Vizier op volleybal

 

Oranje maakt het Italië een set erg lastig, 3-0 verlies.

VoV, 01-08-2024. 19:49 uur. Nadat vanmorgen in de Oranje poule Turkije de tweede zege had behaald, 3-1 vs. de Dominicaanse Republiek en na twee wedstrijden nog ongeslagen is, speelden Italië en Oranje hun tweede duel in de namiddag. Italië won hun eerste duel met 3-1 van De Dominicaanse Republiek, dat nog zonder zege is en Nederland verloor eerder met 3-2 van Turkije.

Italië won de 2014 editie van de Volleybal Nations League en kwam dit jaar ijzersterk terug na een mindere periode afgelopen jaar, waarin ze bijvoorbeeld met 3-0 verloren van Nederland bij het EK. De vier daaraan voorafgaande wedstijden in de VNL en World Cup werden door Italië gewonnen. Italië is momenteel de nummer één van de wereld.

Bij Nederland liet bondscoach Koslowski Bongaerts, Reesink, Plak, Daalderop, Knollema, Baijens en Lohuis aan de wedstrijd beginnen. De Italiaanse basis kende de bekende namen Orro, De Gennaro, Antropova, Sylla, Bosetti, Danesi en Fahr.

In de loop wan de wedstrijd maakten beide coaches veelvuldig gebruik van de dubbele wissel, bij Nederland kwamen zo van Aalen en Dambrink erin, bij Italië Cambi en Egonu. Verder was er speeltijd voor Jasper en Timmerman bij Oranje, Italië gaf Giovannini speeltijd.

De eerste set was een echte thriller, waarin Oranje zich een paar keer uit achterstand terug in de set vocht. Een vlotte 6-2 achterstand na o.a. drie scores van Antropova, werd bij 8-8 door een ace van Indy Baijens en twee aces van Nika Daalderop ongedaan gemaakt. Nederland ging door een tweede ace van Indy Baijens even bij 9-10 aan de leiding, Antropova en Giovannini, die Caterina Bosetti was komen vervangen, draaiden het voordeel bij 15-10 ruim naar Italiaans voordeel.

Opnieuw moest Oranje in de achtervolging en na de 17-12 werd de inhaalrace een succes. Op de serve van Juliët Lohuis en door vier opeenvolgende kadootjes van Italië kwam Oranje bij 17-17 naast Italië. Cambi en Egonu waren er inmiddels via de dubbele wissel ingekomen.

Italië pakte twee punten voor bij 19-17, hield dat vast bij 21-19 maar zag Oranje bij 21-21 na een score van Elles Dambrink en een blokpunt naast zich. De video challenge maakte van 23-21 een 22-22 stand, Na 24-23 serveerde Antropova eerst uit en maakte daarna een aanvallende fout, waarmee Oranje dus op setpoint kwam bij 24-25. Italië kwam bij 26-25 weer op setpoint en bij 27-26 nogmaals, pas de kans om te winnen op 28-27 werd door Antropova voor de 29-27 benut.

Zo spannend als de eerste set in de finale was, zo duidelijk was set twee in Italiaans voordeel. Van de eerste acht punten gingen er zeven naar Italië, Fahr en Antropova maakten daarna de 9-2 en vervolgens speelden beide teams een kundige side out tot aan 15-9. Sarah van Aalen scoorde het breakpoint, na de Italiaanse side out maakte Antropova, wie anders, het Italiaanse breakpoint voor de 17-10.

Nederland ging naar de zijlijn, maar dat leverde geen impuls op om de achterstand te verkleinen. Het werd 19-13 en daarna kende Jolien Knollema scorend een prima fase. Drie punten maakte ze tot aan 21-16. Echter sloeg Ekaterina Antropova ook aan een stuk door raak, zij nam de 22-16 en 24-16 nog voor haar rekening. Na 24-17 sloot Juliët Lohuis de set met een ace en een foutserve af.

Oranje veranderde een 5-3 achterstand in de derde set in een 5-6 voorsprong, maar kreeg toen een serie van vier tegen (scores van o.a. Sylla en Danesi). Bij 11-11 was de schade ongedaan gemaakt, Italië pakte meteen weer drie punten op rij (14-11), en bouwde de marge uit naar 18-13, waarop Koslowski de ploeg naar de kant haalde.

Antropova scoorde de 21-15 toen Oranje in die rally dacht dat zij het punt al binnen hadden voor 20-16, maar de bal de grond niet raakte. Marrit Jasper maakte 21-16, Oranje kreeg nog twee kadootjes tot 23-18 en nadat Nika Daalderop de 23-19 had gemaakt sloten scores van Antropova en Fahr de set met 25-19 af.

Italië had met 66 om 50 veel voordeel in de eigen score. Vooral aanvallend was er een ruim verschil met 58 om 41 punten. Per positie werden er de volgende punten gemaakt:

Passer lopers NL 23 via Nika Daalderop 13, Jolien Knollema 8 en Marrit Jasper 2. Italië scoorde via haar passer lopers 19 keer. De Nederlandse mids maakten 14 punten via Indy Baijens 10 en Juliët Lohuis 4. Italië scoorde 12 keer via haar midspeelsters.  Spelverdeelster Sarah van Aalen maakte 1 puntje, Alessia Orro scoorde 2 keer. Antropova maakte totaal 33 punten, Bij Nederland kwamen de diagonalen Plak en Dambrink tot 12 punten.

De kwartfinales is voor Oranje na twee nederlagen nog altijd mogelijk. In de laatste groepswedstrijd speelt Oranje komende zaterdag (9.00 uur) tegen de Dominicaanse Republiek, dat de eerste twee wedstrijden ook heeft verloren. Dan is het all or nothing. Een driepunter is dan het gewenste resultaat. Dan blijft Oranje als een van de twee beste derde teams in de poules in ieder geval Japan voor, dat nog via 1 maal winnen op 3 punten kan komen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.