Project 2022, goed plan Nevobo of toch niet?
VoV, 19-02-2021. 5:46 uur. De Nevobo lanceerde afgelopen week het plan Project 2022, met daarin een aantal voornemens die ons deden afvragen waarom er geen reacties van Eredivisie- of Topdivisieploegen waren. Of althans wij nog geen reacties on line tegenkwamen n.a.v. dit project.
Wij ontvingen wel een aantal berichten hieromtrent waarin o.a. wordt gesproken over een ‘vreemd plan’ omdat de kans bestaat dat de Eredivisie van de talenten ‘leeggezogen’ wordt met als consequentie dat het niveau daalt. En dit toch in tegenstelling is met de Nevobo plannen 2021+, waarin men streeft naar kwaliteitsverbeteringen en professionalisering in de nationale competitie.
Immers is in het plan te lezen: “De Nevobo biedt met Project 2022 de kans aan 19 kandidaat internationals om in anderhalf jaar tijd een enorme stap voorwaarts te zetten in hun carrière. De volleybalsters die in mei 2021 aan het programma beginnen, gaan fulltime aan de slag op Papendal en kunnen als ultieme beloning een plek in de selectie voor het WK 2022 in eigen land verdienen.”
En verder: “De 19 speelsters die zijn uitgenodigd komen momenteel uit in de Nederlandse Eredivisie of in buitenlandse competities. Het programma is interessant voor Eredivisiespeelsters die zich verder willen ontwikkelen en voor speelsters die momenteel in buitenlandse competities uitkomen maar om uiteenlopende redenen een terugkeer naar Nederland overwegen. De deelnemende speelsters komen mogelijk in aanmerking voor een A-status of een selectiestatus van NOC*NSF.”
Je kunt uit ‘kunnen’ opmaken dat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn, waarbij tevens via ‘mogelijk’ een slag om de arm wordt gehouden voor het in aanmerking komen van een vergoeding.
We nemen aan dat in de publicatie niet bedoeld wordt dat Laura Dijkema vanuit Rusland, Anne Buijs vanuit Brazilië, Robin de Kruijf, Nicole Koolhaas, Nika Daalderop, Yvonne Beliën, Floortje Meijners, Marret Jaspers vanuit Italië, Britt Bongaerts vanuit Polen, Juliët Lohuis en Myrthe Schoot vanuit Duitsland en Maret Grothues vanuit Turkije zich op Papendal gaan melden.
Dat zij hun contracten bij hun buitenlandse clubs (voortijdig) beëindigen en terugkeren naar Nederland. Dat zou zo ongeveer inhouden dat we denken dat ze op Papendal beter worden dan wanneer ze als full prof in sterke buitenlandse competities spelen. Dat is wellicht wel een heel ‘Nederlandse’ gedachte.
Misschien is het wel van toepassing op Kirsten Knip, Celeste Plak en Lonneke Slöetjes, die toch al twijfelen over de voorzetting van een (buitenlandse) volleybal carrière.
Hoeveel plaatsen zijn er dan wel beschikbaar voor de talenten in Project 2022? Vier? Vijf? Zes? Dus vallen er dertien, veertien of vijftien van die negentien geselecteerde talenten af.
Dan rijst meteen de vraag hoe het met de mentale begeleiding voor de afvallers is geregeld. Speelsters die zich committeren aan deze opzet en aan het eind van de rit het gestelde doel niet hebben gehaald zouden met vragen kunnen blijven zitten als “Heb ik een jaar vergooid, had ik mijn studie al af kunnen hebben, wordt mijn maatschappelijke toekomst onzekerder, heb ik meer dan een jaar verloren? Allemaal factoren die zeker op de weegschaal moeten komen te liggen voor een ja/neen beslissing over deelname.
En waar komen die geselecteerde talenten dan vandaan? Een gokje van onze kant omdat de Nevobo nog geen namen van de genodigden verstrekte, waarbij we natuurlijk in een aantal gevallen de plank misslaan, maar dat heb je nu eenmaal als je een gokje doet.
Indy Baijens (Chemik Police), Annick Meijers (Chieri ’76), Hester Jasper (MTV Stuttgart), Tessa Polder (Mulhouse), Demi Korevaar en Sarah van Aalen (USC Münster), Nicole Oude Luttikhuis (Schwerin) Elles Damhuis en Louise Bijlsma (VCN), Jolien Knollema (Eurosped), Lisa Nobel (LvL Volleys) en verder nog een aantal huidige TTP-talenten.
Dus zullen een aantal ploegen uit de Eredivisie hun talenten moeten afstaan, c.q. zal een aantal teams niet op de doorstroom van TTP-talenten kunnen rekenen en zal het wellicht een blokkade voor de beste talenten zijn om een buitenlands avontuur te beginnen, waar ze ongetwijfeld ook in aanraking komen met heel veel van de uitgangspunten van Project 2022.
We lazen in een reactie aan ons: “Als trainer – en ik ben vast niet de enige – weet dat je van alleen trainen niet beter wordt, er zijn wedstrijden nodig om beter te worden. Bevat het Project 2022 wedstrijden tegen internationale opponenten? Ik betwijfel het al was het alleen maar omdat de financiën bij de Nevobo ontbreken, tenminste als het bericht van de bond klopt dat er een financieel probleem is door o. a. de corona maatregelen (over sponsoren nationale teams nog maar niet gesproken) zal er mogelijk vooreerst geen buitenlandse reizen zijn of dat er geld is om internationale teams naar Nederland te halen voor oefenstages.”
Wat denkt u, is het een goed plan. Op onze Facebookpagina of via een mail aan g.heerink@arghent kunt u ons uw mening laten weten.
gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.