Hoe staat het er voor met het Nederlandse volleybal?
VoV, 21-12-2022. 6:32 uur. Vanuit “den vreemde” is het best interessant eens te beschouwen hoe het gaat met en wat de status is m.b.t. het Nederlandse volleybal. In Nederland is het immers al bijna halverwege het seizoen en zijn al vele clubs bezig met hun jeugdteams in de voorbereidingen op het Volleybaldirect Open a.k.a. NOJK.
Hier in Roemenië bestaat de volleybalbond slechts uit ongeveer 4000 leden en proberen mensen die in Roemenië wonen, zoals Dan Girleanu en Henriatta Majer, jeugd te enthousiasmeren en te binden. Dit is een heel ander verhaal waarover ik te zijner tijd nog een artikel ga wijden…. Terug naar Nederland.
Met vrijwilligers en goede kaderleden, liefst met licentie, kan de jeugd worden opgeleid voor de breedtesport. Zonder de wezenlijke bijdrage heeft een vereniging geen goed fundament. Er zijn talloze verenigingen waarbij deze vrijwilligers ect van onschatbare waarde zijn. Dat heb ik zelf kunnen ervaren. Helaas is het ook zo dat deze vrijwilligers steeds schaarser worden en dat er verenigingen zijn die amper meer een bestuur bijeen kunnen brengen. Als ik dan de parallel naar Roemenië trek zie ik dat men hier hun vereniging echt support en dat er voldoende vrijwilligers zijn omdat men betrokken is bij het spel, de jeugd, de vereniging en mensen graag iets willen bijdragen. Bijvoorbeeld het streamen van jeugdtrainingen of wedstrijden, het organiseren van toernooien etc.
Vanuit de breedtesport probeert de Nevobo talenten te selecteren en op te leiden voor uiteindelijk het nationale team. Als ik mij dan richt op de opleidingsteams en naar de gestelde doelen kijk vraag ik mij af wat er uiteindelijk met de gestelde doelstellingen wordt beoogd. Immers wanneer je deze niet haalt past zelfreflectie door de trainersstaf en een open en onafhankelijke evaluatie van de trainers door o.a. de Technische Directie.
De TD is immers aangesteld door de bond om zorg te dragen voor opleidingen. Ik wil enkele teams toelichten.
Meiden Jong Oranje o.l.v. Eric Meijer hebben het prima gedaan en hebben zich gekwalificeerd voor het WK. Dan doe je het in mijn ogen dus prima. Natuurlijk moeten spelers continue geëvalueerd worden en misschien is aanvulling vanuit jeugd op den duur gewenst om een impuls aan het team of aan speelsters te geven. De balans in dit team lijkt dan ook goed te zijn want team en coach behalen de gewenste resultaten.
Meiden Jeugd Oranje o.l.v. William Klaver hebben de doelstelling niet gehaald. Ondanks dat hijzelf (erg) tevreden is over het resultaat, dit heeft hij immers zelf online verklaard, is er onder zijn leiding niet het gewenste resultaat behaald. Daarbij valt ook op te merken dat tijdens de livestreams bij de verschillende EKK’s er soms een non-verbale houding zichtbaar was van de hoofdtrainer die, helaas niet in positief opzicht, veelzeggend was.
Waarom deze hoofdtrainer dan toch mag aanblijven is een vraag die prima gesteld kan worden? Er zal vast een (anonieme) evaluatie met speelsters zijn gehouden maar wat is er bereikt de afgelopen jaren?
Zeker als je een selectie van 18 meiden hebt. Wat gebeurt er met het door selecteren? En hoe gaat dat dan?
Om dan nog maar te zwijgen over specifieke afspraken die met één speelster wordt gemaakt en afwijken van de regels voor de rest van het team, de Instagram post van de desbetreffende speelster geeft dit immers zelf aan. Dat alles omdat de hoofdtrainer graag deze speler wil toevoegen. Gelijke monniken gelijke kappen zou ik zeggen. Geen uitzondering, geen prinsessen gedrag en bewijs jezelf maar.
Maar goed ik ben niet de coach en bezie het als coach vanaf afstand. Allemaal opmerkelijk en ik hoop eens een training bij te kunnen wonen en zelf te kunnen observeren wat er allemaal gebeurt. Een coach is namelijk onwijs belangrijk in een teamproces, ontwikkeling van spelers en zorgt voor dat een team optimaal presteert.
Dit is een prima bruggetje om een overstap naar de Eredivisie te maken. Het lijkt mij dat een Paul van der Ven een subliem voorbeeld is van een goede coach met een prima selectie en een uitstekende staf. Kijk naar de resultaten. Natuurlijk zullen er bij Simplex/SSS heren zijn die ontevreden zijn omdat ze (te) weinig spelen maar kijk naar het resultaat dat wordt neergezet.
Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de heren van Numidia/VC LImax o.l.v. Guido Görtzen en hun sublieme combinatie van ervaren en jonge spelers. Het Talentteam o.l.v. Arnold van Rhee staat verdienstelijk in de middenmoot. Misschien lager dan gewenst maar ook dat hoort bij het ontwikkelen en beter worden.
