Vizier op volleybal

 

VC Wik met 1-3 onderuit vs. PDK H2

VoV, 30-10-2023. 10:45 uur. Het was weer tijd voor een thuiswedstrijd! Na 2 weken afwezig te zijn in sporthal De Reiger mag het vlaggenschip weer aantreden op hun thuisbasis. Vorige week zijn er 4 belangrijke punten verkregen in het studentenhol van Protos. Deze week stond er een tegenstander met een geheel andere achtergrond op het menu. De macho’s van ‘t Gooi; PDK Huizen heren 2.

We hadden onze trekkers achter de sporthal geparkeerd, onze hooivorken in de lak gezet, er kwam hoog bezoek! De rode loper was voor de gasten uitgerold en we verwelkomden ze met champagne. Helaas was het niet genoeg. Al snel kwam de vraag of er nog een ‘echt centercourt’ werd opgebouwd. Met deze belediging in de pocket was het tijd voor de warming up.

Het was duidelijk dat de voorselectie van PDK met een liniaal wordt gedaan, wat een lengte hebben deze Gooische mannen. Onze nummero 7 stelde voor dat we de jungle regels gingen toepassen; iedereen voor zich! Maar na een krachtige, inspirerende en niet ingestudeerde mini-speech van stuurman Arie gingen we als collectief het veld in.

Het had geholpen want we wisten ons goed te verweren tegen het +/- 16 meter volleyballend  vermogen tegenover ons. Het liep een tijd gelijk op, maar daar had onze captain Ruben een ander idee bij. Een ace via de netband liet zien dat er met risico geserveerd werd. PDK nam een time-out, maar door hetzelfde kunstje nog een keer te doen hadden we een voorsprong. Onze andere buitenspeler “Thom de Bhom” liet ook zijn service kwaliteiten zien.

Als een echte 305MM Mötermorser zette hij PDK nog verder onder druk. 24-17, de set is binnen! Maar wat nu? Tot onze verbazing werd er doorgespeeld en hier werkten zelfs de scheidsrechters aan mee. We begrepen er niks van, we kwamen er pas op 24-24 achter dat de sets tegenwoordig tot en met 25 werden gespeeld. We maakten nog een punt, maar de Noord-Hollanders zaten in een sterke flow. De set werd met 25-27 verloren, ongelofelijk. Een erg sterke en knappe comeback van de champagne-poppers, proficiat.

Met stomheid geslagen moesten we ons opmaken voor de tweede set. Na zo’n desastreuze set-afsluiting is het moeilijk om het geloof erin te houden. Blijkbaar is het dan toch echt beter om kaviaar in plaats van druiven te eten tijdens de wedstrijd. De opponent was gevoelsmatig de bovenliggende partij. We liepen deze set achter de feiten aan, maar wisten wel dichtbij te blijven. Gelukkig dankzij de stabiliteit in onze passing bleven we overeind. Ook is er deze set geen enkele keer fout geserveerd aan de kant van WIK. Door deze lage foutenlast kwam het geloof terug. Er werd wat extra gezelligheid ingewisseld en einde set kregen we het voordeel. Met extra aanvallend vermogen in de vorm van een dubbele wissel ging het opeens hard. 25-21, de set was binnen!

Na de eerste 2 sets en een ware rollercoaster aan emoties kon het weer alle kanten op. 1-1, tijd voor het volgende deel van de wedstrijd. Maar het leek erop dat de tegenpartij er klaar mee was. Ze hadden allemaal hun haar opnieuw in de lak gedaan en tilden hun spel een niveau hoger. De lage foutenlast wat WIK op de been hield werd niet meer in stand gehouden. Het spel werd rommeliger en de tegenstander sterker. De eerder lovenswaardige serve series werden snel gecounterd. Hier en daar werden nog wat kamikaze blocks uit de hoge hoed getoverd. Maar ondanks een sterke invalbeurt van onze nummer 3 Poeloe, konden we verder weinig inbrengen tegen de sterker geworden volleybal pralers. 20-25 verlies.

Gelukkig hebben we eerder laten zien dat we met tegenslagen om kunnen gaan. Maar ik zal jullie snel uit mogelijk ontstane waanideeën helpen, dit hebben we helaas niet laten zien in de 4e set. PDK wilde graag snel weg uit deze landbouw omgeving en gaf gas. De set werd uiteindelijk met een ruime 18-25 door WIK verloren. We hebben onze Libero Henk ‘Bendrik’ als MVP uitgeroepen, omdat hij het laatste verweer was tegen de aanvallen van PDK. Als Ratini van de week heeft hij de basis gelegd voor het gepakte punt met zijn stabiele passing en verdediging.

1-3 verlies. We zijn teleurgesteld met het resultaat en gaan sleutelen aan onze agrarische aanpak. Volgende week mogen we het opnemen tegen Compaen 1. 18:00 in Oostzaan. Hopelijk tot dan!

gh @ VoV, verslag van Remon Korevaar,  VC WIK. Foto Jan van den Noort.