EK: Zeges Polen en Italië, weer verlies België en Duitsland.

VoV, 23-08-2023.  5:55 uur. De poulefase komt voor veel landen in de beslissende fase. Duidelijk wordt of het toernooi nog een staartje krijgt in de vorm van de achtste finale en wie daar dan de tegenstander wordt. Langzaam begint zich dat af te tekenen. Net als ook duidelijk wordt welke teams er na de poulefase naar huis kunnen.

Poule A: België vs. Polen eindigde in een 0-3 zege voor Polen via de setstanden 22-25, 23-25 en 21-25. Het was de tweede nederlaag op rij voor onze Zuiderburen, die nog de zware wedstrijd tegen Servië voor de boeg hebben. Na een spannend duel bleven de Yellow Tigers zonder setzege. Ze zijn ook nog niet zeker van plaatsing voor de achtste finale.

België had een slechte start (6-13) maar knokte zich terug in de set en de wedstrijd en was hele perioden gelijkwaardig aan Polen, maar trok in de set finales wel steeds aan het kortste eind.

Slovenië vs.  Hongarije. Slovenië gaf geen setje af tegen Hongarije. Ze hielden de tegenstander drie set met 25-19, 25-18 en 25-16 onder de twintig punten.

Stand: 1> Servië 3-9. 2> Polen 3-9. 3> Oekraïne 2-6. 4> België 2-6.  5> Slovenië 1-3 en 6> Hongarije 0-0.

Vandaag te spelen: Oekraïne vs. Slovenië en Hongarije vs. Servië

Poule C: Azerbeidzjan vs. Griekenland werd via de tiebreak beslist. Azerbeidzjan kon een 1-2 achterstand in sets met 25-18 en 15-12 ombuigen naar een 3-2 zege.

Duitsland vs. Tsjechië. Duitsland leed de tweede nederlaag op rij. Het was weer een teleurstelling voor de Duitse fans. De ploeg van Vital Heynen verloor via 16-18 in de tiebreak met 2-3, nadat het met de setwinsten 25-22 en 25-23 op een 2-0 voorsprong was gekomen. De 24-26 en 20-25 maakten gelijk, waarna Tsjechië er alsnog met de winst vandoor ging. Duitsland miste in de tiebreak twee matchpoints, maar het behaalde puntje was voldoende om zich te plaatsen voor de achtste finales.

Stand: 1> Turkije 3-9. 2> Duitsland 2-7. 3> Azerbeidzjan 2-5, 4> Tsjechië 2-5, 5> Griekenland 1-4 en 6> Zweden 1-3.

Vandaag te spelen: Griekenland vs. Turkije en Zweden vs. Azerbeidzjan.

De top vier van poule A en poule C spelen in de achtste finales tegen elkaar. Met A1 vs. C4, C1 vs. A4, A2 vs. C3 en C2 vs. A3.

Poule B: Bulgarije vs. Roemenië werd in vijf sets in het voordeel voor de Bulgaarse ploeg beslist.  De 2-1 voorsprong in sets kon na 22-25 verlies in de vierde set met 15-12 in de vijfde alsnog in winst worden veranderd.

Italië vs. Bosnië & Herzegovina. Een duidelijke 3-0 zege voor Italië stond er na afloop op het scorebord. Via 25-21, 25-17 en 25-19. Egonu werd met 16 punten de topscorer van de partij, Italië was met 57 om 33 eigen punten meer dan een maatje te groot. Italië verloor nog geen setje in dit toernooi en is zeker van poulewinst.

Stand: 1> Italië 4-12, 2> Bulgarije 3-8. 3> Roemenië 2-7. 4> Zwitserland 2-6. 5> Bosnië & Herzegovina 2-5. 6> Kroatië 0-1.

Vandaag te spelen. Italië vs. Kroatië en Zwitserland vs. Bulgarije.

Poule D, de Oranje poule. Nederland vs. Frankrijk was drie sets spannend. Voor bijzonderheden verwijzen we u naar ons verslag van gisteren. Estland vs. Slowakije sloot met een 1-3 nederlaag voor de thuisploeg af. Twee spannende sets 26-24 en 24-26 werden gevolgd door ruime winsten voor Slowakije met 9-25 en 18-25.

Stand: 1> Nederland 4-12. 2> Frankrijk 4-11. 3> Slowakije 3-9. 4> Spanje 1-4. 5> Finland 1-2. 6> Estland 0-1.

Vandaag te spelen: Finland vs. Nederland (16:00 uur) en Estland vs. Spanje.

De top vier van poule B en poule D spelen in de achtste finales tegen elkaar. Met B1 vs. D4, D1 vs. B4, B2 vs. D3 en D2 vs. B3.

We houden u op de hoogte hoe het verder gaat.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto’s CEV/ FIVB.

Noot: Bij de standen zijn vermeld gewonnen wedstrijden en behaalde punten. Er is wel een verschil in het aantal gespeelde wedstrijden.