VNL-dames: Degradatie en persoonlijke statistieken
VoV, 05-07-2022. 5:19 uur. Ondanks hun 3-2 zege op Japan, de eerste zege van België in Canada en ondanks dat zij niet de rode lantaarn mee naar huis hebben genomen en ondanks het feit dat hun topschutter Britt Herbots de topscorer van de VNL-poulefase is geworden moeten de Yellow Tigers vrezen voor degradatie uit de VNL-League.
België is namelijk laatste geworden van de vijf ‘Challenger-teams”. Dat vijftal bestond verder uit Canada, Dominicaanse Republiek, Polen en Bulgarije, dat zich via een 3-1 zege op Polen in de laatste ronde veilig speelde. Eind juli spelen de Yellow Tigers de “Challenger Round” in Kroatië. De winnaar van dat toernooi met acht deelnemende landen krijgt een ticket voor de Volleybal Nations League van volgend jaar.
Zoals al gezegd werd Britt Herbots de topscorer van de poulefase van de VNL- competitie. Zij scoorde totaal 306 keer. Dat was 63 keer vaker dan de nummer twee, de Japanse Sarina Koga. Op de derde plaats kwam Li Yingying met 232 punten.
Nederland had een vijftal speelsters die met hun scores van 110 tot 125 punten eindigden. Fleur Savelkoel werd de Nederlandse topscorer met 124 punten, Celeste Plak bleef er ééntje bij haar achter en Eline Timmerman scoorde er drie minder. Anne Buijs kwam tot 114 treffers en Juliët Lohuis tot 110. Met name het aantal van de midspeelsters Timmerman en Lohuis is fors, voornamelijk vanwege hun aanzienlijk aantal gescoorde blokpunten.
Bij de aanvalsters zien we hetzelfde podium als bij de topscorers. Herbots maakte 282 aanvallende punten, Koga 222 en Yingying 203. Voor Nederland waren Plak (111 punten), Savelkoel (108 punten) en Buijs (102 punten) aanvallend het vaakst succesvol.
Carol van Brazilië scoorde het vaalst blokkerend, totaal liet ze 52 blokpunten noteren. Zehra Günes van Turkije kwam tot 43 en Aleksic van Servië tot 40. Net naast het podium eindigde Eline Timmerman met 36 blokpunten en op de 14de plaats vonden we Juliët Lohuis met 25 tot Nederlands punt veranderde aanvallen van de tegenstander.
Kiera van Ryk van Canada was het meest effectief met haar opslagen. Zij kwam tot 20 aces, een gemiddelde van 1,67 per wedstrijd. Li Yingying scoorde 13 keer met haar serve en Carol van Brazilië liet zien naast blokkerend ook serverend haar mannetje te staan. Zij werd derde met 12 aces. Op de 10de plaats eindigde Juliët Lohuis met 10 aces.
De beste spelverdeelster, toch geen onbelangrijke functie binnen het team, volgens de statistieken werd Guedpard Pornpun van Thailand, Joanna Wolosz werd tweede en Marte van de Dominicaanse Republiek derde. Britt Bongaerts kwam als vierde net niet voor een podiumplaats in aanmerking.
Libero Myrthe Schoot werd derde bij de ‘diggers’ en tiende bij de ‘recievers’. De Poolse Maria Stenzel bezette de eerste plaats bij de ‘diggers’ en werd tweede bij de ‘recievers’, waar Anna Pogany van Duitsland op de eerste plaats kwam. De Japanse Manami Kojima sloot bij de ‘diggers’ als tweede af, Alexa Gray werd derde bij de ‘recievers’. In die categorie werd Anne Buijs 4de en Floor Savelkoel 13de.
Opnieuw vinden we het opvallend dat er zo weinig speelsters uit de volleybal toplanden in de persoonlijke statistieken voorkomen. Zoals uit USA, Brazilië, Italië, Servië en Turkije. Een verklaring zou kunnen zijn dat die landen hun toppers meer rust gaven en zij dus minder wedstrijden speelden of dat hun deelnemende selecties als team wel uitstekend op dreef waren, maar het individueel niet tot een podium plaats reikte.
gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB, Britt Herbots en Myrthe Schoot.