Vizier op volleybal

 

De VoV weekend top 10 (en meer)

Top10logoRSZ

VoV, 08-04-2017. 5:26 uur.  Het seizoen loopt ten einde, de laatste beslissingen zijn aanstaande. Maar bij volleybal is het ongeveer hetzelfde als met de tijd, het staat nooit stil, het gaat altijd maar door. Na dit Nederlandse seizoen is er wel weer een andere competitie, zoals de World Grand Prix, de World League of een EK, en is er ook een andere tak van het volleybal om je druk voor en over te maken. Eerst maar eens dit seizoen naar het einde brengen, dan zien we wel weer verder.

ER zijn ons weer mutaties bij  de trainers gemeld en clubs deden een oproep omdat ze een trainersvacature wilden invullen. WSV Warnsveld zoekt een trainer voor haar heren 1 team, Sandor Rieuwers blijft ook volgend seizoen trainer coach bij Compaen heren 1 en Ronald Vermeulen vertrekt aan het einde van het seizoen bij Topdivisionist Volley Tilburg. Rinke Olthof en Marthijn Wolters stoppen bij Webton Hengelo. 

Hoe staat het er in den lande voor?  Voor wat betreft de teams die de titels binnen hebben en de teams die reeds gedegradeerd zijn. Een overzicht van de stand van zaken.

Eredivisies:  De kampioen bij de dames en heren laten nog even op zich wachten. Oskam Taurus degradeert bij de dames, bij de heren zijn dat Nesselande, Alterno en ARBO Rotterdam.

Topdivisies: Nog geen kampioenen bekend, wel is de degradatie van DeVoKo en Sudosa – Desto bij de dames een feit en bij de heren is er geen redding meer mogelijk voor Donitas. 

Eerste divisies: De dames van VC Sneek II zijn kampioen geworden in 1A, Emmen ’95 en Donitas II zijn gedegradeerd. In 1B is de kampioen nog niet bekend, degradanten zijn VCV Veenendaal en Inter Rijswijk.  Bij de mannen zijn Reflex en VCV Veenendaal kampioen. Arvevo en Gemini-S zijn de reeds bekende degradanten uit 1A en 1B.

In de tweede divisies bij de dames  zijn nog geen teams die de champagnekurken op de titel hebben kunnen laten knallen, een paar zijn er nu wel echt dichtbij. Treurnis wegens degradatie was / is er bij Annen (A), Tornado Geesteren (B) en Compaen (C), met tussen haakjes de divisies waarvan ze afscheid nemen.

In de tweede divisies bij heren is alleen de vlag nog maar in top gegaan bij Sudosa – Desto in 2A, in de overige divisies ligt de titel bij een paar teams voor het grijpen, maar ze hebben hem nog niet. In 2C is Shot gedegradeerd, in 2D neemt men afscheid van Cegelec Zuvo en Atak ’55. 

Nog iets te melden over Oranje, de Nevobo of hun trainers?   Och ja, nog wel een leuk feitje van de  Jeugd Oranje wedstrijd bij het EK U18 in Arnhem tegen Jeugd Duitsland. Daar zong een van de Duitse trainers beide volksliederen uit volle borst mee, maar die Nederlander was achteraf wel blij met de Duitse zege. Het betrof voormalig Oranje international Bart-Jan van der Mark (48 keer in Oranje), professional bij onder andere Omni World en landskampioen met Piet Zoomers Dynamo, waarmee hij ook de beker en  de supercup won en in de Champions League speelde.

Hij is na een blessure (bij Orion) van speler naar trainer geswitcht, en was onder andere ook bij  Jjugdteams van Oranje  actief. In 2014 maakte hij de overstap naar het Talent Team van VCO Schwerin. Nu is hij tevens assistent trainer bij Martin Frydnes (Jong Duitsland) en scout bij Jeugd Duitsland. Hem kwam de Duitse zege wel goed uit, daardoor ging hun ploeg door naar de vijf tot en met acht poule, net als Nederland. En maakt dus nog kans op plaatsing voor het WK en het EYOF.

