Oranje mannen sluiten eerste VNL-week met winst af

VoV, 27-05-2024. 5:04 uur. De Oranje mannenploeg heeft gisteravond met succes de eerste VNL-week in Antalya afgesloten. Tegen Bulgarije, waarvan de laatste vijf FIVB- wedstrijden werden verloren, werd met 3-1 gewonnen.  Via de setstanden 25-16, 20-25, 25-13 en 25-20. Twee sets was Oranje oppermachtig, een set was de foutenlast te hoog en in de vierde was Oranje opnieuw de veel betere ploeg, maar kwamen de Bulgaren aan het eind nog even sterk opzetten.

Oranje begon met de volgende basis: Spelverdeling Wessel Keemink, libero Robbert Andringa, diagonaal Nimir Abdel-Aziz, midspelers Fabian Plak en Michaël Parkinson, passer lopers Thijs ter Horst en Maarten van Garderen. In de loop van de wedstrijd waren er (serveer)invalbeurten voor Twan Wiltenburg en Tom Koops.

In de line up bij het Wilhelmus stond ook Jeffrey Klok weer in het libero shirt. Hij deelde ons mede dat hij in de nacht voor de wedstrijd tegen Turkije ziek was geworden door een virus. Vóór de wedstrijd tegen Polen was hij alweer beter, maar de staf wilde geen risico lopen dat hij anderen zou besmetten. Dus ook die dag was hij nog in isolatie. Gisteren was hij 24 uur klachtenvrij, dus trainde hij weer met de groep en was hij ook weer bij de wedstrijd present.

Met een supersterk blokkerende Fabian Plak, een ace van Wessel Keemink, een blokpunt van Maarten van Garderen en een rake smash van Nimir Abdel-Aziz kwam Oranje in de eerste set op 6-2, waarop Bulgarije de time out in ging. Op 8-3, na opnieuw een Nederlands blokpunt, stond de ploeg van Bengini alweer aan de zijlijn. Twee aces van Nimir Abdel-Aziz en zijn foutserve verder stond het 10-4.

Bulgarije kon na 13-5 pas het eerste breakpoint scoren het tweede kregen ze bij 16-8 op de borden. Thijs ter Horst en Nimir Abdel-Aziz bleven rake klappen uitdelen (21-12) en tijdens de big points pakten ook Michaël Parkinson en Fabian Plak nog een puntje mee bij 22-14 en 23-14. Van Garderen blokkeerde Nederland naar setpoint (24-15), de foutserve van Bulgarije bepaalde de eindstand op 25-16.

Teams bleven in de tweede set gelijk opgaan en Oranje kon via een gewonnen video challenge de 7-9 laten veranderen in 8-8. Een vliegende Bulgaar scoorde vanaf de drie meter lijn de 8-9, waarna een aantal Nederlandse onzorgvuldigheden hen een 11-13 voorsprong geven. Nadat Parkinson gelijk had gemaakt bij 13-13, zorgde o.a. een ace van Tatarov en een aanvallende fout van Nederland voor 13-16. De ‘dankjewel’ score van Dimitrov maakte 13-17 en van Garderen hield het verschil bij 14-17 op drie punten.

De 14-18 was volgens Piazza niet terecht en hij ging flink tekeer tegen de arbitrage, wat hem eerst geel opleverde en toen hij bleef schreeuwen en priemend met het vingertje wijzen was een rode kaart zijn beloning, Op 14-20 had niet alleen het team maar ook Piazza een time out nodig. Via van Garderen kwam Oranje nog terug naar 18-21, Bulgarije ging naar de zijlijn en maakte na 20-24 de set met een blokpunt uit.

Het was een en al Oranje wat de klok sloeg in de derde set. Bulgarije was in geen velden of wegen te bekennen en werd naar alle kanten van de sporthal in gestuurd. Na de 3-2 serveerde Nimir Abdel-Aziz Oranje naar 10-2. Bulgarije kwam niet verder dan side out punten, terwijl Nederland de ene serie op de andere liet volgen, hetgeen tot de tussenstanden 13-4, 18-6 en 21-8 leidde.

Zoals gezegd Bulgarije was in geen velden of wegen te bekennen. Met een ace gingen ze de tien puntengrens voorbij, Nederland had dan ondertussen al 23 punten. Dimitrov scoorde 23-12 maar het was slecht uitstel van executie. Met 25-13 was Oranje overduidelijk de beste, hetgeen een eigen score van 7 om 17 punten in deze set ook in cijfers bevestigde.

De vierde set kende een vervolg van de derde. Nederland was opnieuw beter dan de Bulgaren en nam na 2-3 achter via een serve serie van Thijs ter Horst met daarin scores door van Garderen en Parkinson afstand naar 8-2. Bij 11-5 stond Bulgarije voor de tweede keer aan de zijlijn, het had geen direct succes want van Garderen, ter Horst en Abdel-Aziz sloegen Oranje naar 15-7.

Een serie van drie bracht de stand op 15-10, Oranje bleef geconcentreerd de kansen benutten en ook al kwam Bulgarije nog op 18-14 en 19-17 (na de time out van Nederland), de Nederlandse aanval haperde niet. Ter Horst en Abdel-Aziz zorgden voor 21-17, op 24-20 maakte een technische fout van Bulgarije een eind aan de set en de wedstrijd.

Nimir Abdel-Aziz werd met 15 punten topscorer. Ter Horst scoorde er één minder, van Garderen kwam tot 13 punten en Plak tot 10. Parkinson scoorde 5 blokpunten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.