Zeges voor Sneek, Sudosa en Sliedrecht Sport.

VoV, 17-12-2023. 7:15 uur. Drie wedstrijden stonden er gisteren op het programma in de Eredivisie dames. Apollo 8 vs. Sudosa-Desto en Sliedrecht vs. VC Zwolle waren duels die de teams vaster in de top 4 konden brengen of die juist het tegenovergestelde konden bereiken. Bij VC Sneek vs. SV Dynamo speelde de koploper, die ook in 2024 als koploper aan de start verschijnt, tegen de middenmoter, die in achtervolging op de Top 6 is.

Apollo 8 had een prima reeks achter zich met winst tegen drie Top 4 teams, Sudosa-Desto moest in de laatste wedstrijd buigen voor VC Sneek. Maar In Borne trokken de wolken zich samen boven de Veste, nadat er afgelopen weken alleen maar zonnestralen op de sporthallen hadden geschenen voor Apollo 8.

Met overmacht won de thuisploeg de eerste set. Tussenstanden 11-6, 15-9 en 22-11 voordat de 25-18 bereikt werd. Set twee ging naar de bezoekers, de verschillen tijdens de set waren klein (6-7, 9-10, 15-17, 19-20) maar in de big points was Sudosa met 21-25 spekkoper.

In de derde set maakte Sudosa-Desto van 10-9 achter een 10-16 voorsprong, dat verschil gaven ze niet meer uit handen en wonnen met 19-25. In de vierde set wisselden de teams richting de big points en in de big points elkaar af aan de leiding. Zo werd 13-15 een 18-16 en 20-22 tussenstand. Na de 21-22 scoorde Sudosa drie keer op rij en won de set met 21-25 en de wedstrijd met 1-3.

Er was geen matchreport van dit duel beschikbaar.

Sliedrecht Sport dat midweeks in Utrecht verloor had VC Zwolle in de Basis aan de andere kant van het net staan. Na veel foutserves over en weer aan het begin van de eerste set kwam Sliedrecht met 13-12 voor en liep vervolgens via scores van o.a. Evie van Kerkvoorde (een ace) uit naar 18-13. Zwolle kwam terug tot 19-19. Een ace van Sjakkie Donkers en een aanvallende fout zorgden voor 22-19. De gasten bleven tot 23-22 aanklampen en verloren vervolgens via een ace als laatste punt met 25-22.

In de tweede set kon VC Zwolle een 9-14 voorsprong niet vasthouden, bij 15-15 was er weer evenwicht en tot 21-20 bleven de teams een sterke side out spelen. Sliedrecht forceerde het verschil bij 23-20, Zwolle ging de time out in, kwam terug naar 24-23, maar miste toen de gelijkmaker.

In set drie was de weerstand bij Zwolle gebroken. Lana Lijkendijk blokkeerde de 9-5 op de borden, Sliedrecht liep uit naar 13-6, maar ook de time out van de gasten op die stand bracht geen verandering. Het werd 25-13 en dus 3-0.

Sjakkie Donkers werd met 16 punten topscorer van de partij, Evie van Kerkvoorde kwam tot een totaal van 12. Bij Zwolle maakte Susan Schut de meeste punten (15), Emily Silderhuis blokkeerde 5 keer raak. Onder andere de 35 om 28 eigen scores en de 17 om 25 foutenlast waren bepalend voor de totaalscore van 75 om 58 punten.

Op Super Saturday in Sneek wilde koploper VC Sneek geen punten morsen vs. SV Dynamo om de ruime marge ook bij de aftrap van de eerste wedstrijd in 2024 te behouden. En daar slaagden ze in, als leek het er in de vierde set heel lang op dat de ploeg uit Apeldoorn minimaal een puntje zou meenemen.

De 25-18 en 25-16 in de eerste twee sets waren duidelijk. In de derde set kon SV Dynamo een gaatje slaan na 15-15 (naar 15-19) en dat hielden ze met een puntje meer of minder vast tot 20-25. In de vierde set kwam Dynamo na 18-22 bij 21-24 op setpoint. Ook de kansen op de tiebreak bij 24-25 en 25-26 werden niet benut en dat moet je tegen VC Sneek niet verzuimen te doen. Sneek sloeg zich na 25-26 met een driepunter naar de 28-26 winst.

Bij VC Sneek vs. SV Dynamo was er een matchreport over drie sets, dus onvolledig en dus kunnen we van de wedstrijd geen aantallen geven

• 10> Activia 12-6

Op Facebook van Voltena Dames 1 was te lezen: “Na de thuiswedstrijd van Voltena Dames 1 afgelopen vrijdag 8 december tegen SV Dynamo heeft een verschil van inzicht geleid tot het aftreden van coach, hoofdtrainer en teammanager. Ook hebben enkele speelsters besloten niet meer door te gaan. Als gevolg hiervan zijn de wedstrijden van deze week uitgesteld. Met de Nevobo wordt overlegd over de ontstane situatie.

Voor vandaag staat dus alleen de wedstrijd Peelpush vs. VV Utrecht gepland.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy Biekart.