Vizier op volleybal

 

Stam/ Schoon via tweede 2-0 zege naar achtste finale OS

VoV, 31-07-2024. 4:48 uur. Net als hun mannelijke collega’s Boermans/ de Groot is het tweetal Katja Stam/ Raïsa Schoon er gisteren in geslaagd zich via de tweede 2-0 zege in hun poule te plaatsen voor de achtste finales in Parijs. Ondanks dat er nog een duel te gaan is zijn ze als zeker van de eerste of tweede plaats in hun groep, waarmee een plaatsje in de achtste finale een voldongen feit is. Aanstaande vrijdag spelen ze hun laatste poulewedstrijd tegen Carol/ Barbara, die ook na twee duels nog ongeslagen zijn. Dan gaat het dus om poulewinst.

Na de eerste winst in de poule tegen een duo uit Litouwen speelden Stam/ Schoon gisteravond in een vol en sfeervol Eifeltoren stadion tegen het Japanse duo Akiko/ Ishii. Ze wonnen overtuigend met 2-0 via de setstanden 21-16 en 21-14

Katja Stam kende scorend een uitstekende start van de wedstrijd, de eerste vijf Nederlandse punten in de eerste set, met onder andere twee aces, kwamen op haar naam en gaven hun een 6-2 voorsprong, waarop Japan de time out inging. Ishii scoorde daarna ook twee keer met de opslag en Japan had bij 7-6 weer aansluiting. Een Japans punt via de netrand maakte na de tweede veldwissel er 8-7 van.

Raïsa Schoon scoorde de side out (9-7) en daarop volgden nog vijf Nederlandse punten tot aan de 14-7 tussenstand bij de technische time out. Akiko haalde de serve terug (14-8), Raïsa maakte er 16-8 van. Waarna bij 17-11 voor de vierde keer van speelhelft werd gewisseld. Japan kwam via o.a. een blokpunt en een ace van Ishii terug naar 18-15, maar met punten van Stam en Schoon (ace) werd een 21-16 zege in set één een feit.

Stam/ Schoon kenden ook in de tweede set een uitstekende start en opnieuw was Katja Stam erg trefzeker in de beginfase met vier punten op rij tot aan de 4-0 stand. Het Oranje duo liep uit naar 8-2, vier fouten op rij maakten 9-4, waarna Katja Stam, die totaal 26 keer scoorde in deze partij, er 12-4 van maakte. De verplichte pauze ging in bij 14-7.

Ook na de technische time out bleven Stam/ Schoon het initiatief houden. Bij 18-10 werd er voor de vierde keer van helft gewisseld, Japan serveerde een ace voor 19-13 en zette daarna Nederland met een aanvallende fout op matchpoint bij 20-13. Na de side out (20-14) besliste een Japanse foutserve het duel met 21-14.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.