Bronzen Olympische medaille voor dames Brazilië

VoV, 11-08-2024. 5:56 uur. In de strijd om het olympisch brons speelden de dames van Brazilië en Turkije tegen elkaar. Brazilië verloor in de halve finale van USA, Turkije kon het tegen Italië niet bolwerken. Brazilië is de nummer twee van de wereldranglijst, Turkije de nummer vier. De laatste ontmoeting tussen beide teams op 16-06 dit jaar eindigde in 3-0 voor Brazilië, in de vier daaraan voorafgaande duels wonnen beide teams twee keer.

In de eerste set waren de verschillen op het scorebord steeds klein nadat Turkije een 8-4 achterstand bij 9-9 had ingelopen. De 9-8 voor Brazilië kwam na een geweldige rally tot stand, die door Vargas werd afgesloten. In het verdere verloop van de set gingen de teams tot 20-20 gelijk op. Daarna kon Brazilië het verschil maken naar eerst 23-21 en later naar 25-21.

In set twee blokkeerde en sloeg Vargas Turkije naar 12-16. De 17-20 achterstand had Brazilië bij 21-21 ongedaan gemaakt met scores van Thaisa en Gabi. Ana Cristina zette Brazilië op voorsprong bij 22-21, Eda Erdem blokkeerde Turkije bij 23-24 op setpoint. Carol blokkeerde een smash van Vargas af en maakte zo het volgende setpoint voor Brazilië op 25-24. Na 25-25 beslisten Rosamaria en Gabi de set. De 27-25 betekende 2-0 in sets.

In de derde set rechtte Turkije de rug en liet zich na de 16-17 voorsprong niet meer door Brazilië verrassen. Daarvoor hadden de teams een gelijk opgaande strijd gevoerd, waarbij Brazilië lang minimaal aan de leiding was gegaan. Turkije liep uit naar 16-21, de time out sorteerde niet meteen geen effect, maar op 22-24 na een score van Ana Cristina haalde Santarelli de Turkse ploeg voor de zekerheid toch maar even naar de kantlijn. Daarna scoorden ze direct de winnende treffer.

In set vier nam Brazilië het initiatief weer in eigen hand en maakte van een minimaal verschil bij 10-8 een zeer ruime voorsprong bij 16-9. De ingevallen Julia Bergmann en Gabi namen wat punten voor hun rekening, Turkije gaf er een paar cadeau. Vargas bleef de ballen erin beuken, spelverdeelster Sahin blokkeerde de 19-15 op de borden en Bergmann sloeg de bal uit voor de 19-15 tussenstand. Met een serie van zes punten op rij maakte Brazilië de set daarna uit, Gabi en Thaisa maakten de laatste twee punten.

Gabi scoorde 28 keer, Vargas maakte er 26. Beide teams leverden een sterk staaltje blokkeren af, Brazilië scoorde 19 blokpunten, Turkije 17. Ook op de overige scorende onderdelen had Brazilië voordeel. Vijf punten aanvallend, twee via aces en vier in de foutenlast.