De huiskamervraag: “Waarom drie spelverdeelsters?”
VoV, 15-08-2023. 4:57 uur. Gisteren presenteerde bondscoach Felix Koslowski de Oranje dames selectie voor het aanstaande EK. Gezien hetgeen Oranje in het verleden als selectie presenteerde en ook wat andere landen ‘normaal’ voor de bezetting van de posities meenemen vonden wij het bijzonder/ afwijkend dat de groep van veertien onder andere bestond uit drie spelverdeelsters.
We schrijven over volleybal, maar hebben niet voor het trainersvak gestudeerd en rekenen ons dus niet tot de kenners maar meer tot kijkende ervaringsdeskundigen en tot de stuurlui die aan wal staan. Daarom vroegen we ons af waarom de bondscoach als spelverdeelsters zowel Britt Bongaerts, Sarah van Aalen en Laura Dijkema meeneemt?
Dat deed hij niet bij de belangrijke VNL-competitie in deze zomer. Terwijl daar dus ook de mogelijkheden voor waren. Okay mede omdat Dijkema rust nam was ze er deels niet bij. Ondanks dat ze er pas een half seizoen in Italië op had zitten, en daarvoor was er al een langere rustperiode. Hetgeen dus als reden een beetje gezocht overkwam.
We kregen een aantal reacties binnen die mogelijk de keuze van de bondscoach verklaren en die op zichzelf ook wel erg aannemelijk klinken, al kunnen we natuurlijk niet stellen dat dat ook de ware reden is geweest voor Koslowski. Een bloemlezing van hetgeen we ontvingen.
- De reden is dat alle drie verschillende kwaliteiten hebben die Koslowski tijdens bepaalde wedstrijden kan gebruiken. Dit is ten koste gegaan van één midspeelster. (Nu 3 i.p.v. 4.) maar mocht één van de midspeelsters geblesseerd raken, waardoor ze tijdens het toernooi definitief is uitgeschakeld, mag een nieuwe midspeelsters tijdens het toernooi worden ingevlogen.
De wedstrijden van Nederland worden in Talinn, Florence en Brussel gespeeld, zodat een nieuwe speelster maximaal 1,5 uur hoeft te vliegen naar de plaats van bestemming. Alleen Talinn kan een klein probleem opleveren, omdat de speelster een visum nodig heeft. Maar dit kan ook snel geregeld worden.
- Na de oefenwedstrijden was het al duidelijk. En in mijn ogen de enige juiste keuze. De afvallers Tessa Polder en Hester Jasper voegen niets toe wat andere speelsters al brengen. Marrit Jasper speelde de tweede wedstrijd vs. Hongarije zo sterk verdedigend dat ook zij een logische keuze was.
De diagonaal en passing posities zijn in Oranje niet super bezet, wie er ook speelt, en de dubbele wissel is essentieel iedere set. Dus iedere wedstrijd spelen twee spelverdelers. Een blessure van setter is dus rampzalig. Daarnaast spelen Bongaets en Dijkema sterk. En een talent als van Aalen laat je niet thuis. Dus de enige juiste selectie in mijn ogen.
- Dijkema is toch de aanvoerder, de teamcaptain? Een non playing captain? Zij is zeer ervaren, heeft alles al meegemaakt en is daarom uiterst waardevol voor de selectie, zowel binnen de lijnen als daarbuiten.
- Iedere spelverdeelster heeft haar eigen specifieke kwaliteiten. Een spelverdeelster heeft zo’n grote invloed op een spelend zestal, dat dit net het laatste stapje richting winst kan geven.
- Denk dat het te maken heeft met de wisseling van de wacht, de overgang van ‘oud’ naar ‘jong’ en de rol die Laura Dijkema qua persoonlijkheid nog speelt in het team en ze er daarom nog bij gehouden wordt. We zitten met Oranje in een ‘overgangsfase’.
- Ook werd er gezegd dat de nieuwe bondscoach ‘geen trammelant in de tent’ wil zo kort voor het EK. Dijkema niet selecteren zou dezelfde impact kunnen hebben als het niet selecteren van Kirsten Knip door Avital Selinger vorig jaar. Het zou voor te veel afleiding en commotie kunnen zorgen.
- Een mooie reactie was wel: “Misschien hebben ze als verrassing het systeem met 2 spelverdeelsters in het veld weer getraind?”
Opvallend was voor ons wel dat bij de reacties er niet gezegd werd dat Britt Bongaerts of Sarah van Aalen dan maar thuis moesten blijven. Blijkbaar is toch de selectie van Laura Dijkema voor velen verrassend en behoeft die nadere bevestiging en beargumentering. Dat zij als derde spelverdeelster meegaat, terwijl het net zo goed, en dan op basis van haar jarenlange routine, een van de andere twee zou kunnen zijn.
Wat zegt men ook altijd: “Je bent zo goed als je laatste wedstrijd!” En verder lezen we dan nog wel eens “Als je goed genoeg bent, ben je ook oud genoeg.” Met betrekking tot het eeuwige noemen van onze jonge selectiespeelsters.
We zitten dan nog wel met een paar vragen n.a.v. de mogelijke redenen.
We weten allemaal dat er normaal gesproken maar één spelverdeelster in het veld staat, die via een (dubbele) wissel kan worden vervangen, daarom vragen we ons af:
- Welke kwaliteit mist het duo van Aalen/ Dijkema dat Bongaerts zou kunnen toevoegen als wissel?
- Welke kwaliteit mist het duo van Aalen/ Bongaerts dat Dijkema zou kunnen toevoegen als wissel?
- Welke kwaliteit mist het duo Bongaerts/ Dijkema dat van Aalen zou kunnen toevoegen als wissel?
- Als invliegen van een vervangster tot de mogelijkheden behoort bij een blessure is met 2 spelverdeelsters beginnen toch geen risico. Bijna alle andere landen nemen dat risico wel, dan is het volgens ons een te verwaarlozen risico.
- Een derde spelverdeelster is dus blijkbaar van meer toegevoegde waarde dan een extra diagonaal, midspeelster of passer loper.
gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.