Vizier op volleybal

 

What’s Your Talent: Unieke Sportbeleving

VoV. 22-03-2018. 6:42 uur. Het is bijna tijd voor de tweede editie van What’s Your Talent. In 2017 werd er een pilot gedraaid, voor de aankomende editie kunnen middelbare scholen zich nog aanmelden. Jeroen van der Linden is projectcoördinator What’s Your Talent bij de Nederlandse volleybalbond (Nevobo) en vertelt over de ervaringen in 2017.

Wat maakt dit project interessant voor scholen?

Het meest unieke aan What’s Your Talent is dat leerlingen een professionele sportbeleving ervaren tijdens schooltijd. Het gaat niet om een aantal proeflessen, maar om een groter project. Beachvolleybal is een upcoming sport met veel aantrekkingskracht. Het is jong en hip en dat spreekt jongens op de middelbare school wel aan. Scholen zijn constant op zoek naar nieuw aanbod in de gymles, met What’s Your Talent creëer je met weinig energie iets nieuws.

Hoe ervaren gymdocenten het project?

We hebben zo veel leuke reacties gekregen. Wat ze als heel positief ervaren is dat leerlingen super veel in beweging zijn. Dat is een mooi voordeel bij beachvolleybal, je speelt twee tegen twee en bent dus constant bezig. Stilstaan is amper mogelijk. En doordat leerlingen zo veel in actie zijn tijdens de lessen, leren ze enorm snel. Dat is gaaf, want dan ervaren ze veel succesmomenten. Voor jongens is veel actie een grote pre.

Hoe worden leerlingen eigenlijk geselecteerd?

Dat hebben scholen helemaal zelf in de hand. De sportdocenten bepalen welke leerlingen ze uitkiezen, uiteraard naar aanleiding van wat criteria. Met een fysieke test wordt er gekeken welke jongens de motorische en fysieke eigenschappen hebben die bij een beachvolleybaltalent passen. In samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) gaan leerlingen op een wetenschappelijke manier door de molen. We kunnen dan goed zien hoe een leerling er volleybal gerelateerd voorstaat. Dat maakt dit project zo mooi, normaal kom je niet in aanmerking met die wetenschappelijke benadering van sport. Je wordt gemeten als topsporter en het belangrijkste, dankzij die wetenschappelijke molen kunnen we zien of er nog groei zit in een jongen.


Het draait dus om talentherkenning?

Zeker weten en dat op een hele specifieke en unieke manier. Niet alleen de herkenning van talent, maar ook kijken naar hoe lang een leerling nog ontwikkelbaar is. We hopen bij de Nevobo zo nieuwe beachvolleybaltalent te vinden via een prachtig traject. Met het oog van de meester ontdekken wie de aanleg heeft om een goede beachvolleyballer te worden en kijken waar een leerling staat na 10 weken hard werken. Het is voor jongens een mooie manier om kennis te maken met deze sport, een goede promotie van het beachvolleybal. Veel deelnemer zullen al een andere sport beoefenen, maar dat is juist het mooie. Beachvolleybal is in de zomer heel goed te combineren met een andere sport of vult een gat in van de zomerstop. Een win-win situatie dus. En uiteraard verbinden we scholen met lokale beach verenigingen, zodat leerlingen na die tien weken ook nog terecht kunnen voor aanbod in de zomervakantie.

gh @ VoV, bron Nevobo. Foto Rudy van ’t Rood.