Zondagswinst Lycurgus, ZVH en TV Limburg

VoV, 14-02-2022. 4:33 uur. Gistermiddag waren er in de Eredivisie mannen overwinningen voor Lycurgus (uit vs. VCN) , ZVH (uit vs. TTP) en TV Limburg (thuis vs. VoCASA). Voor ZVH was het een succesvol weekend, in twee dagen tijd konden ze vijf punten aan hun subtotaal toevoegen, terwijl ze er in de 13 wedstijden daarvoor nog maar vijf bij elkaar hadden gesprokkeld. TV Limburg was thuis opnieuw zeer goed bezig, na de zege tegen Lycurgus moest ook het veel hogergeplaatste VoCASA eraan geloven.

Lycurgus nam een 0-3 zege uit Capelle mee naar Groningen. Via de setstanden 22-25, 21-25 en 18-25. Een goed begin van een week, waarin maar liefst vier wedstrijden gepland staan, te weten ook nog tegen VoCASA, Taurus en Orion.

In het begin van de wedstrijd was het na een periode zonder wedstrijden weer zoeken naar wedstrijdritme. Na een aarzelend begin in sporthal Roosgaarde kwam Lycurgus steeds beter in hun spel.

Arjan Taaij over de 0-3 zege: ‘Een goed begin van een drukke periode. We hadden een hoog aanvalsrendement en maakten daarin weinig fouten. Verdedigend moet het beter en serverend begonnen we stroef, maar pakten het na anderhalve set goed op. We hebben de afgelopen twee weken veel getraind en een aantal dingen zag je goed terug vandaag. Schneidmiller was aanvallend heel goed (75 % aanvallend, red) en Pesti speelde heel zuinig. Het was niet fantastisch, maar wel oké. Nu op naar woensdag.’

Eigen servedruk bleef aanvankelijk in de eerste set achterwege waardoor het niet lukte om afstand te nemen. De maximale achterstand bedroeg drie punten. Bij 20-19 achter kwam Bjarne Huus de verdediging versterken op de plek van Schneidmiller en dat pakte heel goed uit.  De defensieve rust leverde vier punten op. Schneidmiller kwam terug en tekende voor 22-24, waarna het blok met Hofhuis net setpunt benutte.

Daarna kreeg Amysoft Lycurgus zowel in de tweede als derde set controle over de wedstrijd. Serverend ging het een stuk beter met de nodige aces als resultaat. Held zorgde voor aanvallende variatie zodat vrijwel iedereen goed aan zijn trekken kwam. Ook de pipe werd regelmatig in stelling gebracht. Het lukte niet om in de tweede set direct door te walsen naar het einde. De machine stokte bij 23-16 enigszins. In plaats van afmaken scoorde VCN vijf punten op rij waardoor het onnodig spannend werd. Een score van Matautia bij 23-21 was cruciaal en doorbrak de serie. Het betekende 24-21 waarna Hofhuis het blokkerend afmaakte.

In set drie ging het tot 10-10 gelijk op, waarna Amysoft Lycurgus de voorsprong stelselmatig uitbouwde. Een set waarin Jaron Spiegelaar speeltijd kreeg, omdat de technische staf niet tevreden was over het spel van Ottevanger. Beide libero’s wisselden elkaar af. Een continue irritant fluitende fan bij het serveren van Amysoft Lycurgus werd de mond gesnoerd met vier aces in de slotfase. Twee van Schneidmiller en eentje van zowel Borst als Hofhuis. Zo liep de voorsprong op naar 24-17, waarna Schneidmiller het op matchpoint twee wel welletjes vond. De Amerikaan joeg de bal succesvol langs het blok voor de 0-3 eindstand. (bron verslag Theo Sikkema, Lycurgus)

ZVH kwam gistermiddag voor de tweede keer in het weekend in actie. De 2-3 winst in Capelle tegen VCN kreeg in Ede een positief vervolg met een 0-3 zege via de setstanden 14-25, 22-25 en 22-25.

ZVH haalde de winst uit een betere score op de onderdelen serve en blok. Zeven punten voordeel op de opslag (aces min foutserves), blokkerend vier punten meer en minder aanvallende fouten maakten voor een groot deel het verschil. Sil Meijes werd met 13 punten topscorer van de partij, bij ZVH kreeg Mats Nieuwstad 13 punten achter zijn naam.

In de openingsset pakte ZVH via de series van 12-15 naar 12-19 en van 14-21 naar 14-25 de ruime zege. In de tweede set veranderde TTP een 15-17 achterstand in 20-17, maar moest vervolgens die voorsprong weer afgeven (20-22) en verloor met 22-25. In de derde doorgang maakte ZVH het verschil na 12-12, ze liepen een drietal punten uit en hielden dat verschil via 16-18 en 19-21 vast tot de 22-25 eindstand.

TV Limburg boekte thuis een fraaie 3-0 zege tegen VoCASA. Via de setstanden 25-23, 25-21 en 25-21. In de eerste set volgden in het middendeel series van vijf, vier en drie punten elkaar op. Zo werd 10-12 naar 15-12 getild, waarop 15-16 en 19-16 volgden. VoCASA kwam bij 21-20 en 23-22 op één puntje, maar kwam er niet naast, laat staan voorbij.

In set twee maakte TV Limburg het verschil na 17-17 (serie naar 20-17) en dat verschil gaven ze niet meer weg. En in de derde set maakte de thuisploeg van 18-19 achter een 23-19 voorsprong en won met 25-21.

Ryan Poole (13) en David Kisiel (11) werden bij TV Limburg de vaakst scorende spelers, Mees Blom was dat bij VoCASA met 10 treffers. De thuisploeg pakte het voordeel aan het net met 37 om 26 aanvallende punten en 13 om 6 blokpunten.