Twee NL-duo’s overleven kwalificaties CEV Future Leuven

VoV, 19-07-2024. 5:30 uur. Er was geen directe plaatsing in het hoofdtoernooi bij het CEV Future toernooi in Leuven voor Nederlandse beachduo’s, maar ze dienden zich alle vier (drie damesduo’s, een herenduo) via het kwalificatietoernooi daarvoor te plaatsen.

Gisteren kwamen Mila Konink/ Noa Sonneville, Lisa Luini/ Desy Poiesz en Esther Cramer/ Laura Overwater in actie. bij de dames en Ruben Penninga/ Thijmen Heemskerk bij de heren.

Het duo Konink/ Sonneville speelde in de eerste ronde tegen Melissa Coutts/ Lynn Beattie, die we gerust tot de senioren deelnemers mogen rekenen met een leeftijd van 53 en 38 jaar.  Het NL-duo plaatste zich via een 0-2 zege voor de tweede ronde.

De sets werden met 15-21 en 16-21 in het voordeel van de Nederlandse dames beslist. In de eerste set kon de tegenstander een ruime achterstand (1-7, 5-12, 10-15) tot één puntje terugbrengen bij 14-15, maar slaagde er niet in dit een succesvol vervolg te geven. In set twee maakte het NL-duo na 12-14 het verschil. Eerst naar 15-18 en vervolgens naar 16-21. Met name de 1 om 10 aces zorgen voor de voordelige marge.

In de tweede ronde speelden ze tegen het Deense duo Johnsen/ Bisgaard. Na twee gelijk opgaande sets was de strijd onbeslist. Setstanden 18-21 en 21-18. In de beslissende derde set kwam het NL-duo meteen fors achter (7-2) en kreeg dat verschil niet meer ongedaan gemaakt. Via 10-6 wonnen de Deense dames met 15-7.

De duo’s Luini/ Poiesz en Cramer/ Overwater moesten in een NL-onderonsje uitmaken wie er door zou gaan naar de tweede ronde. Dat werd het duo Luini/ Poiesz, ze wonnen met 2-0 via 21-16 en 21-19. De serie van 10-9 naar 17-10 maakte in de eerste set het verschil.

In de tweede konden Cramer/ Overwater een aantal keren een ruime achterstand ongedaan maken (8-4 werd 9-9 en 13-9 werd 15-15), maar na de 18-15 kwamen ze niet verder dan 20-19 voordat Luini/ Poiesz de set in hun voordeel besliste. Blokkerend en serverend hielden de duo’s elkaar in evenwicht, aanvallend maakten Luini/ Poiesz het verschil.

Zij speelden in de tweede ronde tegen een Tsjechisch duo en konden met een 2-0 zege een plaats in het hoofdtoernooi claimen.  De twee sets werden met 21-19 gewonnen.

In de openingsset keken ze tot 15-15 tegen een achterstand aan, even liep de score gelijk op (17-17), daarna pakten Luini/ Poiesz de beslissende twee punten voorsprong voor de 21-19 zege. In set twee kon het BTN-tweetal een achterstand van een paar punten bij 11-11 en 19-19 ongedaan maken. En opnieuw sloegen ze zich in de setfinale naar twee punten verschil en wonnen met 21-19.

In de poulefase spelen ze vandaag tegen het Finse duo Anniina Parkkinen en Valma Prihti.

Bij de mannen speelden Ruben Penninga/ Thijmen Heemskerk in de eerste ronde tegen een Tsjechisch duo. Na de met 21-18 verloren eerste set kwam het Tsjechische duo in de tweede bij 21-20 op matchpoint. De Nederlanders maakten het ongedaan en kregen vervolgens zelf zes setpoints, waarvan ze die op 26-27 verzilverden. In de tiebreak wisten Penninga/ Heemskerk na een achterstand bij 4-1, 8-4 en 11-9 bij 11-11 op gelijke hoogte te komen. Na de 13-13 pakten ze de 13-15 setzege en de 1-2 winst.

In de tweede ronde werd met 0-2 van een Amerikaans duo gewonnen. Via de setstanden 15-21 en 18-21. Na de 4-4 in de eerste set pakten de Nederlanders een voorsprong (6-9, 9-12, 12-17) en stonden die niet meer af. In de tweede set maakten Penninga/ Heemskerk na 17-17  het verschil met een serie naar 17-20 om met 18-21 af te sluiten.

Vandaag spelen ze hun poulewedstrijd tegen de Belgen Gilles en Louis Vandecaveye.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto CEV, Desy Poiesz.