Lycurgus lost Orion als koploper af.

VoV, 03-04-2023. 6:25 uur. Het was een wel heel bijzonder weekend voor wat betreft de koppositie in de Kampioenspoule van de Eredivisie bij de mannen. We begonnen met de volgende stand afgelopen zaterdag: 1> SV  Dynamo, 2> Lycurgus, 3> Orion. Na de wedstrijd SV Dynamo vs. Orion (2-3) werd de stand 1> Orion, 2> SV Dynamo en 3> Lycurgus en nadat Lycurgus gisteren uit met 0-3 bij VC Limax won is het nu 1> Lycurgus, 2> Orion en 3> SV Dynamo. Met andere woorden geen enkel team heeft zijn plaats kunnen behouden.

Samen Lycurgus is voor het eerst dit seizoen koploper dankzij een 3-0 zege in Sint Odiliënberg op Numidia VC Limax. De setstanden waren 25-22, 25-21 en 31-29. Samen Lycurgus heeft nu 21 punten uit acht duels. Met nog twee wedstrijden in de kampioenspoule te gaan eentje meer dan Draisma Dynamo en Active Living Orion.

In de kampioenspoule pakte Samen Lycurgus tot nu toe ook de meeste punten. Negentien precies te zijn. Orion haalde er zeventien en Dynamo zestien. Limax acht, Simplex SSS ook acht en Sliedrecht Sport drie. Bovendien is het de vierde zege op de Limburgers dit seizoen in evenzovele ontmoetingen. Na de prima gewonnen eerste twee sets moest Samen Lycurgus in de derde set een 12-7 achterstand wegwerken. Coach Arjan Taaij sprak na afloop over spelen met het hart.

Met Jacob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Luuk Hofhuis, Niels de Vries, Jeffrey Klok en Markus Held begon Samen Lycurgus aan het karwei in de wetenschap dat winst de koppositie betekende. Dat pakten de mannen van coach Arjan Taaij goed op.

Met energiek en degelijk spel had Samen Lycurgus vanaf het begin direct controle over de wedstrijd en namen vanaf 7-7 de regie. Een blok van De Vries was goed voor 13-11 en een ace van Coenen tilde de stand naar 17-13. Deze marge was genoeg om de set binnen te halen. Een fraai blok van Coenen betekende drie setpoints. Op het tweede maakte De Vries het met een snelle bal af.

De tweede set startte matig met een 7-3 achterstand. Een paar lastige momenten zorgden voor een achterstand. Vanaf 8-5 kwam Held zeer succesvol aan serve. Zes punten later stond er een 11-8 voorsprong op het scorebord. De spelverdeler serveerde zeer gevarieerd wat succes opleverde. De thuisploeg kwam nog een keer terug tot 14-14 waarna Samen Lycurgus het heft definitief in handen nam. Een pipe via de sterk spelende McCauley was goed voor 20-17 en een ace van de voor de serve ingevallen Maarten Bartels kantelde het scorebord naar 22-18. Deze marge was ruim voldoende om de set winnend uit te spelen. Aanvoerder Coenen gaf de beslissende klap.

De derde set was een spannende. Samen Lycurgus begon goed met een 4-1 voorsprong, maar moest vervolgens toezien hoe de thuisploeg een 12-8 voorsprong nam. Het scoren lukte even niet en daar profiteerde VC Limax direct van. Door ervoor te blijven gaan en met plezier te spelen knokten de Groningers zich terug.

Puntje voor puntje liep Samen Lycurgus de achterstand in. Een ace van Held was goed voor 20-20 en een hierop volgende pipe van McCauley betekende 21-20. Vervolgens ging het over en weer. Eerst kreeg de thuisploeg een setpoint, daarna Samen Lycurgus het eerste matchpoint, maar steeds lukte het niet om door te drukken. Het was aanvoerder Coenen die zelf matchpoint drie op het scorebord toverde en het ook zelf afmaakte na een spannende laatste rally; 31-29.

Komende zaterdagavond kan Samen Lycurgus zich al plaatsen voor de finale om het landskampioenschap door in het Alfa-college Sportcentrum met 3-0 of 3-1 te winnen van Draisma Dynamo.