Vizier op volleybal

 

Wat balen! Stam/ Schoon geven zege uit handen.

VoV, 05-08-2024. 15:30 uur. Katja Stam en Raïsa Schoon speelden vanmiddag de achtste finale van het olympische beachvolleybaltoernooi. Tegenstander was het Spaanse duo Alvarez/Moreno, de nummer 16 van de wereld. Het Spaanse duo werd net als Stam/ Schoon tweede in hun poule, via twee zeges en één nederlaag.

Zij gingen ook zonder tussenronde rechtstreeks naar deze KO-ronde. De laatste drie onderlinge duels werden door Stam/ Schoon gewonnen, in mei van dit jaar was er een 2-0 zege op het toernooi in Espinho in Portugal. Het Spaanse duo zorgde in het verleden tegen hogergeplaatste duo’s al wel eens voor een verrassende uitslag. Stam/ Schoon was echter de favoriet voor de zege.

De twee duo’s deden in de openingsset weinig voor elkaar onder met de tussenstanden 3-4, 7-7 en 11-10 bij de eerste drie veldwissels. Een beetje ongewoon was wel de foutenlast van Nederland die tot de technische time out al vijf keer voor Spanje hadden gescoord. Nadat Spanje twee keer achter elkaar scoorde en er 15-15 van maakte ging Oranje de time out in.

Bij 17-16 namen Alvarez/ Moreno hun pauze op nadat Katja Stam twee keer een tweede bal score had laten noteren. De rake klap voor 18-17 van Stam en het scorende shotje van Schoon tilden het verschil naar drie punten bij 20-17, na de foutserve van Stam herstelde ze de fout met een tweede bal score voor 21-18

Spanje liep in de tweede set na een 2-2 stand uit naar 2-5, waarop Oranje de time out inging. De pauze en de daarin gemaakte afspraken sorteren effect, Oranje nam de koppositie over bij 7-5. Ook Spanje wist met een pauze de Nederlandse serie te stoppen en bij een 11-10 was het verschil net als in de eerste set bij de verplichte pauze slechts één puntje. Nederland nam afstand en kwam bij 18-14 ruim op voorsprong. De zege lag voor het grijpen met nog drie side out punten te scoren.

Na de side out voor 15-18 serveerde Alvarez twee aces op rij, Stam/ Schoon wisten ook op de volgende serves geen side out punt te maken, Spanje liet het ene na het andere breakpoint noteren en maakte van een 18-14 achterstand een 18-20 voorsprong. Nederland en Spanje scoorden daarna beide de side out voor de 19-21 eindstand voor Spanje. Dus verlengen.

De wel erg bittere pil van de verloren tweede set werkte door in de tiebreak. Aanvankelijk gingen de duo’s in de score nog gelijk op (3-2, 3-4, 5-5, 7-8 en 9-9).  Spanje kreeg een gaatje naar 9-11 via een uitgeslagen aanval van Katja Stam. Op 11-14 had Spanje als de underdog vooraf drie matchpoint voor een plaatsje in de kwartfinale. Stam/ Schoon wisten er twee ongedaan te maken, maar bij de derde kans is het wel raak voor Spanje.

Stam/ Schoon sluiten het OS met een toch wel teleurstellende negende plaats af.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.