Oranje Dames verliezen tweede duel met 4-0 van USA

VoV, 13-07-2024. 6:15 uur De Olympische Oranjeselectie speelde vannacht in Long Beach in Californië in de voorbereiding op de Olympische Spelen in Parijs de tweede oefenwedstrijd tegen de Olympische selectie van de USA.

Voor aan het verslag van dit duel te beginnen willen we nog even wat statistieken van de eerste met 3-2 verloren wedstrijd met u delen.

Topscorer bij Oranje werd in dat duel Celeste Plak met 17 punten, Juliët Lohuis scoorde 12 keer, Nika Daalderop, die haar contract met Vero Volley Milano heeft verlengd, liet er 11 noteren. Indy Baijens en Marrit Jasper namen elk 7 punten voor hun rekening, Jolien Knollema maakte er 4, Elles Dambrink 3 en Sarah van Aalen 2. En Anne Buijs had bij in invalbeurt ook 1 keer succes. Totaal 64 eigen punten.

USA scoorde er 84 zelf, waarvan Avery Skinner er 27 voor haar rekening nam. En Kelsey Robinson (18), Jordan Thompson (13) en Dana Rettke (13) met hun tussen haakjes staande scores ook in de dubbele cijfers kwamen.

In het tweede duel begon Oranje met Britt Bongaerts op spelverdeling, Florien Reesink als libero, Elles Dambrink op de diagonaal, Indy Baijens en Juliët Lohuis op mid en Anne Buijs en Marrit Jasper op de passer loper positie.

Oranje had een slechte start van de wedstrijd na de 4-0 achterstand en drie gratis punten via Amerikaanse foutserves scoorde Britt Bongaerts bij 8-4 pas het eerste Nederlandse eigen punt. Kelsey Robinson en Kathryn Plummer hielden USA ruim voor (11-5, 13-8). Elles Dambrink liet twee punten noteren tot 14-11 en Oranje blokkeerde zich naar de 15-12.

Kelsey Robinson en Annie Drews gaven USA een 18-12 voorsprong, waarop Felix Koslowski de ploeg naar de zijlijn haalde. USA gaf tot aan 20-16 nog een aantal gratis punten middels foutserves weg, Nederland kwam op 22-19 en 23-21 voordat USA de set met 25-21 besliste. Invalbeurten waren er in deze set voor Sarah van Aalen, Celeste Plak en Nova Marring.

Ook in de tweede set wilde het niet lukken om goed uit de startblokken te komen. Oranje begon met o.a. van Aalen, Plak en Marring in de basis. Ook Eline Timmerman kreeg speeltijd. USA pakte een 4-1 en 8-2 voorsprong en ging voortvarend verder. Hun aanvalsters wisten vanaf de buitenkant en de pipe, met Kelsey Robinson en Kathryn Plummer, makkelijk de vloer aan de Nederlandse kant van het net te vinden. Via 10-4 werd het 13-8

Ook in de tweede helft van de set bleef Kathryn Plummer scorend een ware plaag voor Oranje met haar punten voor 18-15, 19-15 en 20-16. Nadat Anne Buijs voor de 21-16 was afgeblokt ging Oranje de time out in. Elles Dambrink, via de dubbele wissel ingevallen, scoorde de 22-18 en 24-20, waarmee ze zichzelf aan serve bracht. Haar foutserve betekende 25-20 en 2-0 voor USA.

In de derde set begon USA zeer sterk en zette oranje meteen op een 8-2 achterstand. Via kadootjes van de USA en een punt van Anne Buijs kwam Nederland terug naar 11-7. Daarna volgde een fase met alleen maar Nederlandse fouten tot aan 16-8, slechts onderbroken door een score van Nova Marring en een time out op 14-8.

Op de serve van Dana Rettke en met een alsmaar raak smashende Kathryn Plummer, drie scores op rij, liep US A uit naar 21-9. Indy Baijens maakte met een omloopbal de 23-12 en via een dankjewel score de 24-13, daarna besliste Kelsey Robinson de set met 25-13 voor de 3-0 stand.

De fans kregen een vierde set als toegift. Daarin begonnen Laura Dijkema, als lid van het begeleidingsteam aanwezig, en Olympische reserve Nova Marring in de basis. Verder bestond die uit Indy Baijens, Juliët Lohuis, Anne Buijs en Celeste Plak en uiteraard libero Florien Reesink, die ook nu weer met een ingepakt dijbeen speelde.

Het was weer hetzelfde liedje in het begin van de set. Een vlotte 7-2 voorsprong voor de USA, die langzaam maar zeker werd uitgebouwd naar zeven punten bij 14-7 en 15-8. In het tweede deel van de set kwam Oranje sterk terug en verkleinde de marge naar drie punten bij 19-16 en 22-19. Indy Baijens blokkeerde de 23-20 tegen de vloer, na de 24-21 kwam Oranje middels een foutserve op 24-22. Britt Bongaerts en Eline Timmerman kwamen erin, USA ging aanvallend in de fout (24-23) maar daarna sloeg Kathryn Plummer het laatste punt van de wedstrijd op het scorebord.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto’s VNL/ FIVB en FB Volleyball USA.