Vizier op volleybal

 

Bekerwinst kroon op topseizoen VC Wik H2

Bekerwinst VCWikH2

VoV, 16-05-2017. 13:00 uur. De Ammerse mannen wisten op 7 april de felbegeerde titel in de Promotieklasse al te pakken en het weekend daarna werd ten koste van Spirit 1 een plekje in de finale van de regionale beker van de heren A categorie bemachtigd. Het seizoen werd al half afgesloten door als team van het jaar in de vereniging verkozen te worden (bedankt voor de stemmen!) en ook in de plaatselijke oranjeweek werd er weinig aan volleybal gedacht.

In de finale speelden we tegen Fit & Fysio VC Limac 1 die toch wel op een 3e plek waren geëindigd in de derde divisie, niet de minste dus. Toen de eerste training voor die bekerfinale er weer aankwam, begon het toch bij iedereen te dagen dat er nog een keer voor goud gegaan moest worden. Met de derde oefenwinst tegen het eerste dit jaar, was de voorbereiding goed te noemen. Op naar 13 mei!

Heel Groot-Ammers was al in de ban van het volleybal vanwege de zinderende P/D -wedstrijd van Dames 1 die afgelopen dinsdag een reuzenstap zetten naar de 1ste divisie. Veel wikkers werden hier enthousiast door en waren dus naar Velden (voor dames 1) en daarna naar Sint Anthonis afgereisd om hun teams de prijzen in de wacht te zien slepen. Al een aantal fans waren samen met heren 2 meegereisd in de saunabus, waarmee buschauffeur Kees ons langs verschillende toeristische trekpleisters leidde. Aangekomen in Sint Anthonis werden de zenuwen wat tot bedaren gebracht door een bakkie koffie en een ongekende hoeveelheid tosti’s.

Om 19:15 uur werden wij voorgesteld in Sint Anthonis en waren we klaar om de tent af te breken met goed volleybal, maar toch ook in een sfeer van ‘we mogen’. De starting seven kenden wij in Henk ‘stofzuiger’ den Boer, Brambo de Jäger, de Speltverdeler, Jelle Ottertje, Jelle ‘Lagnek’ van Tol, Mark ‘Airplane Black’ de Zwart en ondergetekende. Met fris en krachtig spel waren wij goed uit de startblokken geschoten en bouwde we een stabiele voorsprong op van een punt of zes en gaven we deze set niet meer uit handen 25-18. Na deze set is er nog veel gebeurd en vandaar dat deze eerste set mij niet zo goed meer bijstaat.

De tweede set zetten wij deze trend door en Limac wist niet wat ze aanmoesten met ons, iedereen stond fantastisch te spelen en was er geen vuiltje aan de lucht voor de Ammerse mannen die het publiek hun ogen uit liet kijken. Op het moment van set point, 24-20 voor, stokte de trein even, maar met een Ammers 1-2-3’tje van onze stabiele pass, super Spelt en Black die de bal invloog werd de tweede set verzilverd. Een onverwachte voorsprong voor heren 2 en WIK – publiek.

De derde doorgang werd ook weer in dezelfde trend begonnen met een 5-1 voorsprong. Het goede spel uit de eerste twee sets werd vastgehouden totdat het scorebord opeens een 11-11 stand liet zien. Toen wij de ballen niet meer op de grond kregen, zagen we Limac sterker worden. Tot het eerste set point (24-19) voor Limac liepen we achter de feiten aan en leek de wedstrijd een verlenging van de wedstrijd in de maak. Spelt aan service en er werd met onder andere een discutabele ace een stand van 24-23 op de borden gezet. Toch wist Limac dit set point te verzilveren en een in ieder geval een vierde set af te dwingen.

In de vierde set heeft Limac het zichzelf alleen aan het begin van de set moeilijk gemaakt door verkeerd op te stellen. De rest van deze set speelde Limac zeer degelijk en wijzelf vooral aanvallend dramatisch. 25-14 voor Limac. We moesten duidelijk weer als team gaan spelen en een andere adem vinden anders zou het een zuur verlies worden na een 2-0 voorsprong.

De vijfde set was een ware thriller met stress, schwalbes, ups en downs. Waar wij op een 4-2 voorsprong kwamen maar daarna niet leken te willen winnen door veel in het net te slaan en te serveren. De wissel van speelhelft was op 8-6 voor Limac. Nadat Limac ook het volgende punt maakte leek de beker uit het zicht te verdwijnen. Eindelijk een side – out voor de mannen van WIK en Jelle Otten aan service met een ace en sterk verdedigingswerk van onze achterhoede werd de stand gelijk getrokken op 9-9.

In de fase na de wissel zijn we ontzettend geholpen door ons fanatieke publiek, anders hadden de koppies blijven hangen had de wedstrijd waarschijnlijk een andere afloop gehad. Hierna wisselde we een aantal stuivertjes met Limac, maar wisten wij op 13-13 de break te maken en hadden wij via een authentiek balletje van Jelle O. het eerste match point. Limac wist hun side – out te maken en de wedstrijd tot het uiterste te dwingen.

Toen liet onze prinses PJ ‘Peaches’, die ondertussen Jelle van Tol al een tijdje had vervangen op de middenpositie, van zich spreken door toch maar weer even een kill – blokje op het juiste moment te maken. Iedereen op de banken ging staan voor het tweede match point. PJ serveerde de bal er in en dit resulteerde in een scherpe bal aan Maasbrachtse zijde. De buitenaanvaller wist deze bal niet op te lossen en sloeg deze duidelijk uit. Na een ongelofelijke wedstrijd wonnen de Ammerse mannen met 16-14 de vijfde set.

Bizarre euforie en zelfs tranen was van de gezichten af te lezen bij Heren 2 en kon het publiek net als het team nog niet echt beseffen dat het echt gelukt was. Er werd samen met de gepromoveerde dames uitbundig feest gevierd en was iedereen zielsgelukkig toen we de beker in ontvangst mochten nemen.

Een groot applaus voor iedereen die af is gereisd om ons te zien en te steunen. We hadden het deze keer meer nodig dan ooit. Iedereen is trots om voor zo’n club te mogen spelen. Het was een onvergetelijke dag waar we dan ook echt afscheid namen van Ans die met Heren 2 voor de tweede keer een beker wist te winnen. Ans Bedankt!

Op de terugweg leken we via Leeuwarden – Zuid om te rijden maar het feest was er niet minder om. Er werden luidkeels Ammerse liederen en andere klassiekers gescandeerd, ook werden er verschillende speeches gehouden onder andere door onze aanvoerder. Het kwam er op neer dat we ontzettend trots kunnen zijn, maar dat we volgend jaar maar voor de nationale beker moesten gaan, want deze beker was eigenlijk toch te makkelijk. De avond werd klassiek bij de lokale dorpsherberg afgesloten waar het meer op een WIK – kantine leek dan een kroeg en vierde we de winst tot in de vroeg uurtjes.

Bekijk via deze link de prachtige foto’s van de finale gemaakt door Christy van Buren:

https://www.facebook.com/pg/vcwikgrootammers/photos/?tab=album&album_id=1138405906265870 

gh @ VoV, verslag van Boris den Ouden namens VC WIK Groot-Ammers H2. Foto Christy van Buren.