Final Six, waarom won Brazilië niet?
VoV, 04-07-2018. 5:10 uur. Als je naar de persoonlijke klassementen van de Final Six kijkt is het eigenlijk een beetje vreemd dat Brazilië slechts vierde is geworden. Waarom? Omdat zij op bijna elk onderdeel de beste speelsters in de ploeg hadden en toch maar een plaatsje hoger eindigden dan Oranje, dat nagenoeg niet met topposities in de persoonlijke rankings voorkwam. Een opsomming
Brazilië had de beste spelverdeelster (Roberta Ratzke), de effectiefste aanvalsters (Gabi op één met 48,54% en Tandara op twee met 46,43%), de beste blokkeersters (Adé op één met 1,08 blok per set en Beatriz op twee met 0,83 blokpunt per set), de beste ‘reciever’ (Gabi) en de op één na beste digger (libero Suelen Pinto). En verder stond ook nog op de derde plaats bij de serve aces Roberta Ratzke en direct daarna Tandara, die ook nog eens derde werd bij de topscorers. Blijkbaar is zo’n erelijst van de verschillende teamleden niet voldoende om als ploeg op het podium te eindigen.
Bij China, dat als derde wel op het podium kwam, werd Zhu Ting met 87 punten topscorer van de Final Six, daarvan maakte ze er alleen al 36 tegen Nederland. Bij de aanvalsters werd ze derde met een scoringspercentage van 45,56% en bij de diggers was er ook eerste plaats voor haar. Verder stonden er geen Chinese speelsters op het podium. Ten opzichte van Brazilië een vrij schamele oogst, maar de Chinese ploeg eindigde wel als derde in de eindrangschikking en dus een plaatsje hoger dan Brazilië.
Verliezend finalist Turkije bezette bij de spelverdeelsters met Cansu Ozbay de tweede plek, Zehra Günes werd met 0,78 blokpunt derde bij het blokkeren en hun libero Simgo Akoz werd tweede bij de ‘recievers’. That’s all folks, maar wel de tweede plaats, wel het zilver en de cheque van 500.000 dollar.
En de kampioen, hoe is het met de teamleden uit de Amerikaanse ploeg gegaan. Waar eindigden zij? Teamcaptain Jordan Larson serveerde het beste met 0,47 ace per set. Gelegenheidslibero Kelsey Robinson werd zowel bij de diggers als de recievers derde en Michelle Bartsch eindigde als tweede bij de topscorers met 78 punten. Zoals het collectief bij Brazilië niet goed genoeg was voor de hoofdprijs was het collectief van USA dat wel. Goed voor 1 miljoen dollar. Op de foto Kimberly Hill.
Dan was er nog een derde plek voor Bojana Zivkovic van Servië bij de spelverdeelsters en een tweede plek voor haar ploeggenote Milena Rasic bij de serve met 0,38 ace per set.
Dan hebben alle teams in ieder geval één speelster in de top drie staan. Behalve Nederland. Misschien mogen we daarom ook wel concluderen dat het niet het toernooi van Nederland was. Om welke reden dan ook.
De Oranje speelsters eindigden in groepjes, bijvoorbeeld op spelverdeling Laura Dijkema (6de), Femke Stoltenborg (7de) en Britt Bongaerts (8ste). Bijvoorbeeld op het onderdeel blokkeren Yvon Beliën 19de, Juliët Lohuis 20ste en Anne Buijs 21ste. Bijvoorbeeld op serve aces Yvon Beliën 6de, Maret Balkestein- Grothues 7de en Lonneke Sloetjes 8ste.
Verder werd Anne Buijs vierde bij de ‘diggers’ en twaalfde bij de ‘recievers’, met 33,33% als scoringspercentage kwam ze op de negende plaats bij de aanvalsters. Daar werd Lonneke Slöetjes vierde met 43,75%. Zij werd dertiende bij de topscorers met 37 punten, maar dat is eigenlijk geen goede vergelijking omdat ze twee wedstrijden minder speelde dan de puntenkanonnen van USA, Turkije, China en Brazilië.
gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.