Geen play-off ticket voor Apollo 8

VoV, 02-04-2023. 16:50 uur. Apollo 8 is er niet in geslaagd om in de race te blijven voor een van de play-off tickets om het landskampioenschap. Daarvoor was eigenlijk een driepunter nodig tegen VC Sneek, maar het werd een teleurstellende 1-3 nederlaag.  Via de setstanden 16-25, 25-18, 23-25 en 13-25. Op de zege van VC Sneek was niets af te dingen, feit was wel dat de thuisploeg in de derde set verzuimde om een 15-9 voorsprong winnend naar de finish te brengen en de setstand zo op 2-1 in hun voordeel te zetten.

Apollo 8 kreeg in de eerste set na een 5-4 voorsprong een serie van vier punten tegen (5-8) maar kon de schade via punten van Jette Kuipers en Jorieke Bodde bij 8-8 ongedaan maken. Via o.a. Anniek Siebring en de blokkerend uitstekend op dreef zijnde Rixt van der Wal pakte Sneek een 9-13 voorsprong, waarna Apollo achter de feiten aan bleef lopen. Het werd 11-18, bij 15-19, na een ace van Charlotte Haar, ging Sneek de time out in. Apollo kwam op 16-21 en kreeg daarna geen punt meer mee. Met een ace sloot Sneek de set met 16-25 af.

In de tweede set nam Apollo een 5-2 voorsprong, Sneek was er op 5-6 voorbij, waarna het tot 11-10 gelijk op bleef gaan. Rianne Vos en Jette Kuipers sloegen Apollo 8 naar een 14-10 voorsprong, en het verschil van een punt of drie, vier hield de ploeg van de gebroeders Oosting daarna tot 20-16 vast. Twee aanvallende fouten van Sneek en een rake klap van Rianne Vos maakten er 23-16 van op de side out werd het vervolgens 25-18, met als laatste een punt van Roos Wessels.

In de derde doorgang bouwde Apollo 8 via een erg trefzekere Jorieke Bodde een mooie voorsprong op. De 5-3 tussenstand werd 9-5, time out Sneek, en 11-7. Anlène van der Meer en Jorieke Bodde zorgden voor de punten tot aan de 15-9 tussenstand. Met een serie van drie en vijf punten boog Sneek de 15-9 achterstand via 16-12 om naar 16-17 en was de strijd weer helemaal open.

Het werd 18-17, 18-19, 21-20 en 21-22. De teams gaven elkaar niets cadeau en beseften waarschijnlijk dat dit de set was die beslissend zou kunnen zijn voor de wedstrijd en de stand. Apollo maakte gelijk (22-22) kwam via een snelle aanval van Sneek op mid met 22-23 achter en de gasten blokkeerden zich vervolgens naar setpoint op 22-24. Time out Apollo. Jorieke Bodde scoorde de 23-24, de laatste rake klap was voor Anniek Siebring, die de 23-25 en 1-2 liet noteren.

De vierde set ging na een redelijk gelijk opgaand begin (6-8 ) in snel tempo naar de gasten uit Friesland. Bij 8-13 ging Apollo naar de zijlijn, Rosa Entius scoorde daarna nog twee keer en bracht het verschil op acht punten bij 8-16. Sneek zat op rozen en bleef op rozen zitten na de 11-17. Drie kill-blocks en een bal in het net maakten er 11-21 van, Rixt van der Wal pakte nog een paar punten mee tot aan 11-24, waarna twee foutserves het eind van de set betekenden. Met 13-25 en 1-3 kan Sneek het play-off ticket niet meer ontgaan. Al is het nog niet officieel.

Jorieke Bodde (Apollo 8) en Rixt van der Wal werden met 15 en 16 punten de vaakst scorende speelsters. Rixt van der Wal scoorde 7 keer blokkerend. Anniek Siebring kwam op 14 punten, Rianne Vos op 11. Sneek had blokkerend een 5 om 16 voordeel, aanvallend was dat 41 om 44.