Geen drie op een rij voor Jong Oranje op EK U20

VoV, 08-08-2024, 5:23 uur. Na twee zeges bezette de Jong Oranje selectie de tweede plaats bij het EK U20 in de poule in Sofia. De tegenstander van gisteren was Kroatië, dat eveneens twee zeges en 5 punten achter de naam had. Ook zij wonnen net als Nederland met 3-2 van Slovenië en behaalden tegen Spanje de volle buit.

Overigens wordt de andere poule in Dublin, Ierland gespeeld. Daar nemen Italië, Polen, Servië, Tsjechië, Oekraïne, Portugal, Finland en Ierland het tegen elkaar op. Na twee wedstrijden gaat daar Italië met 6 punten en zonder setverlies aan de leiding, Polen heeft ook 6 punten, maar verloor al wel een setje. De nummers één en twee van de poules gaan door naar de halve finales, die in Sofia worden gespeeld.

Tegen Kroatië leed Oranje een 1-3 nederlaag via de setstanden 19-25, 20-25, 25-18 en 18-25. Wies Smits werd met 11 punten de topscorer van de partij, Emma Wijnbergen scoorde 10 keer. Noa Krikhaar liet 9 punten noteren en de mids Suus Gerritsen en Britt van der Kooi kwamen elk op 5 treffers. Luna Strikwerda nam 4 punten voor haar rekening, Sjakkie Donkers 3 en Roos Wessels, Maike Heilig en Pip Kok ieder 2. En Bibian van Wetering pakte ook nog een puntje mee. Total scoorde Oranje 54 eigen punten, Kroatië kwam tot 60 en had bovendien een beduidend lagere (31 om 25) foutenlast.

Oranje kon in de eerste set een 1-4 achterstand bij 4-4 ongedaan maken, zag echter Kroatië na de 6-7 acht keer op rij scoren, waarvan vijf keer voor henzelf en drie keer voor Oranje, waarmee de tussenstand op 9-12 kwam. Roos Wessels liet de 10-12 op het scorebord zetten, vervolgens liep Kroatië via een serie van vier uit naar 10-16 en kon het verschil van zes punten met o.a. een score van Tonka Bosniak tot 14-20 vasthouden. Noa Krikhaar en Maike Heilig halveerden de marge naar drie punten bij 19-22, een serie van drie met o.a. een ace van Laura Kesar besliste de set met 19-25,

Oranje begon goed aan de tweede set (3-1, 4-2), maar had na de 6-6 een slordige periode met uitgeslagen aanvallen en een foutserve, waardoor ze met 7-11 achter kwamen.  Wies Smits hield het verschil op vier punten bij 9-13, vervolgens kon hevig protesteren van Kroatië niet voorkomen dat het 12-14 werd. Noa Krikhaar had volgens de scheids via de vingers gescoord en daar bleef hij bij.

Na de Kroatische time-out op die stand scoorde Kroatië voor Nederland en maakte Wies Smits gelijk (14-14). Jammer dat Nederland door opnieuw slordig spel, drie aanvallende fouten en een foutserve, weer op achterstand kwam bij 15-19, waarop Marko Klok de ploeg naar de kant haalde. Oranje kwam via side out punten op 18-21, Kroatië liep uit naar 18-24 en kon via de Nederlandse foutserve met 20-25 op 0-2 komen. Dertien scores voor Kroatië in deze set waren er gewoon een aantal te veel om te winnen.

In de derde set liepen de teams in de score via 4-4 en 7-7 gelijk op tot 11-11. Kroatië sloeg de gelijkmaker op rechtsvoor in de Oranje brievenbus. Met een bekeken shotje, een kill block van Luna Strikwerda en een rake smash van Emma Wjnbergen kwam Oranje op 14-11. Bij 15-15 was het weer gelijk, waarna Suus Gerritsen met twee snelle midscores de stand naar 17-15 tilde,

Twee uitgeslagen aanvallen van Kroatië en Wies Smits zorgden voor de 20-16 tussenstand. Britt van der Kooi hield Nederland in de big points met vier punten voor bij 22-18, Emma Wijnbergen en Wies Smits lieten na 23-18 de laatste twee punten van de set noteren voor de mooie 25-18 setwinst.

De tiebreak afdwingen, dat was de inzet van de vierde set. Tot aan de 11-11 stand had Nederland daar ook zicht op, maar daarna moesten ze bij 11-15 in de achtervolging omdat de passlinie er o.a. niet in slaagde om een serve van Kroatië net niet ‘uit’ te kijken. Bij 11-15 kwam Sjakkie Donders binnen de lijnen en zij scoorde de 14-17. Nederland had tegen het 17de punt van Kroatië massaal geprotesteerd wegens ‘stelen’ maar vond geen gehoor bij de scheids. Een gezamenlijke sprint naar de scheidsrechtersstoel had geen succes.

Tot 16-19 hield Oranje de tegenstander in het vizier, een netfout, een ace van Laura Kesar en een Kroatisch blokpunt tilden het verschil in de big points naar zes punten bij 16-22.  Bij 18-22, een ace van Emma Wijnbergen, ging Kroatië de time out in, ze kregen het 23ste punt van Oranje omdat de ploeg er niet in slaagde de bal in drie keer over het net te krijgen en met twee blokpunten sloot Kroatië de set winnend met 18-25 af.