Bij de dames zie je toch hele andere zaken. Te beginnen met ARBO Rotterdam/FAST dat telkens bijna een puntje pakt maar dan toch weer niet. Wat is er gebeurd nadat Ivo Martinovic FAST verlaten heeft? Het geeft wel te denken in ieder geval; is de match tussen team en coach nog goed, wat is de doelstelling en is het representatief?
Ook zie je dat verschillende teams soms slechte reeksen neerzetten. Of dat nu bij de start of bij de kerst is maakt in dezen niet uit. Dat blessures hier deel vanuit maken is evident maar dan moet je als coach/staf out of the box gaan denken. Zo zag ik ineens Janne Koops weer als passer-loper terwijl zij eigenlijk de libero van Draisma Dynamo is, dat is out of the box denken en problemen proberen op te lossen vanuit je eigen selectie.
Coaches durven soms geen impopulaire besluiten te nemen omdat dit dan op henzelf afstraalt; maar het gaat niet om het individu het gaat om het team. Mooi om te zien dat er coaches en verenigingen zijn die commitment geven en dat is goed terug te zien bij bijvoorbeeld een Peelpush of VV Utrecht. Net als veel spelers kunnen coaches slecht tegen verleiden maar waarom gaan bekvechten met officials, het besluit is namelijk al genomen en je helpt je team er niet mee, zeker niet als er weer geel wordt uitgedeeld.
Geef commitment aan je team en ondersteun hen met positiviteit en feedback. Wee je bewust van non-verbale communicatie lezen spelers ook. Bijvoorbeeld een coach die de set non-verbaal opgegeven geeft waardoor het team niet meer gecoacht wordt en dus ook in de vicieuze cirkel komt.
Een vergelijking met Roemenië en de pyramide vorm vanuit de Nevobo is simpelweg niet te maken. Toch wat duiding hoe ik het beleef:
De teams in Liga 1, met o.a. Ewoud Gommans bij CS Dinamo Bucharest, hebben veelal een onwijs groot budget. De breedtesport daarentegen hebben het een stuk minder breed. Dat is al te zien in de sportzalen waar sommige jeugdteams moeten trainen en er geen materiaal voorhanden is voor breed motorisch opleiden.
Ook sommige coaches hier zijn bezig met officials, Maar je ziet enorm veel passie en coaches die het beste met het beste team willen behalen. Dat hiervoor dure buitenlandse spelers dus dan op de bank terecht komen is een gegeven. Niet leuk maar ja… Het is hun “werk”. Mooi is ook dat er online via data volley veel data wordt bijgehouden (op het hoogste niveau dan).
Ook heb ik kunnen zien dat CSM Bucharest, een wat grotere vereniging, probeert jeugd probeert te binden en door te laten groeien. Gepassioneerde trainers en veel trainingsuren.
In de Liga 1 heb je teams die gesponsord worden door de (lokale/regionale) overheid en ook hier zijn er best een niveauverschillen. Toch kunnen spelers van mindere teams zich in de kijker spelen en zo doorgroeien. Je ziet een mix van buitenlandse en Roemeense spelers die leuk kunnen ballen.
Ook op het tweede niveau, opgedeeld in 4 regio’s, speelt talentvolle jeugd. Zo heeft Korona Brasov een aantal spelers van jeugd en jong Roemenië ingelijfd en willen met een mix van deze jeugd en ervaren (buitenlandse) spelers volgend jaar weer terugkeren in Liga 1 van de Roemeense competitie.
Concluderend: Nederland heeft een onwijs goede organisatie zowel in de breedte- als in de topsport. Toch valt er nog wel winst te halen in hoe “wij” als hoofdtrainers en coaches zelfreflectie toepassen en onze spelers laten ontwikkelen. Ik ben ervan overtuigd dat dit bij de goed draaiende teams/opleidingsteams, zoals Dames Jong Oranje of Simplex/SSS H1, plaatsvindt en dit dus een positieve bijdrage geeft.
De bond maar ook verenigingen moeten kritisch zijn of de desbetreffende hoofdtrainer/coach ook de juiste functionaris is bij het uitblijven van het behalen van de gestelde doelstellingen. Immers het spreekwoord luidt niet voor niets: verandering van spijs doet eten.
De jeugd heeft de toekomst en we moeten hen op de juiste wijze opleiden en begeleiden zodat we met de OS2024 en OS2028 weer een mooie mondiale rol kunnen vervullen met zowel de onze dames als ook met de heren.
Dat er harde noten gekraakt worden is evident alleen door wie en wanneer. Wie pakt er nu door?
Misschien is een oefenstage in Roemenië niet alleen voor de teambuilding goed maar ook erg leerzaam in vele opzichten.
Ik wens alle volleyballers in Nederland en Nederlandse volleyballers in het buitenland, prachtige kerstdagen toe en veel schitterende momenten en mooie nieuwe herinneringen voor 2023!
Was getekend Luuk Jothmann
gh @ VoV.