody Selten op 9. Iris Reinders en Anneke Ykema hadden voor Zwolle een dozijn punten achter de naam staan.

Peelpush had nog niets met één gewonnen set, alleen de mogelijkheid om een puntje te pakken als de vierde gewonnen werd en dan daarna de mogelijkheid op wedstrijdwinst via de tiebreak. Zwolle pakte het initiatief (5-7), Peelpush kwam terug (8-8), en moest bij 8-11 weer in de achtervolging. Bij 12-12 was de achterstand weggewerkt. Teams gaven elkaar niets toe en in een nek aan nek race ging het scoreverloop verder. De 14-14 werd gevolgd door 16-15 en 18-17. Het gaatje was er op 20-17, een gaatje dat Regio Zwolle Volleybal niet meer dicht kreeg. Integendeel eerst werd het alleen maar groter (22-17), totdat het bij 25-23 toch verlies en een 2-2 stand betekende.

Beide teams hadden één puntje binnen. Na vier sets stond Peelpush op 15 aces en 6 blokpunten, Zwolle had 20 aces en 12 blokpunten. Nikki van der Veen had 17 keer gescoord, Marianne het Lam – Scholten stond op 15 punten voor Zwolle.

Zwolle had de beste start in de tiebreak (1-5) en wisselde met een ruime voorsprong (3-8) van helft. De serie om het verschil te overbruggen bleef uit voor Peelpush, Zwolle nam nog meer afstand en wist de winst na 3-11 met een hele ruime 6-15 binnen te halen. Zwolle hadden echter wel een puntje verloren, net zoals Peelpush er twee had verloren.

Bij Peelpush werd Nikki van der Veen met 17 punten topscorer, Jody Selten bleef op 14 scores steken. Zij en Nikki serveerden elk 5 aces, Noa Klerckx kwam tot 4 directe punten met haar opslag. Bij Zwolle kwamen  Iris Reinders en Marianne Het Lam-Scholten met 20 punten bovenaan de lijst te staan.  Anneke Ykema scoorde tot 5 aces. Marianne had het zelfde aantal blokpunten.

gh @ Vizier op Volleybal Foto Wim Simons.