Vizier op volleybal

 

Dynamo D1 beloont zichzelf met eerste zege

VoV, 18-10-2021. 4:39 uur. Het debuut in de Eredivisie vorige week was echt een feestje en vertoonde spel gaf voldoende perspectief voor het vervolg. Op zaterdagavond 16 oktober jl. speelden we tegen Set-Up ’65, een tegenstander van (meer) gelijkwaardig niveau. De eerste echte kans om de volle buit te halen, mits we ons eigen spel ook onder de druk van het ‘moeten presteren’ zouden halen.

Na een strijd van bijna één uur en drie kwartier was de wedstrijd in ons voordeel beslist: 3 – 1. Het minimale verschil in setstanden (19-25, 25-23, 26-24 en 25-15) laat zien dat we onder (hoog)spanning uiteindelijk de rust konden bewaren en koel bleven spelen. Het verschil had groter kunnen zijn en de oplossing daarvoor ligt bij ons (en de wijsheden op de tegeltjes). Kortom een zwaarbevochten, maar verdiende eerste overwinning.

Een niet-optimale voorbereiding:  De week voorafgaand aan deze tweede speelronde kende opnieuw een fysieke tegenslag. Nadat op de allerlaatste training voor de competitiestart Suus Gerritsen al na een blokkeeractie met een gebroken (middel)vinger tot rust gedwongen werd, waren het nu de schenen van Heleen van der Heijden die haar verplicht aan de kant hielden. Hun bijdrage bestond nu louter uit het aanmoedigen van het team en het aansturen van de ballenkids. De spanning bij het drietal (inclusief de langdurig geblesseerde Kelly van de Haar) op de bank was voelbaar en het enthousiasme hoorbaar.

Ook op sportief gebied kregen we tijdens een doordeweekse oefenwedstrijd tegen Team 22 de spiegel voorgehouden. Als de basis niet op orde is, dan komen we niet toe aan een tactisch plan. Een harde, maar tegelijkertijd goede leerschool voor het team in de bewustwording van wat de kracht (en valkuil) en nodig om te presteren is.

Het omkeren van druk naar motivatie:  Tijdens de teambespreking in de kleedkamer kozen we als team om met in deze wedstrijd met drie (tegeltjes)wijsheden aan de slag te gaan: (1) Om te zorgen dat we achteraf geen spijt hebben, alles in de wedstrijd geven. De wil om iedere bal van de grond te halen en te laten zien dat je er niet bij kunt. Strijden tot je niet meer kunt en tot het laatste fluitsignaal. (2) Fouten maken hoort er (helaas) bij, maar accepteer dat ook. De impact van het (nog) niet lukken mag niet zorgen voor frustratie. Voorkomen van zgn. ‘domme’ en een te hoge foutenlast, laat ze zelf het punt scoren. (3) Help elkaar over de moeilijke momenten heen door met elkaar mee te denken in oplossingen. Bij goede acties juist enthousiasmeren om door te blijven gaan. Kortom volop aandacht voor positief coachen.

In de eerste set (19-25) was het de druk van het moeten (prestatiedruk) en het volgen van het tactisch serveerplan die zorgden voor een verlammende werking, zichtbaar in hoge directe foutenlast (met name de service) en merkbaar in frustratie en irritatie.

Een spelverdeelsterswissel in de tweede set en het aanpassen van het plan zorgde voor het herstellen van de rust in het veld en de focus op ons eigen spel. Pas op het derde setpunt was het een overtuigende aanval die zorgde voor 25-23.

Terug in de wedstrijd startten we uitstekend aan set 3. De voorsprong liep uiteindelijk op tot maximaal 6 punten (18-12), maar twee series tegen brachten een gelijke stand op het scorebord (19-19). Was het de dubbele wissel van Set-Up die goed uitpakte of was het de angst om de fout te maken zie zorgde voor het spelen zonder lef? In ieder geval is het de veerkracht die de Ootmarsumse ploeg ook in de eerste twee competitiewedstrijden liet zien. Een ongekend spannend slot was het gevolg, waarbij opnieuw een jonge wisselspeelster met haar bijdrage (met een ace op 23-23) een belangrijk aandeel had in setwinst (26-24).

Een gelopen koers was het geenszins, zo blijkt uit de snelle 0-3 achterstand. Echter was het de thuisploeg die haar eerste time-out nam, omdat de voorsprong snel verdwenen was. Met één hele lange serviceserie namen we afstand en slaagden we erin ook de vierde set (nu met ruime cijfers) te winnen: 25-15.

Een compliment voor het team, die in staat was om de prestatiedruk om te zetten in motivatie en gedrevenheid. Het in eerste instantie ontbreken van lef, maakte plaats voor felheid. Ook de staf kan terugkijken op een prima coaching: het verleggen van een plan gericht op de tegenstander naar het focussen op het eigen spel en het doorvoeren van (achteraf blijkt) goed uitpakkende wissels. Op inmiddels traditionele wijze werd de overwinning gevierd.

Cijfers matchreport:

Dynamo: Serve 11 pnt, 18 fout, aanval  32 pnt, 4 fout,  blok 8 pnt, pass 40% goed

Set-Up ’65: Serve 9 pnt, 19 fout. Aanval 38 pnt, 16 fout, blok 6 pnt, pass 42% goed

Dames 1 wil een voorbeeld zijn:  Het spelen in de Eredivisie zien we als een prachtige uitdaging. Bijna dagelijks met elkaar trainen om op zaterdag te spelen tegen andere teams. We houden het alleen maar vol doordat we samen één doel hebben en er zoveel plezier aan beleven. Het vraagt ook om bewust omgaan met voeding en (sport)drank, met een gezonde leefstijl. In ons gedrag zijn we ervan bewust dat we een voorbeeld zijn voor de (jongste) jeugd die bij SV Dynamo en/of bij clubs in de regio spelen. We willen laten zien dat de droom om op het hoogste niveau te kunnen spelen ook realiteit kan zijn.

Alleen met hulp van onze sponsoren en de support op de tribunes slagen we erin het verschil samen in Apeldoorn te maken. Met onze spreekbeurten, clinics op basis- en vo-scholen, bij trainingen van andere teams, bij sponsorbijeenkomsten tonen we onze maatschappelijke betrokkenheid. Ook in het laatste weekend van de Regenboogweek maakten we een duidelijk statement. Via onze social media-kanalen lieten we weten te strijden voor acceptatie: Gun iedereen de vrijheid zichzelf te zijn.

Aankomende donderavond (in de herfstvakantie) spelen we tegen VCN. De wedstrijd begint om 20.00 uur in de Draisma Dynamo Arena (Omnisport, Apeldoorn). We verwelkomen je graag op de tribune of volg je ons via de livestream op volleybal.nl

gh @ VoV. Bron persbericht Draisma Dynamo. Foto idem.