Zuur verlies Oranje U18 tegen Kroatië

VoV, 03-07-2024. 16:50 uur. Na de winst tegen Servië (3-2) en de nederlaag tegen Italië (1-3) was vandaag Kroatië de volgende tegenstander voor de U18 ploeg van bondscoach Ivo Munter bij het EK in Roemenië. Kroatië verloor met 2-3 van Italië en won met 3-2 van Slovenië.

De stand in de Oranje poule na twee wedstrijden was met vermelding van gewonnen duels en behaalde punten: Eerste en tweede België en Italië met 2-5, dan volgen als derde Spanje (1-4) en als vierde en vijfde Kroatië en Roemenië met 1-3. Nederland is zesde met 1-2 en de laatste twee plaatsen zijn voor Servië en Slovenië, die 1 puntje hebben en dus nog niet wonnen. De nummers één en twee van de poule spelen de halve finale tegen de nummers twee en één van de Griekse poule.

De bondscoach liet de volgende speelsters aan de wedstrijd tegen Kroatië beginnen:

• Spelverdeling: Merel van Dijk
  • Libero Kyara de Maar
  • Diagonaal: Laurine Geerdes
  • Midspeelsters: Nina Evers en Susan Dambrink
  • Passer Lopers: Roos Grooters en Saar Meijer

In de loop van de wedstrijd waren er basisplaatsen c.q. (serveer)invalbeurten voor Tara van der Sluis, Bloem van Lier, Suze Zijlstra en Lette Wiegerinck.

In de openingsset veranderde Kroatië een 9-9 achterstand in een 10-16 voorsprong. Oranje had in het begin via Saar Meijer een paar punten voorsprong genomen maar raakte die via een sterke fase van Kroatië ook snel weer kwijt. Na de 10-16 achterstand kwam Oranje sterk opzetten, een blokpunt en een ace van Nina Evers, een ace van Saar Meijer en een paar kadootjes brachten bij 17-17 een gelijke stand op de borden.

Na de side out ging Oranje drie keer achter elkaar aanvallend in de fout (17-21, time out Nederland), vervolgens scoorde Kroatië drie eigen punten en kwam bij 17-24 op setpoint. Op setpoint bij 19-24 sloeg Masa Mlinar haar ploeg naar de setwinst.

In set twee moest Ivo Munter bij 6-8 aan de noodrem trekken, nadat Oranje met 6-3 had voorgestaan. De pauze werkte, Oranje kwam bij 10-10 op gelijke hoogte, maar ging bij 12-15 opnieuw naar de zijlijn. Susan Dambrink blokkeerde de U18 ploeg met twee kill blocks naar 15-17, Nina Evers liet de 17-18 noteren en Saar Meijer zorgde met haar blokpunt voor de 19-19, waarop Kroatië de time out inging.

En als de DJ dan vervolgens ‘Van Links naar Rechts’ uit de luidsprekers laat galmen kan het bijna niet meer foutgaan voor Oranje. Het werd 21-19, 23-21 en na 24-22 kon Iva Ucovic het verlies even uitstellen. Roos Grooters sloeg via het blok het winnende punt voor Oranje op het scorebord. En uiteraard was er toen weer ‘Van Links naar Rechts’

Oranje nam in de derde set met Susan Dambrink aan serve een 5-0 voorsprong, leverde wel wat punten daarop in (9-6), maar behield een ruime marge door scores van Tara van der Sluis en Saar Meijer tot 13-9. Via 15-9 werd het 17-10, waarop Kroatië de zijlijn opzocht.

Zonder succes, Oranje bleef de dominante ploeg en kwam door punten van Nina Evers (21-13 en 23-14) met een winnende voorsprong de twintig binnen. Kroatië kon nog wat punten goedmaken (23-18), Nederland ging nog even naar de kant op die stand en daarna sloegen ze zich naar de 25-18 winst en de 2-1 voorsprong.

De vierde set liep prima voor Oranje tot aan 16-9. Er was geen vuiltje aan de lucht, de kansen werden benut en wogen ruim op tegen de incidentele fouten. Saar Meijer, Tara van der Sluis, Roos Grooters, Susan Dambrink ze konden allemaal makkelijk de punten scoren en hun team zo een hele ruime voorsprong bezorgen. Een voorsprong met een marge die de weg naar een 3-1 zege leek vrij te maken.

Maar vervolgens kwam de klad erin, en goed ook. Kroatië kwam eerst met Franka Golemac aan serve terug naar 16-16, bleef tot aan 20-20 gelijk op lopen met Oranje in de score en daarna serveerde Masa Mlinar de set in een keer uit. Eigenlijk onvoorstelbaar een score van 4 om 16 punten na een 16-9 voorsprong, waaraan de Nederlandse foutenlast met 7 gratis punten voor Kroatië in die periode voornamelijk de oorzaak was.

Enfin 2-2, dan maar via de tiebreak winnen. Daarin begon Lette Wiegerinck in de basis. Oranje leek zich herpakt te hebben van de teleurstelling uit de vorige set en kwam op 4-2 voor. Na de 4-4 werd het door Laurine Geerdes, die voor Tara van der Sluis was ingevallen, 6-4.

Kroatië ging met een 7-8 voorsprong van speelhelft wisselen, na twee gratis punten van Oranje. Na de veldwissel gaf Oranje nog drie punten weg (7-11), kwam nog op 9-12, maar kreeg toen een drietal punten op rij tegen, die er 9-15 en 2-3 van maakten.

Bij Oranje had Roos Grooters de hoogste score (20 punten), maar ook de grootste foutenlast.