Talenten verleggen grenzen in Egmond aan Zee
De Olympisch kampioenen van 2020 en 2024 worden deze zomer in Egmond aan Zee klaargestoomd voor het echte volleybalwerk. Vijf lange weekenden wordt er onder bezielende leiding van Koos Klein door een groep van twaalf talenten uit lichting ´95/’96 getraind. In een sporthal, geheel beschikbaar voor de jongens, kunnen alle facetten van topsport worden getraind. Met het strand op tien minuten lopen, trainen de jongens zowel binnen als buiten.
Op donderdag- of vrijdagavond komen de jongens uit heel het land richting Egmond aan Zee gereisd. Vanuit Limburg en Friesland en alle tussenliggende afgelegen gebieden staan de ouders klaar om de jongens te brengen om ze vervolgens met dertig trainingsuren in de benen, vele nieuwe volleybaltechnieken rijker en met extra kilo’s spiermassa meer, zondagmiddag laat weer te worden afgehaald.
Hier staat de nieuwe generatie Olympisch kampioenen, de laatste leerfase, de laatste mogelijkheid om in een veilige omgeving klaargestoomd te worden voor de grote wereld van het topvolleybal. Op weg naar goud, op weg naar beter, op weg om de beste te worden. Wanneer op donderdag- of vrijdagavond de jongens aankomen, worden de slaapplaatsen ingericht en kan de eerste baltraining beginnen.
Onder leiding van Koos Klein wordt er hard en bewust getraind op techniek, motoriek en balbehandeling. Vele verschillende vormen komen aan bod, ieder weekend een ander accent en een ander subdoel. De spelers maken stappen, in het veld en in hun hoofd. Ze leren ‘trainen’. Met een enorme drive, inzet en enthousiasme worden de oefeningen uitgevoerd. Er wordt tot het uiterste doorgetraind, met volle overtuiging voor de winst gevochten in ieder oefenpartijtje.
De volgende dag worder er drie trainingen afgewerkt. In de ochtend een baltraining in de sporthal, gericht op techniek. Na de training een stevige en gezonde lunch, waarna er tijd is voor rust, slapen en huiswerk. Aangezien de jongens het hele weekend van huis zijn en door de week naar school gaan is het belangrijk ze goed te begeleiden. Huiswerk maken, op tijd naar bed, goed eten en geen rare dingen doen met een topsportlichaam, zijn ook onderdeel van het trainingsprogramma.
Afhankelijk van de dag wordt er in de middag nog een keer getraind en in de avond nog een keer. Met het mooie weer van de afgelopen weken zijn er een fiks aantal training ook buiten. Zoals loopscholing, krachttraining en natuurlijk de strandtraining. Na de lunch, rust en het huiswerk, gaan de zwembroeken aan, wordt de zonnebrand opgesmeerd en de scheppen op de schouders gelegd. Een wandeling door de duinen, even uitwaaien en gezonde lucht opsnuiven, naar het strand.
Het strand is een ideale plek voor trainingen en groepsopdrachten. Met veel competitie en strijd worden er zandkastelen gebouwd, estafettes gelopen, hindernisbanen gebouwd en kuilen gegraven. Het strand geeft de groep een extra dimensie. Ze leren met elkaar samenwerken in een andere setting dan het volleybalveld. Ze leren elkaar kennen in verschillende situaties.
Voor sommige jongens is het eerste keer aan het strand en de zee wordt natuurlijk ook zo nu en dan opgezocht. Het strandwerk is heerlijk voor loopscholing, groepswerk en natuurlijk krachtraining. Scheppen, rennen en springen door het zand. In de avond volgt vervolgens nog een fysieke- en baltraining. Na deze laatste training wederom een maaltijd om de energie en eiwit voorraad aan te vullen en een gezellige groepsactiviteit, waarna de bedden worden opgezocht.
Op zondag, de laatste dag, start de dag weer vroeg. In het ‘martelhok’ wordt de ochtend gestart met een loodzware fysieke training en worden wederom de grenzen verlegd. In de middag volgt nog een baltraining waarna de spelers terug keren naar huis.