Vizier op volleybal

 

Sovoco‘s ‘road to’ handhaving

1617handhaving

VoV, 16-05-2017. 5:22 uur. Op 27 februari 2017 mocht ik, na een bewogen tijd bij Spaarnestad , de dames van Van den Hengel Sovoco Dames 1 onder mijn hoede nemen.  Mijn gewaardeerde collega Robert Misset had de zondag ervoor gekozen om te stoppen. Hij vond dat de dames een nieuw elan nodig hadden om zich te kunnen handhaven.

Opdracht van de TC was de p/d halen en handhaven. Achterstand op de 9de plek was toen al flink opgelopen. 16 wedstrijden gespeeld, 27 punten. Snel rekenen, 44 punten nodig om  er rechtstreeks in te blijven., dus 17 punten in 6 wedstrijden. Iedereen moest even slikken, dit zou heel moeilijk worden. Het wedstrijdschema bekeken en voorspellingen erop los gelaten.

Met 3-1 winnen van Forza , 3-1 winnen van Leython, 3-1 winnen van Spaarnestad waren reële doelen. Dan kom  je op 12 punten , dan was het nog de taak om in drie wedstrijden 5 punten bij elkaar te sprokkelen tegen de andere teams. Met die gegevens zijn we er aan de slag gegaan. We hebben hard getraind , mooie wedstrijden gespeeld en minder mooie wedstrijden gespeeld , gewonnen tegen de directe concurrent voor de p/d plek maar helaas haalden we slechts 15 punten , wat eigenlijk al een knappe prestatie was. 42 punten gehaald , op 1 punt achter de veelbegeerde 9de plek.

Er bleef nu maar een ding over, de p/d wedstrijden winnen.  Eerst uit tegen Vives uit IJsselstein en een week later thuis tegen Armixtos uit Amsterdam. Zoals in het vorige verslag werd vermeld hebben we de eerste wedstrijd met 3-2 gewonnen van Vives. Nu was er nog een week trainen , op de trainingsavond werd de assistent naar Armixtos – Vives gestuurd om te filmen. Het werd 3-1 voor Armixtos.

Kortom, zaterdag 13-05 zou er een soort finale gespeeld worden en de winnaar mag volgend seizoen 2de divisie spelen.

Zaterdagochtend nog de beelden bekijken, gameplan maken, zaterdag middag iedereen eerder dan gebruikelijk verzamelen, gameplan bespreken op het grote scherm en nog even een halfuurtje service pass oefenen.

Zaterdag 16:00 uur mag  de wedstrijd beginnen, een week eerder tegen Vives begon iedereen stijf van de zenuwen , vandaag begon iedereen wel gefocust. Het was wel een beetje zoeken in het begin. Armixtos begon namelijk met een andere start rotatie dan verwacht waardoor het even zoeken was hoe we moesten serveren, Romy had haar examenstress achter zich gelaten en kon in de tweede gedeelte van de set een service serie maken en gaf zij haar aanvalsters prachtige set ups , 1ste set in the pocket.

Het vertrouwen was groot aan het begin van de 2de set, overleg tussen de stafleden” welke rotatie gaan we beginnen ?” Gaan we ons aanpassen aan hun rotatie zoals bedacht of blijven we staan. Eerste optie is gekozen en bam, wéér afgetroefd door Armixtos , ze zijn terug  op hun “normaal” rotatie. Dat deed ons pijn , onze pass lijn had moeite met de service druk van hun en vanaf het begin liepen we een flinke achterstand op. 

Tijd voor verandering , Kyra er in voor Daphne om hoogte in de aanval te brengen en good old Saskia er in voor Lieke om de aanval van nummer 4 af te stoppen. Het heeft bijna gewerkt, we kwamen terug maar helaas ging de set toch naar Armixtos 24-26.

En nu ? Welke start rotatie ? Terug naar het begin was de oplossing , en ja bingo nu stonden wij zoals wij wilden, Armixtos had in deze set niks meer te vertellen en het werd een clean 25-15.

In de 4de set niks meer veranderen. Armixtos veranderde ook niet , tenminste dat dachten ze. Het bleek dat het opstellingsbriefje verkeerd ingevuld was en dat een passer loper en een mid omgedraaid waren. Wij ruiken bloed , maar toch gaan we in het begin van de set mee in hun ontstane chaos. Het ging gelijk op tot de tien,  hierna besloot afscheidnemende Natanja dat ze weer een paar services moest produceren , Aanvoerster Sandra wilde een paar ballen in de vloer timmeren en uiteindelijk mept diagonaal Anouk de winnende bal binnen de lijn , 25-18 en 3-1 winst.

De ontlading was groot  bij de supporters , de speelsters en de staf in een bom volle Bunt. Tranen vloeien over de wangen , er werd geknuffeld met familie  en het feest werd gevierd , kortom iedereen was blij en Van den Hengel Sovoco Dames 1 mag volgend seizoen weer in de 2de divisie uitkomen. MISSION ACCOMPLIE.

En nu  ? Ik als trainer / coach van deze dames was aangesteld tot het eind van het seizoen. Ik ben toch geen dames trainer ! Ik wil best helpen maar daarna houd het op voor mij ! ‘Terug naar de mannen’ , hoor ik me nog zeggen tegen de TC op 26 februari . We zijn nu 3 maanden verder en deze groep en de ervaring was zo leuk dat ik alsnog heb besloten om door te gaan. 

We hebben nu nog een paar weken trainingen waar de meetrainsters zullen meedoen. De eerste versterking is al bekend, Nienke Warmerdam komt terug  als spelverdeelster en zal Gerdieneke vervangen. Gerdieneke wil zich concentreren op de studie.

Zoals eerder benoemd gaat Natanja er mee stoppen , voor haar is volleyballen verleden tijd. We zijn dus op zoek naar nieuwe middenvrouwen , mocht iemand interesse hebben om 2de divisie te spelen in een leuke club in de buurt van Utrecht kan met mij contact opnemen . c.george@quicknet.nl.  Tot volgend seizoen.

gh @ VoV, verslag Christophe George trainer/coach Sovoco, foto’s : Johnspictures en Jaap van de Broek.