Activia maakt geen vuist tegen VV Utrecht

VoV, 04-02-2024. 18:23 uur. In een waar volleybalgevecht met het publiek als grote winnaar won Somas Activia weliswaar een set maar verloor uiteindelijk met 1-3 van Hollandse Pot VV Utrecht.

Somas Activia kende een sterke start tegen de #5 van de eredivisie. Met Jody Selten in de basis was Somas Activia duidelijk de bovenliggende partij. Hollandse Pot VV Utrecht hield diagonaal Iris Reinders buiten de basis maar van dat besluit kwam coach Vera Koenen snel terug. Want Somas Activia liep vrij eenvoudig uit via 7-6, 11-7 en 17-10. Iris Reinders kwam in het veld en even was Somas Activia van slag.

Hollandse Pot VV Utrecht kwam terug bij Somas Activia door de mindere passing. Ze werden daardoor gedwongen om het aanvalsspel via de buitenaanvallers te laten verlopen en dat spel ligt Somas Activia minder. Hollandse Pot VV Utrecht kwam terug tot 17-17 en een walk-over leek aanstaande. Een dubbele wissel en het inbrengen van Dani Jozephs bracht uitkomst. Somas Activia liep weer uit en haalde de 1e set binnen: 25-21.

Zwakke start: Zo sterk als de start in de 1e set was zo zwak was de start in de 2e set. Met 2 passfouten werd direct een 0-2 achterstand opgelopen en vanaf dat moment liep Somas Activia achter de feiten aan. Time-outs en wissels brachten geen verbetering. De midvooraanval kon niet meer in stelling gebracht worden en de buitenaanvallers slaagden er niet in om te scoren. Serverend werden enorm veel fouten gemaakt en de set ging dan ook roemloos verloren: 15-25.

Prachtig gevecht: In set 3 voltrok zich een prachtig volleybalgevecht in de goedgevulde Activiahal. Met Eline Peeters op de diagonaalplek voor Gaya Neeskens werd de 3e set een echte strijd. De ploegen gaven elkaar geen duimbreed toe en het verschil werd dan ook nooit meer dan 3 punten. Via 3-3, 7-7 en 15-15 liep Hollandse Pot VV Utrecht uit naar 18-21.

Somas Activia knokte zich echter terug in de wedstrijd en Jody Selten scoorde de 22-22. Een foute service bracht Hollandse Pot VV Utrecht aan de leiding: 22-23. Een blokkade van Somas Activia zorgde voor de gelijkmaker en Eline Peeters had de mogelijkheid om de 24-23 op het bord te krijgen maar sloeg de bal in het blok. Somas Activia kreeg op 25-24 nog een setpoint maar scoorde wederom niet. Ook Jil Lamers had de mogelijkheid haar ploeg op setpoint te brengen maar scoorde ook niet. Uiteindelijk was het Hollandse Pot Utrecht die dankbaar profiteerde: 27-29.

Aanvalskracht ontbreekt: In set 4 leek Hollandse Pot VV Utrecht snel een beslissing te forceren. Somas Activia kwam nog wel op 1-0, maar Hollandse Pot VV Utrecht stelde snel orde op zaken. Via 2-2, 2-6 en 4-7 leek het pleit beslecht. Somas Activia knokte zich terug. Op 11-11 waren ze volledig terug in de wedstrijd.

Hollandse Pot VV Utrecht liep weer uit naar 13-16 maar Eline Peeters, Jule van Hout en Isis Neeskens zorgde voor de 15-16. Veel verder kwamen de Sinttunisse niet. Passend liet de ploeg te veel steken vallen en aanvallend werd het spel te eenzijdig. Dat speelde Hollandse Pot Utrecht in de kaart en zij haalden eenvoudig de set binnen: 19-25, en won daarmee de wedstrijd: 1-3.

Sterke groei, maar werk aan de winkel blijft: Samenvattend heeft Somas Activia een sterke groei doorgemaakt. Het spel over de midvoorpositie is zeker eredivisie waardig en de servicedruk is toegenomen. Door het gebrek aan lengte in de ploeg blijft de buitenaanval voor verbetering vatbaar. De passing is nog niet stabiel genoeg om continu aanvalsdruk via de middenpositie te realiseren.

Er blijft dus werk aan de winkel voor de technische staf. Na een kleine rustperiode gaat Somas Activia verder in de B-poule. Daar spelen de nummers 5 tot en met 10 een uit- en thuiswedstrijd, waarna de nummer 1 en 2 zich gaan mengen in de strijd om het Nederlands kampioenschap.

gh @ VoV, verslag van en foto via Paul Kempen, Somas Activia. Foto van Charlotte Aarns.