Lycurgus begint 2023 met 3-1 zege op koploper

VoV, 08-01-2023. 6:42 uur. Samen Lycurgus is het nieuwe jaar prima begonnen door in het eigen Alfa-college Sportcentrum de koploper Numidia VC Limax met 3-1 te verslaan. Via 25-19, 25-22, 22-25 en 25-14 speelde Samen Lycurgus een overtuigende wedstrijd en won dik verdiend. De Supercupwinnaar staat voorlopig vierde in de Eredivisie met 31 punten uit 14 duels.

Behoudens een dipje aan het begin van de derde set kwam de ploeg van coach Arjan Taaij geen moment in de problemen en liep de Limburgers niet in de wedstrijd komen. De meeste facetten van het spel waren meer dan voldoende verzorgd en dat was voor de ruim vierhonderd toeschouwers een prettige constatering. Het spel van Samen Lycurgus was in fases superieur of het nu een harde knal, een tipbal of een strakke blokkering was. Daardoor was van een echt spannende wedstrijd maar heel zelden sprake. Niels de Vries ontbrak vanwege een coronabesmetting. Tieme de Jong is helaas langer uit de roulatie. De spelverdeler brak donderdag op de training zijn rechterpink en is naar verwachting zes weken uitgeschakeld.

In de basis speelde Jesper Schut op de plek van De Vries en deed dat niet onverdienstelijk. Verder begonnen Jacob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Luuk Hofhuis, Jeffrey Klok en Markus Held in de basis. In een wedstrijd waarin de toon direct gezet werd door de thuisploeg. Een 11-4 voorsprong was geen tussenstand die bij deze topper verwacht werd. De gasten ontwikkelden geen enkele servedruk. Dit in combinatie met solide spel van Samen Lycurgus bracht de eerste set snel bij de thuisploeg. Een klap van Kern via de handen van Nico Freriks zorgde daarvoor.

In set twee was er meer evenwicht, maar het side-out spel van Samen Lycurgus was dusdanig sterk dat een kleine voorsprong voldoende was om controle te houden in de wedstrijd. De marge is de set was nooit meer dan twee punten in het voordeel van Samen Lycurgus. Numidia nam twee keer een puntje voorsprong, maar kon dat niet uitbouwen. Dankzij een tipje van Coenen kwam 23-21 op het scorebord. Jack Williams spartelde vervolgens nog even tegen met een score. Het was uiteindelijk Ryan Poole die een aanvalskans langs de lijn uit sloeg; 25-22.

Aan het begin van de derde set begonnen de Limburgers via Williams en Thomas van Bladel plots met veen overtuiging te serveren. Samen Lycurgus had geen passend antwoord. Ferdy van Dijk verving Coenen om passend meer te brengen. Van Dijk bleef de hele derde set staan. En bij 10-16 kwam Geoffrey van Gent de wat wegzakkende Kern vervangen. Het lukte wel om nog dichterbij te komen. Een ace van Held betekende 19-23 en korte tijd later serveerde Van Dijk met een ace de stand naar 21-24. Het werd nog 22-24, maar een servefout van Van Dijk was het laatste punt van de set. Zo kwam de spanning terug.

Maar dat was in de vierde set van korte duur. Samen Lycurgus, met Kern en Coenen weer terug, begon weer scherp en de servedruk van Numidia zette zich niet door. De thuisploeg kon naar hartenlust met veel variatie aanvallen en vanaf 5-4 naar een grote voorsprong toewerken. Een goede klap van de prima spelende McCauley was goed voor 16-10. Een ace van Hofhuis tilde de stand naar 19-11. Toen was duidelijk dat de zege niet meer in gevaar zou komen. Het werd via Coenen 23-13. En bij 24-14 was het moment aangebroken om Bart Haddink, van Lycurgus Heren 3, te laten serveren. Haddink was back-up voor de spelverdeling. Zijn serve werd matig verwerkt en Hofhuis had de eer om het eerste matchpoint te verzilveren. Het slotakkoord van een prima wedstrijd. Een echte teamzege.

Komende woensdagavond wacht de uitwedstrijd in Nijmegen tegen VoCASA.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Samen Lycurgus. Foto CEV.