Vizier op volleybal

 

Oranje overleeft poule des doods niet.

VoV, 03-08-2024. 11:59 uur. Voor de Oranjedames stond vanmorgen de allesbeslissende wedstrijd voor het ticket in de kwartfinale bij de Olympische Spelen in Parijs op het programma. Zowel tegenstander Dominicaanse Republiek als Oranje vochten in hun onderlinge duel om de derde positie in poule C, die mogelijk recht kon geven op een ticket in de zo felbegeerde kwartfinales.

Nederland had na twee nederlagen 1 puntje, de Dominicaanse Republiek stond op 0 punten. Een driepunter kon voor beide teams duidelijkheid geven. Drie punten zouden Oranje de absolute zekerheid geven voor de play-offs.

Ongetwijfeld zal bondscoach Koslowski de ploeg er nog aan hebben herinnerd dat toen het er in de VNL dit jaar in de allesbeslissende partij tegen Canada om ging zich te plaatsen voor de Spelen er een glorieuze 3-0 zege werd behaald. Na een perfecte partij op het moment dat het erop aan kwam. Alleen de gedachte dat het team dat kan op het moment suprême moet een stimulans zijn om opnieuw het beste volleybal te laten zien, te pieken en maximaal te presteren.

Want geloof maar dat de dames van de Dominicaanse Republiek gezien de historie van de onderlinge confrontaties, zij wonnen vier van de laatste vijf onderlinge ontmoetingen, ook de nodige drive hebben om de play offs te halen. Zij hebben zonder meer drie punten nodig om door te gaan. Bij de Dominicaanse Republiek staat een geroutineerde ploeg binnen de lijnen, met een aantal power hitters zoals bijvoorbeeld Pena Isabel en Brayelin Martinez.

Bondscoach Koslowski liet Britt Bongaerts (sv), Florien Reesink (lib), Celeste Plak (dia), Indy Baijens en Juliët Lohuis (mid) en de passer lopers Nika Daalderop en Marrit Jasper aan de wedstrijd beginnen. In het vervolg waren er via de dubbele wissel invalbeurten voor Sarah van Aalen en Elles Dambrink. Ook Marrit Jasper, Anne Buijs, Jolien Knollema en Eline Timmerman kregen speeltijd.

In de openingsset liep Oranje na de 5-4 tussenstand met een aanvallende score (Marrit Jasper), blokpunten (Juliët Lohuis en Marrit Jasper) en een ace (Britt Bongaerts) uit naar 9-4. Met een 1 om 8 score boog de Dominicaanse Republiek de achterstand om naar 10-12, Nika Daalderop maakte gelijk en vervolgens bleven de teams tot 19-19 elkaar in evenwicht houden.

Celeste Plak sloeg Oranje naar een beslissend verschil (21-19) daarna was het Oranje blok goed op dreef en kwam Nederland op 23-19. De Dominicaanse Republiek kwam nog terug naar 23-21, waarna Celeste Plak en een uitgeslagen aanval van de tegenstander voor de 25-22 setwinst zorgden.

In set twee lag de druk bij de Dominicaanse Republiek. Ze moesten winnen om in de race te blijven voor een ticket voor de achtste finale. Opnieuw ontspon zich een geweldig volleybalgevecht, waarin beide teams als leeuwinnen stonden te spelen. Aanvallend en verdedigend. Oranje sloeg bij 4-2 het eerste gaatje en na 5-6 ook het tweede gaatje naar 8-6 via Daalderop, Jasper en Baijens.  Bij 9-9 had de Dominicaanse Republiek de schade ongedaan gemaakt en via Tapia (10-11) en een Nederlandse foutseve (11-12) bleven ze even aan de leiding.

De serie naar 15-12 met Celeste Plak aan serve gaf Oranje lucht, de dames van de Dominicaanse Republiek bleven keihard knokken en verdedigden aan het net en in het achterveld (libero Castillo) de ene na de ander bal, waarna ze via de counter eerst 15-14 en daarna 16-18 maakten. Bij 19-22 haalde Koslowski de ploeg naar de zijlijn, het mocht niet baten het verschil bleef en met 21-25 kwam de setstand op 1-1.

De derde set was van cruciaal belang voor beide teams, bij Nederlandse winst was de Dominicaanse Republiek uitgeschakeld, als zij wonnen had Nederland het niet meer in eigen hand. Het beeld van de twee voorgaande sets bleef ook in de derde set tot 14-14 gehandhaafd. Voor ieder punt keihard werkende teams, die niks cadeau gaven. Nederland liet een 6-2 voorsprong verloren gaan maar kon een 11-13 achterstand ongedaan maken bij 14-14.

En daarna voltrok zich de sportieve catastrofe voor Nederland. Pena Isabel haalde de serve bij 14-15 naar de kant van de Dominicaanse Republiek en ging zelf serveren. Dat deed ze prima, c.q. bij Nederland hadden ze totaal geen antwoord op haar opslagen en moesten het ene na het andere punt incasseren. Ook middels kadootjes kwam de tegenstander makkelijk aan de punten tot aan 14-24, let wel een serie van 10 punten dus in een uiterst belangrijke set. Oranje spartelde nog even tegen, maar verloor met 17-25.

In set vier herpakte Oranje zich na de domper van de voorgaande set. Anne Buijs kwam erin, Indy Baijens scoorde met de omloop bal (8-8) en Jolien Knollema liet punt 10 en 11 noteren voor de 10-8 en 11-9. Bij 12-13 nam de Dominicaanse Republiek de koppositie over, Elles Dambrink zette Nederland bij 16-15 weer aan de leiding. Bij 19-16 begon Oranje met een mooie voorsprong aan de big points.

Nederland had het beslissende verschil ook bij 20-18 nog, een kill-block en een geplaatste push op de lijn maakten bij 21-21 gelijk. Elles Dambrink scoorde daarna de side out punten voor 22-21, 23-22 en toen de bal in het net belandde voor 24-22 leek Oranje de tiebreak te gaan pakken.

Maar bij 24-24 was het voordeel weg, Eline Timmerman zette Oranje op setpoint bij 25-24, een foutseve gaf Oranje daarna bij 26-25 opnieuw een kans op setwinst. Martinez sloeg de voorsprong aan flarden (26-26), een ace zette de Dominicaanse Republiek op matchpoint en een blok van Jineiry besliste de set met 26-28 en de  wedstrijd 1-3.

De Dominicaanse republiek scoorde 10 eigen punten meer dan Oranje, Pena Isabel werd hun topscorer met 28 punten. Bij Nederland kwamen Celeste Plak en Nika Daalderop tot 12 punten. De Dominicaanse Republiek kan zich gaan opmaken voor de kwartfinale, Oranje kan naar huis.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.