Set -Up ’65 houdt de punten in de Schalm

VoV, 15-10-2017. 11:10 uur. Springendal Set – Up ’65 speelde gisteren haar eerste thuiswedstrijd van het seizoen 2017 – 2018. Vorige week was er een 3-2 nederlaag bij Peelpush in Meijel, deze week zou het allemaal anders en qua resultaat vooral beter moeten. Ook al was de tegenstander van een ander kaliber. Op bezoek kwam Coolen Alterno, waarvan in de voorbereiding nog met duidelijke setstanden was verloren. Maar dat was oefenen, nu ging het om het echie.

De beginnende basis. Springendal Set –Up ’65 begon met Inge Molendijk op spelverdeling, Jorinda Kremer als libero en Merle Baasdam op de diagonaal.  Op mid stonden Marianne Het Lam – Scholten en Daphne Giesselink en de pass en daarna lopen moest gedaan worden door Shanlee McLennan en Jaimee-Lee Morrow. Zonder to, want dan is het te laat, dan hoeft het niet meer. Flauwe grap, VoV. Aan de zijlijn stond trainer coach Brahim Abchir.

Coolen Alterno ’s trainer coach Ali Moghaddasian begon met Bregje van den Heuvel op spelverdeling, Daniëlle Docter op de libero en Linda te Molder op de diagonaal. Eline Timmerman en Romy Hietbrink  speelden op mid en op de buitenkant stonden Kirsten Wessels en Iris Scholten. Later waren er nog allerlei mutaties op deze starting seven

Sterk begin Alterno, Set-Up eerst afwachtend:  De bezoekers begonnen sterk, van 0-3 naar 2-5 via scores van Linda te Molder, een blokpunt van Kirsten Wessels en een rake klap van Iris Scholten. Bij 4-5 scoorde Jaimee-Lee Morrow haar eerste puntje op Nederlandse bodem, meteen gevolgd door het tweede via een blokpunt bij 5-5.  Set-Up kwam op 7-6, kreeg echter meteen daarop een serie van vier punten tegen (7-10) en moest opnieuw in de achtervolging. Drie scores van Shanlee McLennan konden niet voorkomen dat het verschil tot 11-16 opliep

Een mooie snelle midcombinatie tussen Inge Molendijk met Marianne Het Lam – Scholten benutte de laatste (12-16) waarna ze zelf ging serveren. Scherpe opslagen voorkwamen aanvallen van Alterno en stelden Jaimee-Lee Morrow en Merle Baasdam in staat om de stand naar 17-16 om te buigen. Bij 19-19 begon de finale.  McLennan scoorde 20-19, na het kill – block van Inge Molendijk / Marianne Het Lam – Scholten ging Alterno de time out in. Zonder succes er volgde een ace van Daphne Giesselink en een uitgeslagen Alterno aanval, waarmee de stand op 23-19 kwam.  Iris Scholten kon de serie breken, de foutserve zette Set-Up op setpoint, dat met een uitgeslagen Alterno aanval verzilverd werd.

Met 20 eigen scores tegen 16 van Alterno wist de thuisploeg zelf de punten binnen  te halen.

Alterno komt naast Set-Up ’65: De tweede set kende een omgekeerde gang van zaken. Nu was het de thuisploeg dat het initiatief nam en op een 5-2 en 7-3 voorsprong kwam. Kirsten Wessels nam haar ploeg bij de achtervolging aan de hand met scores tot aan 8-8. Zij, Linda te Molder en de ingevallen Giorgia Palladino hielden Alterno bij Set-Up in het spoor, toen de thuisploeg via McLennan, Het Lam – Scholten en Baasdam steeds op de side out twee puntjes voor bleven tot aan 15-13.

Na 17-16 ging Set – Up niet goed met de geboden kansen om en kreeg Alterno de kans om in de counter te scoren. Dat deden Kirsten Wessels en Linda te Molder maar al te graag. Ook twee aces van de in het veld gekomen Lisanne Baak hielpen mee aan de 17-21 voorsprong. Morrow kon tegen scoren, maar op de serve van Linda te Molder, mede door een paar Set-Up foutjes,  ging de set met 18-25 naar de gasten uit Apeldoorn.

