Turkije blijft ongeslagen, Brazilië en China ook

VoV, 02-08-2024. 5:33 uur. In poule C, de Oranjepoule, speelde gisteren Turkije vroeg in de ochtend tegen de Dominicaanse Republiek. Ten opzichte van hun duel tegen Oranje had coach Santarelli een drietal wijzigingen in de basis doorgevoerd. Sahin begon op spelverdeling, Gunes op mid en Aydin op de passer loper voor Ozbay, Kalac en Karakurt.

De eerste set liep het niet bij Turkije en juist wel bij hun tegenstander, die via 4-8 en 7-13, de Turkse time out standen, naar een ruime setzege op weg was. Turkije kon na 14-20 nog veel punten goedmaken (20-23), maar verloor wel met 21-25. In set twee waren de rollen omgedraaid, nu ging de Dominicaanse Republiek bij 7-3 en 14-8 de time out in. Om nog te redden wat er te redden viel, maar er viel niets meer te redden. Vargas was op dreef en sloeg de 20-14 en 22-17 binnen. De 25-18 betekende 1-1 in sets.

In de derde set domineerde Turkije opnieuw en bij 12-7 en 17-11 ging de tegenstander  voor advies naar de kant. Ze konden het Turkije daarna nog even moeilijk maken, maar na de Turkse time out op 24-22 was het Vargas die de set besliste. In de vierde set denderde Turkije door. Via 5-1, 10-4 en 15-9 bereikten ze bij 20-13 de big points. De set sloten ze af met een blokpunt van Zehra Günes voor de 25-15 winst.

Turkije maakte 21 eigen punten meer (80 om 59). Vargas liet er 31 noteren, Eda Erdem 14. Bij de Dominicaanse Republiek werd Martinez met 14 treffers topscorer.

In deze poule is de stand nu: 1> Italië 2-2-6. 2> Turkije 2-2-5. 3> Nederland 2-0-1. (sets 2/6) 4> Dominicaanse Republiek 2-2-0 (sets 2/6)

In poule B speelde Brazilië tegen Japan. Hun vorige vier ontmoetingen eindigden steevast in vijfsetters, daar liet Brazilië het echter nu niet op aan komen.

De Aziatische ploeg had de beste start in de eerste set (0-2), kwam daarna ook bij 8-10 en 13-14 nog op voorsprong, maar moest na 15-15 het initiatief aan Brazilië laten. Roberta serveerde met een ace de 19-16 op de borden, Gabi scoorde 24-20 en met een kill-block werd de set met 25-20 afgesloten.

In set twee kon Japan vanaf het begin Brazilië in de score niet bijhouden. Via 6-3, 13-17 en 19-13 stond er steeds een ruime voordelige marge voor de Zuid-Amerikaanse dames op de borden. Na 24-17 werd de set met een ace beslist.

In set drie domineerde Brazilië opnieuw. Carol blokkeerde de 13-9 tegen de vloer, bij 15-10 ging Japan de time out in en Gabi zorgde voor de 18-13. Na 24-16 kon Japan nog twee keer tegenscoren voordat Ana Christina met een rake klap de 25-18 en 3-0 liet noteren.

De eigen score sloot met 59 om 37 in het voordeel van Brazilië. Gabi maakte 17 punten, Ana Christina 15. Bij Japan kreeg Koga er 10 achter haar naam.

In de stand gaat Brazilië aan de leiding met 2-2-6 (sets 6-0) gevolgd door Polen met ook 2-2-6 (sets 6-1). Beide teams hebben het ticket voor de achtste finale op zak. Japan en Kenya hebben 2-2-0, Japan won 1 setje, Kenya deed dat nog niet. Poulewinst zal beslist worden bij de topper Polen vs. Brazilië.

In poule A speelde gastland Frankrijk tegen China. Het werd de tweede nederlaag voor Frankrijk, de 3-0 winst leverde China de koppositie in de poule op. Via 25-18, 25-16 en 25-19 zagen de Franse fans hun ploeg verliezen. De wedstrijd werd bijgewoond door 9.500 toeschouwers.

Li Ying Ying werd met 14 punten de topscorer. China speelde met een veel lagere foutenlast (18 om 6 directe punten voor de tegenstander) en had de betere eigen score (47 om 57 punten).