Wedstrijdplanning: We kunnen er niks aan doen maar sommige zaken blijven ons steeds weer verbazen. We denken dat de geautomatiseerde wedstrijdplanning van alle teams waarschijnlijk een heidens karwei is, maar we vragen ons toch wel af hoe het mogelijk is dat bepaalde teams dit seizoen nog niet één keer tegen elkaar gespeeld hebben, terwijl de competitie er al bijna opzit.

Neem bijvoorbeeld in de Topdivisie bij DeVoKo vs Donitas, of in de eerste divisies bij de dames, Zaanstad vs Inter Rijswijk en Rivo vs Donitas II. Drie wedstrijden voor het eind zijn teams nog vreemden van elkaar en staat er aan een kant van het net een team dat als gedegradeerd is, terwijl er voor de ander nog de nodige belangen zijn.

Incidenten? Dat kan, maar wat een dergelijke gang van zaken betreft is ieder incident er een te veel. Gewoon eisen dat uiterlijk 1 april alle inhaalwedstrijden gespeeld zijn, zo niet dan krijgen beide teams puntenaftrek. Ik wist er wel raad mee, er is meer dan genoeg tijd geweest om een datum te prikken, om mogelijke ‘competitievervalsing’ of de schijn ervan te voorkomen. 

De Nevobo nam vorige week zaterdag  afscheid van arbiter Herman Beekman, die bij Dynamo in Apeldoorn zijn laatste wedstrijd floot na een 25 jarige carrière als scheidrechter. Tien jaar floot hij Eredivisie en sedert 2015 was de Topdivisie zijn werkterrein. Aan een mooie carrière kwam dus vorige week een einde, Herman  ontving de Zilveren Officialspeld voor 25 jaar official. Daarbij de bijbehorende oorkonde, mooie woorden en bloemen voor thuis.

Europese toernooien dames en heren.  Het was de week van de halve en hele beslissingen in de Champions League Final Six. Bij de dames waren het hele beslissingen, bij de mannen nog maar halve.

Voor de Final Four van het dames toernooi plaatsten zich Conegliano (Robin de Kruijf), VakifBank Istanbul (Lonneke Sloetjes), Eczacibasi Vitra Istanbul en Dinamo Moskou. Er wordt op 22 en 23 april in Treviso gespeeld, waarbij de twee teams uit Istanbul tegen elkaar spelen en uiteraard Conegliano vs Moskou. Bij de mannen hebben na een wedstrijd Civitanova, Zenit Kazan en Dinamo Moskou de beste uitgangspositie. De laatste ondanks de 3-2 uitnederlaag in Berlijn tegen de ploeg van Wouter ter Maat. 

Zullen we maar weer overstappen naar de Top 10. Het aanbod aan wedstrijden is ruim dit weekend, met een aantal prachtige partijen. Ondanks alle kampioenswedstrijden her en der in het land hebben we opnieuw gekozen voor de topper in de Eredivisie bij de dames. Vooral omdat we zelf zo bijna elke week de nummer één wedstrijd kunnen zien. Voor wat het waard is. Verder zijn veel posities dubbel bezet, zo zien de trainers dat immers graag. 

1> Springendal Set-Up ’65 vs VC Sneek.  Eredivisie dames, Kampioenspoule. Door de derde plaats in de poule van Jeugd Oranje zal Sneek zaterdag Hester Jasper moeten missen. Dit duel kon weleens de ‘Vorentscheidung’ zijn van welk team zich plaatst voor de play offs om de titel. Sneek speelde een wedstrijd minder en staat vier punten achter. En heeft na zaterdag alleen nog thuiswedstrijden (tegen Eurosped, Alterno en Flamingo’s) terwijl Set-Up het nog moet opnemen tegen Flamingo’s (15 april, uit) en Alterno (22 april, thuis). 