Nu had Alterno met 18 om 13 de betere eigen score.

Set-Up slaat slag in finale derde set: het ging in de derde set heel lang gelijk op, wel was er dan voor de ene ploeg dan weer voor de andere een voorsprong (2-3, 7-6, 9-11) maar de partijen hielden elkaar goed in evenwicht. Na de 12-12 kreeg Alterno beter grip op het gebeuren en met Giorgia Palladino aan serve wisten ze een viertal punten voorsprong op te bouwen. Bij 12-15 en 13-17 ging Brahim Abchir de time out in. Op 15-19 paste hij de dubbele wissel toe. Kiki von Piekartz en Jorieke Bodde kwamen, Merle Baasdam en Inge Molendijk gingen naar de kant.

Set Up kreeg de opslag terug en daarna stonden de serves van Jaimee-Lee Morrow aan de basis van een succesvolle inhaalrace. Daphne Giesselink blokkeerde twee keer raak, Jorieke Bodde scoorde de 19-19 , waarop Ali Moghaddasian de time out inging. Kirsten Wessels en Iris Scholten brachten het verschil op twee punten bij 20-22 en even later maakte Iris de 21-23.

Kwam Alterno op setpunt of kon Set-Up nogmaals aanhaken. Dat laatste was het geval via een snelle midscore van Marianne Het Lam – Scholten en een netfout van Alterno werd het 23-23. Time out Alterno. Set – Up kwam op setpoint na de in het net geslagen Alterno aanval, de prachtige lob van de Australische Jaimee-Lee Morrow bezorgde de thuisploeg de 25-23 winst en 2-1 setstand.

Set-Up maakt het in vierde set af: Alterno had opnieuw een goede start in de vierde set. Eline Timmerman hamerde er een paar in tot aan de  3-6 stand, buitenlandse punten brachten Set-Up op gelijke hoogte. Met name Shanlee McLennan had een sterke periode vanaf positie vier. Ze joeg de ene na de andere bal langs het blok, en toen bij Alterno de nauwkeurigheid ver te zoeken was in de aanval kwam de thuisploeg op een 12-9 voorsprong.

Alterno kwam nog maar weinig aan goede aanvallen toe, de 12-10 van Kirsten Wessels was voorlopig hun laatste puntje, pas op 22-14 kon Bregje van den Heuvel blokkerend het volgende eigen punt scoren. Daartussen stelde Inge Molendijk haar aanvalsters keer op keer in de gelegenheid te scoren, serveerden Merle Baasdam en Morrow aces, blokkeerde Daphne Giesselink nog een keer raak en pakte Inge ook zelf nog een puntje mee. Alterno was in geen velden of wegen te bekennen. De 22-14 werd via 23-15 in een 25-17 zege veranderd. Het ace van Inge Molendijk was de beloning voor een prima wedstrijd van haarzelf en van de hele ploeg.

Naschrift: Wel zijn we ondanks de keurige 3-1 zege wel een beetje teleurgesteld. Niet in het optreden van het team, maar meer in iets anders. Niks wilden we missen, helemaal niks van de eerste thuiswedstrijd van Springendal Set-Up ’65. Voor ons een reden om al vroeg aanwezig te zijn, nog voordat het inspelen echt was begonnen. Sfeer proeven, kijken, observeren, luisteren. Vooral goed lusiteren. Wie doet wat en wie zegt er wat.

Voor het klinken van het eerste fluitsignaal was het misschien ook niet het juiste moment geweest, maar tijdens een time out of bij het schitterende punt van Jaimee-Lee Morrow voor 25-23  en de setwissel erna was het wel zeker een goed moment. Ook na de 3-1 winst. Na de tijd nog maar even blijven plakken, ondanks dat Podium TV met VC Sneek vs Eurosped grote aantrekkingskracht had. Maar ook na de wedstrijd niet. We zijn wel een beetje teleurgesteld en denken David Bowie ook, geen  Heroes vanaf 17:25 uur tot na 19:40 uur niet gehoord. We trekken hieruit onze conclusies. Absolute Beginners.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Herman Zandhuis.