Vizier op volleybal

 

Stand van zaken m.b.t. kwartfinales OS Parijs Dames

VoV, 02-08-2024. 5:47 uur. Bij het damestoernooi in Parijs hebben alle teams nu twee wedstrijden gespeeld en zijn zes van de acht posities voor de kwartfinales wel ingevuld. Misschien wel zeven. Tenminste als bepaalde logisch te verwachten uitslagen ook werkelijkheid worden. En dat betreft dan de wedstrijden waarbij Frankrijk en Kenya in hun laatste duel betrokken zijn. Het zit namelijk zo.

In poule A is de huidige stand: 1> China 2-2-5. 2> Servië 2-1-4. 3> USA 2-1-3 en 4> Frankrijk 2-0-0.

De Franse ploeg is uitgeschakeld. Zij spelen hun laatste wedstrijd tegen USA en we mogen wel stellen dat de USA die partij zal winnen en dan op 3-2-6 komt. China en Servië spelen dus ook tegen elkaar. De verliezer sluit de poule minimaal met 4 punten af (bij 3-0 of 3-1 voor China) of zelfs met 5 punten (bij 3-0 of 3-1 voor Servië). Dat zou inhouden dat zowel China als USA en Servië doorgaan als de nummers één, twee en één van de beste nummers drie.

In poule B is de huidige stand: 1> Brazilië 2-26, Polen 2-2-6, 3> Japan 2-0-0, Kenya 2-0-0.

Hier zijn Brazilië en Polen door naar de kwartfinale, in hun onderlinge duel maken ze uit wie er poulewinnaar wordt. Japan speelt hun laatste duel tegen Kenya en zal met 3-0 moeten winnen om nog kans te maken op één van de twee beste nummer drie posities. Zij kunnen op 3-1-3 komen.

In poule C is de huidige stand: 1> Italië 2-2-6. 2> Turkije 2-2-6, 3> Nederland 2-0-1. 4> Dominicaanse Republiek 2-2-0.

Bij Italië vs. Turkije wordt beslist welk team zich de poulewinnaar mag gaan noemen. Overigens ook wel leuk te weten dat trainer Santarelli van Turkije en libero de Gennaro van Italië een echtpaar vormen. Maar dat terzijde.

De derde plek in de poule gaat naar de winnaar van Nederland vs. Dominicaanse Republiek. Bij 3-0 of 3-1 voor Nederland komen ‘wij’ op 3-1-4 en is de kwartfinale binnen. Bij 0-3 of 1-3 verlies van Nederland maakt de Dominicaanse Republiek met 3-1-3 nog een kans om door te gaan.

Het lijkt ons dat geen van beide teams gebaat is bij een vijfsetter. Wint Nederland met 3-2 dan komen ze op 3-1-3 en moeten de rekenmeesters aan het werk.  Wint Dominicaanse Republiek met 2-3 dan komen ze op 3-1-2 en zijn uitgeschakeld, als Japan drie punten tegen Kenya pakt. Maar wel ALS en AlS. In dat geval gaan er uit poule C dus maar twee teams door.

Samengevat, met een voorbehoud voor nog te verwachten uitslagen gaan naar de kwartfinales:

  • Uit poule A: China, Servië en USA
  • Uit poule B: Brazilië en Polen
  • Uit poule C: Italië en Turkije.
  • Als achtste team kunnen zich als de op één na beste nummer drie nog plaatsen Japan, Nederland of de Dominicaanse Republiek.

Zaterdag morgen om 9:00 uur speelt Nederland tegen de Dominicaanse Republiek. Dan kan er al duidelijkheid komen over het achtste ticket, is dat niet het geval dan wordt na Japan vs. Kenya, die daarna om 13:00 uur tegen elkaar spelen, wel duidelijkheid gegeven.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.