Franse mannen prolongeren olympische titel

VoV, 10-08-2024. 15:07 uur. Frankrijk verdedigde vanmiddag in Parijs met succes hun olympische titel tegen Polen. Op 29 juni jl. stonden beide teams in de halve finale van de VNL ook nog tegenover elkaar, toen was Frankrijk in de vijfde set met 18-16 de sterkste, ging door naar de finale en won daarin met 3-1 van Japan. Polen eigende zich het brons toe door Slovenië te verslaan.  De olympische finale was tevens de clash tussen de nummer drie (Frankrijk) en de nummer één van de FIVB World Ranking.

Maar Polen kon er niet echt een wedstrijd van maken. Heel veel servegeweld en sterk blokkeren gaven de Franse steeds dat beslissende voordeel om aan de leiding te blijven en als dat een keer richting de big points niet lukte, bij b.v. 15-17 in de derde set of 16-18 in de tweede, kon Frankrijk de schade snel herstellen. Frankrijk won met 3-0 via de setstanden 25-19, 25-20 en 25-23. In de derde set wankelde de ploeg even toen Polen van 24-19 terugkwam naar 24-23.

In de eerste set werd na een aftastend begin met een ace van Ngapeth en een uitgeslagen Poolse aanval het eerste verschil gemaakt bij 8-6. Frankrijk bleef sterk aanvallen en met scores van Le Goff, Clevenot en Chinenyeze liepen ze uit naar 14-10, waarop Polen de time out inging. Zonder succes.

De Franse volleybal TGV stoomde door naar 19-13, bij 19-15 haalde Andrea Giani de thuisploeg naar de kant. Polen gaf middels foutserves makkelijk punten weg tot aan 23-18, kreeg zelf op die stand ook een Frans kadootje en met een pipe aanval en een score van Jean Patry besliste de Franse ploeg de set met 25-19.

In set twee kwam Polen via een ace van Leon en een blokpunt van Kochanowski op 4-6 en op de side out konden ze dat verschil van twee punten tot aan 10-12 vasthouden. Scores van Le Goff, Brizard (twee blokpunten) en Patry maakten er 14-12 van. Na 16-16 kon Polen nogmaals twee punten afstand nemen.

De Franse foutserve hield ze bij 18-19 nog nipt op voorsprong, vervolgens zorgden Jean Patry en Trevor Clevenot voor de ommekeer naar 22-19. Na de 23-20 maakte Clevenot de laatste twee Franse punten voor de 25-20 setwinst.

Polen moest om in de wedstrijd te blijven de derde set winnen. En heel lang konden ze erin blijven geloven dat dit ook zou lukken. Tot aan 14-14 ging het gelijk op, toen Polen na een prachtige rally de 14-16 scoorde leek de mogelijkheid om de spanning erin te houden nog steeds volledig aanwezig. Jean Patry dacht daar anders over en sloeg de tussenstand naar 17-17. Twee foutserves verder stond het 18-18.

Bij Frankrijk kwam Jouffroy voor de opslag in het veld en hij serveerde de ploeg met onder andere drie aces naar een 23-18 voorsprong. Het olympisch goud lag voor het grijpen, maar de Fransen beleefden nog enige spannende rally’s toen Leon bij de 24-20 voor Polen aan serve kwam en tot het eind van de wedstrijd aan serve bleef. Na de 24-23 volgde zijn foutserve voor de 25-23 Franse setwinst en de 3-0 wedstrijdwinst.

Frankrijk maakte vooral blokkerend (9 om 4 punten) en serverend (8 om 4  aces) het verschil. Ze speelden ook met een lagere foutenlast (16 om 19). Polen scoorde aanvallend één puntje minder. Patry werd de topscorer in de finale met 17 punten, Clevenot kreeg er 11 achter zijn naam. Bij Polen kwam Kurek tot 10 punten.

Frankrijk pakt net als in Tokyo dus het goud, Polen krijgt het zilver en USA het brons.