De vier OS-ticket kandidaten wonnen gisteren

VoV, 26-05-2024. 6:10 uur. Oranje had gisteren na drie wedstrijddagen een rustdag, zij komen vandaag weer in actie voor hun vierde partij. Daarin is Bulgarije dan de tegenstander. Gisteren werden er zowel in Antalya als in Rio drie wedstrijden gespeeld. Er was winst voor Italië, Argentinië, Slovenië en Cuba, de teams die op dit moment virtueel in bezit zijn van de resterende startbewijzen voor Parijs. Onderstaand de samenvatting.

In Antalya begonnen Slovenië en Canada aan hun wedstrijddag. Slovenië deed voor de OS-ranking goede zaken met de winst tegen Canada, zij zijn de virtuele eigenaar van één van de nog te vergeven startbewijzen voor Parijs.

Slovenië won met 3-2. Met twee keer 25-18 maakten ze de 0-1 achterstand ongedaan, Canada kon via 21-25 de beslissende vijfde set afdwingen, maar kwam daarin met 15-10 ruim tekort voor de wedstrijdwinst. De aanvallende punten (66 om 57) en de foutenlast (22 om 27) gaven de doorslag. Steven Maar van Canada werd met 27 punten de topscorer.

Thuisland Turkije leed tegen Frankrijk een 1-3 nederlaag. Twee sets deden de teams niet voor elkaar onder en was zowel de stand als de score met 27-25 en 23-25 helemaal in evenwicht. Daarna kon Frankrijk met 16-25 en 14-25 doordrukken en de zege met 1-3 opeisen.

Voor 5.200 toeschouwers gaven 5 om 12 aces en 41 om 51 aanvallende punten de doorslag voor de Franse winst. Jean Patry van Frankrijk werd met 10 punten topscorer.

Bulgarije haalde met een 3-1 zege tegen USA een verrassende uitslag. Met 25-21 en 25-20 hadden ze meteen een prima start van de wedstrijd. USA kon in de derde set wat terugdoen (21-25), maar kwam in de vierde wederom te kort om nog een beslissende vijfde set te kunnen spelen. In de vierde ging de winst met 25-21 naar de Bulgaren, die dus vandaag de tegenstander van Oranje zijn.

Bulgarije was aan het net met 68 om 59 punten voor aanval en blok de beter scorende ploeg. Hanes van USA werd met 24 punten topscorer, Dimitrov van Bulgarije kreeg er 22 achter zijn naam.

In Rio was de strijd tussen Japan en Italië een mooi affiche. De nummer drie van de wereldranglijst tegen de nummer vier. Waarin de nummer vier (Italië) na de nipt verloren eerste set (25-23) aan het langste eind trok middels drie setzeges op rij. Drie hele duidelijke setzeges. Met 16-25 en twee keer 17-25 gaven zij Japan geen kans.

Italië had met 48 om 70 eigen punten de veel beter scorende ploeg. Onder andere maakten 3 om 15 blokpunten veel verschil. Miyaura (Japan) en Romano (Italië) werden met 20 punten de topscorers.

Argentinië speelde tegen Duitsland, Ook de Argentijnen zijn in het bezit van een virtueel kaartje voor Parijs vanwege hun achtste plaats op de World Ranking, en dat zullen ze zo willen houden.

En dat konden ze met een 3-1 zege ook waarmaken. Onze Oosterburen wonnen nog wel de eerste set (21-25), maar kwamen daarna drie keer tekort om succes te hebben. De Zuid-Amerikaanse ploeg hield hen met 25-19 en twee keer 25-21 op ruime achterstand, resulterend in een 3-1 nederlaag.

Argentinië behaalde het voordelige verschil met 18 om 7 blokpunten en een 20 om 26 lagere foutenlast. Reichert van Duitsland werd met 18 punten topscorer.

De afsluitende partij vannacht was Cuba vs. Iran, dat met een zeer sterke tweede set (14-25) op weg leek er een spannende wedstrijd van te gaan maken na de 25-20 nederlaag in de eerste set. Cuba herpakte zich en met twee keer 25-21 pakten zij de 3-1 zege.

Cuba had met 69 om 61 punten een +8 punten betere eigen score, Salehi van Iran werd met 15 punten topscorer, Simon en Yant van Cuba bleven er ééntje bij hem achter.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB. Frankrijk en het Italiaanse blok.