Tiebreakzege van Oranje vs Tsjechië

Teamfoto Oranje

VoV, 14-05-2017. 5:46 uur. De Nederlandse mannenploeg hebben ook hun tweede oefeninterland tegen Tsjechië winnend afgesloten. De equipe van bondscoach Gido Vermeulen won in het Noord-Hollandse Wognum met 3-2 van de Oost-Europeanen. In een uitverkochte sporthal De Bloesem knokte Nederland zich knap terug van een 2-1 achterstand.

Opstellingen:  Bondscoach Gido Vermeulen startte in Wognum met Daan van Haarlem (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Jeroen Rauwerdink en Thijs ter Horst (passer/lopers), Jasper Diefenbach en Thomas Koelewijn (middens) en Dirk Sparidans (libero). Abdelaziz en Rauwerdink speelden op de posities van Kay van Dijk en Robbert Andringa. Ook de Tsjechische bondscoach Falasca had enkele aanpassingen doorgevoerd. Zo startte sterspeler Michal Finger dit keer wel in de basis.

Eerste set gaat naar Tsjechië: Oranje begon lekker aan de wedstrijd en kwam na een harde ace van Abdelaziz op een 3-2 voorsprong. Lang kon Nederland niet genieten van deze voorsprong, want de Tsjechen namen halverwege de set het heft in handen. De Lange Mannen kwamen er aanvallend niet lekker doorheen en keken al snel tegen een 7-13 achterstand aan.

Door hard te werken kwam Oranje puntje voor puntje terug. Robbert Andringa viel succesvol in op de servicepositie en Abdelaziz sloeg enkele belangrijke punten binnen. Op 20-20 kwam Nederland weer op gelijke hoogte. Meer zat er helaas niet in voor de thuisploeg. Na een foutservice van Abdelaziz ging de eerste set met 23-25 naar de Tsjechen.

Oranje brengt stand op 1-1:  In de tweede set speelde Oranje een stuk zuiniger. Ter Horst kwam aanvallend op linksvoor erg goed tot scoren en bracht het publiek op de banken met zijn harde smashes. Passend hadden Rauwerdink, Ter Horst en Sparidans het beter onder controle. Bij een 22-18 voorsprong kwamen Robin Overbeeke en Wessel Keemink in het veld als dubbele wissel en mede dankzij hun goede invalbeurt werd de set netjes met 25-21 afgemaakt. Het was Overbeeke die slim het setpoint benutte.

Tsjechië pakt 2-1 voorsprong:  In set drie ging Oranje gemotiveerd op zoek naar een voorsprong. Tot 18-18 ging de stand gelijk op maar Nederland speelde nog geen oogstrelend volleybal. De afstemming tussen spelverdeler Van Haarlem en zijn aanvallers was in deze fase niet optimaal. Vermeulen besloot in te grijpen en bracht Robbert Andringa in voor Rauwerdink en Fabian Plak voor Koelewijn. Net als in de eerste set was Tsjechië beter in de strijd om the big points. Na een aanvalsfout van de ingekomen Overbeeke ging de set met 22-25 naar de bezoekers.

Oranje dwingt vijfde set af: Met de invallers Andringa en Plak begon Nederland vol goede moed aan de vierde set. Oranje wilde er voor het enthousiaste publiek in Wognum per se een vijfde set uitslepen en dat lukte. Met de sterke invallers Plak en Andringa liet Oranje uit van 14-14 naar 20-17. Uiteindelijk was het Ter Horst die met een kill – block de set binnenhaalde: 25-20.

Oranje wint de tiebreak: Oranje begon zeer sterk aan de beslissende vijfde set en kwam door goed te blokkeren op een 5-1 voorsprong. Bij de kantwissel was het echter Tsjechië dat aan de leiding ging: 7-8. Door een serie matige side – outs, gaf Nederland onnodig zijn ruime voorsprong uit handen.

Met Rauwerdink voor Ter Horst en Keemink en Overbeeke als dubbele wissel herstelde Nederland de orde: 12-10. Tot genoegen van de 1.100 toeschouwers ging de vijfde set uiteindelijk met 15-12 naar Nederland na een snoeiharde smash van Andringa.

gh @ VoV, bron Nevobo. Archieffoto FIVB.