2> Sliedrecht Sport vs Volley Tilburg. Topdivisie mannen. Een duel met de hoogste inzet. Het gaat voor beide ploegen erom kanshebber te blijven op de gouden graal van de Topdivisie. Met de broers Vermeulen als spelverdeler aan weerszijden van het net en vader Vermeulen die het vanaf de Volley Tilburg kant sceptisch als trainer coach volgt. Ofwel er verliest en er wint altijd een Vermeulen. 

3> Inter Rijswijk vs Advisie / SSS Barneveld. Kwartfinale om titel bij de mannen. SSS won vorige week met 3-0 thuis, maar is er nog niet. In het reguliere seizoen wonnen ze met 2-3 in Rijswijk, maar nu zijn de belangen groot en wie weet wat dat losmaakt bij de thuisploeg. 

4> Jeugd Oranje op het EK U18. Nog twee wedstrijden te gaan, worden de meiden vijfde of achtste dit weekend in Arnhem, plaatsen ze zich voor het WK U18 in Argentinië en / of het  EYOF in Hongarije. We wachten het af. Eerst vandaag zaterdag om 18:00 uur tegen Slovenië en dan zien we zondag wel verder. Duitsland speelt tegen Polen in dezelfde groep. Om de medailles spelen Italië vs Servië en Wit Rusland vs Rusland. 

5> Krekkers vs Springendal Set-Up II en Dash vs WSV. Eerste divisie dames A.  Derby’s in Twente en in de Achterhoek. Ook als daar niets meer op het spel staat zijn het toppers, derby’s zijn altijd de moeite waard en soms is de eer meer waard dan de punten. We zeiden soms, bij deze duels zal het nog terdege om beide gaan, de eer en de punten. 

6> VC Weert vs Sudosa – Desto en DeVoKo vs Donitas. Topdivisie dames. Wordt in deze duels de strijd om de titel al beslist of wordt het nog een week uitgesteld. Dat laatste is het geval als zowel Weert als Donitas met 3-0 of 3-1 winnen. En dat zal waarschijnlijk wel gebeuren tegen de reeds gedegradeerde tegenstanders.

7> VCN vs Inter Rijswijk en Zaanstad vs VoCASA. Eerste divisie dames B. In de stand staat VCN vier punten voor op VoCASA. Inter Rijswijk is gedegradeerd en Zaanstad staat net boven de p/d plaats. Het kan dus gebeuren, VCN kan kampioen worden. Zelf vijf punten pakken en een schietgebedje opzeggen dat Zaanstad twee setjes wint. De VoCASA fan zal andersom redeneren, zelf geen punten morsen en hopen dat Rijswijk de dag van zijn leven heeft, terwijl er bij VCN alleen maar dames met een off – day rondlopen. 

8> Zaanstad II vs Velo en VC Wik vs Gemini-S. Eerste divisie heren B. Degradatie duels voor drie van de vier teams. Alleen Gemini – S  kan zich veroorloven om punten te morsen, die zijn immers al gedegradeerd. 

9> SSS III vs Set-Up ’65. Tweede divisie heren B. Skunk vs Roosendaal. Tweede divisie heren D. Tjoba vs Donitas D3. Tweede divisie A dames. VollinGo vs Spaarnestad II. Tweede divisie dames C. Voltena vs VC Velden II. Tweede Divisie C. Waarom? Omdat Set-Up, Skunk, Tjoba, VollinGo en Voltena kampioen kunnen worden. Daarom! 

10> Apollo 8 vs VC Voerendaal en Reflex vs VC Landgraaf. Eerste divisie heren A. Hier kan alleen kampioen Reflex zich permitteren om punten te morsen, al zal dat hen de eer te na zijn tegen de nummer voorlaatst. 

Dat was ’t wel. Meer kunnen we er echt niet van maken voor dit volleybal weekend. Maak er in ieder geval een mooi volleybalweekend van en zorg ervoor dat u ongeschonden uit de  strijd komt. En bedenk, er is altijd hoop! We gaan u zondag informeren over de afloop van een en ander. Uiteraard zijn uw wedstrijdverslagen dan ook weer hartstikke welkom. Succes allemaal, al is dat natuurlijk zo tegenstrijdig als maar kan!

gh @ Vizier op Volleybal.