Zinderende zaterdag voor Activia Dames1

VoV, 27-11-2023. 5:18 uur. Het begint bijna normaal te worden dat de volleyballiefhebbers bij de thuiswedstrijden van Somas Activia in de eredivisie waar voor hun geld krijgen. In een propvolle en oergezellige Activiahal werd de veelvoudige landskampioen en bekerwinnaar tot een uiterste krachtsinspanning gedwongen door de dames uit Sint Anthonis. Het publiek genoot met volle teugen. Ondanks dat werd het een nederlaag: 1-3.

Geen krachtsverschil: Met een aantal niet of maar gedeeltelijk inzetbare speelster startte Somas Activia de 1e set met Bregje Wijnhoven als spelverdeler, wisselden de libero’s elkaar passend en verdedigend af en had Kim Verkerk weer een basisplaats. Jil Lamers was niet inzetbaar en Eline Peeters en Gaya Neeskens slechts beperkt. De selectie werd aangevuld met Janne Geurts en Janne Peeters.

Bij de tegenstander waren een aantal oude regionale bekenden te zien die hun roots in de omgeving van Sint Anthonis hebben wat zorgde voor een streekderby-sfeer in de zaal. Van enig krachtsverschil was zeker in het begin van de set geen sprake. Somas Activia speelde het eigen spel; energiek, sterk verdedigend en met snelle aanvallen over alle posities.

Een uitgekiend wedstrijdplan hield Somas Activia lang in de race. Via 3-2, 12-11 en 14-14 kwam Somas Activia op 14-15 voor het eerst in de set op achterstand. Dat Somas Activia weinig respect had voor het trackrecord van Sliedrecht Sport werd snel duidelijk. Na een 17-17 tussenstand wist Sliedrecht Sport te profiteren van kleine foutjes van Somas Activia en nam aanvallend het voortouw. Harde aanvallen brachten de bezoekers op voorsprong waarop de SInttunnisse dames geen antwoord hadden. Sliedrecht Sport won de 1e set met 21-25.

Karakter: Wie dacht dat de kaarten geschud waren had het flink mis. Somas Activia pakte de draad weer op en op 5-5 kwam Isis Neeskens op de spelverdelerspositie en Gaya Neeskens op de diagonaal in het veld. Dat zorgde voor een nieuwe impuls en het initiatief lag volledig aan de zijde van Somas Activia. Tot groot enthousiasme van het publiek werd gestaag aan een voorsprong gewerkt. Via 7-5, 11-8 en 16-9 leek setwinst aanstaande. Jody Selten scoorde regelmatig en verdedigend waren de Sinttunnisse dames nauwelijks te kloppen. Sliedrecht Sport gaf zich echter niet zomaar gewonnen en vocht terug.

Even leek het erop dat Somas Activia overvleugeld zou gaan worden. Punt voor punt kwam Sliedrecht Sport dichterbij en angst sloop in het spel van Somas Activia. Via 19-15 en 22-20 steeg de spanning. Een time out aan de zijde van Somas Activia bracht uitkomst. De ook deze wedstrijd weer uitblinkende Dani Jozephs zorgde voor de 24-20 en een slimme doortikbal van Isis Neeskens zorgde voor de setwinst.

Kleine foutjes, grote gevolgen: Het publiek ging er in de 3e set eens goed voor zitten. Via 3-6 en 10-10 bleven de ploegen lang bij elkaar en werd de wedstrijd een echt volleybalgevecht. Somas Activia kwam zelfs op 15-14. Met wat onzorgvuldigheden aan Somas Activia zijde kon Sliedrecht Sport een kleine voorsprong nemen: 15-17.

Het verschil van 2 punten bleef lang gehandhaafd: 19-21. En dat was precies het probleem. Want kansen waren er zeker wel om dat verschil terug te brengen. Aanvallend en blokkerend liet Somas Activia te veel steken vallen en tegen een ervaren ploeg als Sliedrecht Sport is dat dodelijk. De 3e set ging dan ook verloren met 19-25.

Alle registers open: In de 4e set ging het volleybalgevecht gewoon door. Met Dani Jozephs op de diagonaal en Kim Verkerk als aanvaller bleven ploegen gelijkwaardig: 4-4, 6-6, 9-9. Daarna werd het spel minder zorgvuldig en Sliedrecht Sport profiteerde direct van de geboden kansen: 13-16. Zoals zo vaak knokte de ploeg van Michael Beugelsdijk zich terug in de wedstrijd tot 15-16 maar wist de druk op de tegenstander niet te behouden.

Op 16-21 kwam Janne Peeters in het veld en op 18-21 moest Sliedrecht Sport vluchten in een time out. Het werd nog 19-21 en Dani Jozephs had de 20-21 op haar hand. De bal zeilde echter buiten de lijnen: 19-22. Daarna werd de bal wel gescoord door de uitblinkster van Somas Activia: 20-22. Janne Geurts kwam in het veld om serverend extra druk te geven maar de aanvallers van Sliedrecht Sport boden de verdedigers van Somas Activia daarna geen enkele kans meer: 22-25 en een 1-3 nederlaag voor de thuisploeg

Reclame voor het volleybal: Het totaal plaatje van de wedstrijd was absolute reclame voor het volleybal. De sfeer in de zaal en de spanning en strijd op het veld maakte dat er tevreden gezichten waren. Nieuwkomer in de eredivisie Somas Activia had als doel om ‘mee te doen’ in de eredivisie. En de wedstrijd tegen Sliedrecht Sport, een ploeg die al jarenlang op topniveau presteert, heeft laten zien dát Somas Activia meedoet.

Veel tijd om te treuren is niet voor Somas Activia. Maandag 27 november wacht de bekerwedstrijd tegen Top-divisionist Armixtos en zaterdag de uitwedstrijd tegen Djopzz Zwolle, de huidige koploper in de eredivisie.

gh @ VoV, verslag door Paul Kempen namens Somas Activia. Foto idem.