Reacties op voorgestelde spelregelwijzigingen
VoV, 10-01-2019. 6:23 uur. In december informeerden we u omtrent een Nevobo enquête voor het invoeren van nieuwe spelregels. Wij vroegen om reacties op de voorstellen, we ontvingen er een aantal, die we u natuurlijk niet willen onthouden, want wie weet kunnen ze een positieve bijdrage leveren aan de voorgenomen wijzigingen.
De drie belangrijkste voorstellen voor de spelregelwijzigingen zijn de internal pass, het afschaffen van opstellingsfouten voor het serverende team en de spelerswissel.
Internal pass: Voorstel: de 2e bal (set-up) die bovenhands met de vingers gespeeld wordt én die aan de eigen kant van het net blijft, is altijd goed, tenzij die gedragen of vastgehouden wordt. Dit voorstel geldt voor Topdivisie en lager (in de Eredivisie wordt dit al toegepast)
Reacties: Eindelijk de gekke “2-keer” regel afschaffen. Top. Om een punt te verliezen voor iets dat geen voordeel leverde was gek, en niet uit te leggen aan niet volleyballers. Andere sporten zoals tennis hebben het lang geleden afgeschaft. Maar 2e bal moet we in een vloeiende beweging, zijn, en geen expres 1-2 handen.
Morgen invoeren. Er is geen enkel team dat belang heeft bij het bewust toepassen van een “foutieve” techniek. Het zal dus in 95% van de gevallen worden toegepast in lastige situaties. En ja, het zal ook wel eens gebeuren op “16-17 in set 5” bij een perfecte pass. Ik zie bijna alleen maar voordelen.
Scheidsrechters fluiten nu al te vaak wisselend. Let them play en voer deze regel zsm door. Wat betreft het dragen valt mij op dat meerdere teams dit jaar de beachtechniek gebruiken en er geen scheidsrechter is die dat durft af te fluiten. Als dat zo blijft zou ik zeggen: de tweede bal kan niet meer technisch fout. Als we de oude spelregel handhaven dan graag ook scheidsrechters die dat consequent hanteren.
Opstellingsfouten afschaffen voor het serverende team: Voorstel: Het serverende team kan geen opstellingsfouten meer maken met betrekking tot “links – rechts”, wel “voor – achter”. Het team blijft verantwoordelijk voor de juiste servicevolgorde. Notatie van beginopstelling is een vereiste. Bij het DWF Live bijhouden verloopt dit via DWF. Bij het DWF Resultaat invoeren moet op een andere manier (opstellingsbriefjes) de beginopstelling genoteerd worden. Dit voorstel geldt voor Topdivisie en lager.
Reacties: “Ik begrijp dit wel, maar zou dit zou ik niet doen, omdat er al veel verwarring komt en vaak de verkeerde gaat serverenen.
“Er is geen enkele toegevoegde waarde voor deze wijziging. Fluit af als een speelster buiten het veld staat. Verder let them play.”
“Zie niet direct een reden hier een regel van te maken. Als je één keer per seizoen als serverende ploeg wordt afgefloten is het veel. Laten voor wat het is, geen toegevoegde waarde”
“Onzinnige opstellingsfouten affluiten aan de ontvangende zijde zou men moeten overwegen (mid / mid penetratie met een stap te vroeg wat geen enkel voordeel oplevert) zoals ook toegepast /gedoogd (?) bij bijvoorbeeld de OS 2012”
Spelerwissel: Voorstel: De wisselregel die nu al geldt voor de senioren Topdivisie t/m laagste klasse en voor de A/B/C – jeugd Hoofd- en Topklasse uitbreiden naar alle klassen A/B/C -jeugd. Het gaat hierbij om de wisselregel waarbij één speler meerdere maken per set kan worden gewisseld. Dit voorstel geldt voor ABC – jeugd 1e klasse en lager.
Reacties: Zolang het mag zal ik als coach er veel gebruik van maken. Toch pleit ik tegen deze regel. De charme van het spel is dat je als speelster meerdere onderdelen moet beheersen. Met name in de ontwikkeling van jonge spelers is deze doorgevoerde specialisatie jammer.
“Ik ben erg benieuwd naar de moverende redenen om dit te handhaven / uit te breiden. Wat ik nu wel eens zie is een ‘service-specialist’ of een aanvaller die zes rotaties achter elkaar aan het net staat. Ik zie zelf geen toegevoegde waarde voor de ontwikkeling van de sport. En leuker? Weet ik ook niet, er is ook iemand die het veld uit moet bij toepassing van deze regel.
Een voorstel van een lezer willen we ook nog toevoegen:
“Ik kan tot op de dag van vandaag geen sport verzinnen, die op sets gespeeld wordt, waarbij je de laatste set kunt verliezen en de wedstrijd kunt winnen. Ik vind het alleen daarom al een zeer slechte regel om vier sets te spelen. Daarnaast is het voor het inpassen van jeugd / talent / reserve speelsters lastiger. Ieder set verlies kan aan het einde van de rit het verschil zijn tussen Kampioen / PD / Degradatie.
Bij “Best of Five” ligt dit genuanceerder met dus meer ruimte voor inpassen (en dus ontwikkeling van de sport). De drogreden dat je dan langer kunt spelen als je met 3-0 wint/verliest…… dat lost zich vanzelf weer op door degradatie/promotie zodat je weer betere aansluiting hebt bij het niveau. Ik zou in dat geval overigens langer willen trainen met 12 speel(st)ers, dan spelen met 6)
gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.