Jeugd Oranje geweldig op dreef

17JuichfotoNL

VoV, 06-04-2017. 6:00 uur.  Jeugd Oranje speelde gisteravond op het EK U18 een geweldige patij tegen de leeftijdsgenootjes uit Turkije. Zij wonnen met 3-1, nadat in de derde set de zege zonder setverlies voor het grijpen lag bij 24-20, edoch Turkije met zes punten op rij de nederlaag nog een set kon uitstellen.

Nederland staat nu achter Italië, de tegenstander van vandaag, op de tweede plek met zes punten uit vier wedstrijden. Rusland heeft er ook zes en staat derde, Bulgarije staat op vijf, Turkije op vier en Duitsland op drie. Verder speelt vandaag Duitsland tegen Bulgarije en Turkije tegen Rusland.

Bondscoach Julien van de Vyver gaf zijn vertrouwen in deze uitermate belangrijke wedstrijd aan Sarah van Aalen (spelverdeler), Vera Mulder (diagonaal), Hester Jasper en Dagmar Boom (passer/lopers), Demi Korevaar en Indy Baijens (middens) en Susanne Kos (libero).

Aanvankelijk had Turkije voordeel in de eerste set, ze liepen uit naar 2-5 , maar door onder andere een 2de bal score van Sarah van Aalen kwam Oranje terug naar 5-5 om bij de technische time out met 8-7 voor naar de kant te gaan. Dagmar Boom serveerde het gaatje naar 11-8, de technische fout aan Turkse kant zette wat later de 14-10 op de borden, met een ace serveerde Hester Jasper de tweede pauzestand (16-11) op het scorebord.

Na de pauze kwam Nederland met Jasper nog steeds aan serve op 19-11,  weer een ace, waarna de serie met een kill – block werd gestopt door de Turkse meiden. Nadat Dagmar Boom 21-15 had gescoord kwam Turkije met drie punten op rij terug naar 21-18. Intussen was Lisa Nobel als vervangster voor de geblesseerd geraakte Vera Mulder in het veld gekomen. Indy Baijens blokkeerde Oranje naar 23-18, een snelle midaanval zorgde voor setpoint, dat door Hester Jasper, die net als Dagmar Boom vier keer scoorde in deze set, met een ‘dankjewel’ blokje werd verzilverd. Oranje besliste de set voor zich door de lage foutenlast (4 om 10 punten).

Jeugd Oranje had de smaak blijkbaar goed te pakken en zette de Turkse tegenstander serverend zwaar onder druk. Maar liefst zes aces liet Oranje in deze set noteren, terwijl de passlinie onder aanvoering van de prima passende en verdedigende libero Susanne Kos er niet een tegen kreeg. Met 8-7, na een ace van Jasper, ging Oranje de eerste pauze in, tussen de time outs bouwden ze de stand uit naar 13-9, maar de Turkse ploeg kwam terug naar 14-13.

In twee sterke serveseries knalde Oranje Turkije volledig ondersteboven. Demi Korevaar was attent aan het net en haalde de serve terug (15-13), Turkije ging een aantal keren zwaar de fout in naar 19-13, waarna een ace en een foutserve er 20-14 van maakten. Hester Jasper serveerde de set na 21-14 uit (2 aces) en bleef mede door de blokpunten van Demi Korevaar tot aan de 25-14 aan de opslag. Dagmar Boom scoorde  zes keer in deze set.

Jeugd Oranje draaide ook in de derde set geweldig, met name bij de serie die ze na de 11-10 voorsprong lieten noteren. Indy Baijens serveerde Nederland in een keer naar 18-10, in deze serie zaten drie aces. Opnieuw had de Turkse passlijn het heel zwaar te verduren en konden de Nederlandse aanvalster attent gebruik maken van scoringsmogelijkheden aan het net. Na deze ruime voorsprong ging Oraje een aantal keren met foutserves en een technische fout de mist in, waardoor op 21-17 de bondscoach de time out nam. Een push vanaf drie meter door Hester Jasper zorgde voor 23-20, Turkije sloeg het matchpoint voor Nederland op het scorebord.

De fans gingen staan, de aanmoedigingen om het in drie sets af te maken galmden door sportcentrum Valkenhuizen. Echter had Turkije het beste voor het laatst bewaard, en kende Nederland aanvallend een hele slordige periode. Het ene na het andere matchpoint verdween als sneeuw voor de zon. Turkije kwam op 24-22, na drie achter elkaar uitgeslagen Nederlandse aanvallen stond het 24-25, het setpoint werd meteen benut door de Turkse dames. 24-26. En dus een vierde set.

Maar Jeugd Oranje was gisteravond niet van de wijs te brengen. Ook niet door een scheids die in de beslissende fase van de vorige set een duidelijk verkeerde beslissing nam en die hen dus de zege kostte. Na de veldwissel maakte Oranje duidelijk dat Turkije ‘geluk’ had gehad en meteen pakten ze kordaat de draad weer op. Naar 4-2 en 7-4. Op 11-6 moest Turkije naar de kant. Tot 14-9 konden ze het verschil via de side out op vijf punten houden, met een primna midaanval doorbrak Oranje het side out ritme en kwam op 16-9 bij de tweede technische time out.

Nederland was geenszins van plan het opnieuw spannend te maken in de eindfase van de set. Met 20-13 en 21-15 op de borden ging de ploeg ook geconcentreerd de finale in. De Turkse foutserve, nummer zestien in de wedstrijd, en de Nederlandse ace, nummer zeventien in de wedstrijd, maakten er 23-15 van. Turkije kon niet van het net afblijven (24-15), waarna Indy Baijens de snelle combinatie op mid met een droge knal afrondde voor 25-15 setwinst en een dik verdiende 3-1 wedstrijdwinst. Oranje was gewoon een maatje te groot voor Turkije gisteravond.

Bij Oranje werd Hester Jasper met 18 punten topscorer. Dagmar Boom liet er 13 noteren. Aanvallend en blokkerend hielden de teams elkaar met 42 om 41 en 9 om 10 punten keurig in evenwicht.  Oranje serveerde 10 aces meer (17 om 10) en had met 15 om 31 veel minder directe fouten , die een punt voor de tegenpartij betekenden.