Jong Oranje verliest bij EK U20 na 0-2 voor van Jong België

VoV, 12-08-2024. 17:27 uur. Na de rustdag op zondag, waarop alle speelsters bij het zien van de Olympische finale tussen Italië en USA konden dromen over zelf ooit aan de Spelen deel te nemen, was de focus vandaag weer op de eigen prestaties gericht bij het EK U20, waar Jong Oranje tegen de leeftijdsgenoten van onze Zuiderburen speelde. De Young Yellow Tigers vs. de Young Orange Lions, een mooi affiche.

De Belgische ploeg staat met vier gewonnen en één verloren wedstrijd op de tweede plaats. Zij verloren alleen van Turkije, zeges waren er tegen Bulgarije, Zweden, Spanje en Slovenië. Nederland staat vijfde met twee zeges en drie verliespartijen. De top twee gaat door naar de halve finale.

Bij België heeft Saar Bertels in de voorgaande duels met o.a. 22 punten tegen Zweden en 23 punten tegen Spanje laten zien makkelijk te scoren, ook Sarah Houben en Kaat Cos lieten zich in voorgaande duels scorend gelden.

In de eerste set keek Oranje heel snel tegen een 5-1 achterstand aan, time out NL, die door Suus Gerritsen, Yfke Jelsma en Maaike Heilig ook net zo snel weer bijna ongedaan gemaakt werd (5-4). Oranje was in de volgende fase van de set veel te gul met het weggeven van punten, tot 11-8 scoorden ze vijf keer voor België. Wies Smits en Suus Gerritsen konden de schade in die periode nog beperkt houden.

Na scores van Emma Wijnbergen vluchtte België bij 11-11 de time out in, na 13-11 serveerde Suus Gerritsen Oranje met o.a. twee aces naar 13-15. Nederland stond de leiding daarna niet meer af. Ook omdat België na 15-16 in een zeer gulle bui was en tot aan de 21-25 nog zes punten voor Nederland scoorde. De andere punten kwamen van Luna Strikwerda (tweede bal score), Maaike Heilig (ace) en Wies Smits (smash).

In set twee werd een 2-5 en 6-7 achterstand van België via scores van o.a. Kaat Cos in een 12-7 voorsprong. Met Sjakkie Donkers aan serve en Suus Gerritsen als afmaakster aan het net kwam Oranje terug naar 13-11. Het verschil van twee punten bleef op de side out tot 22-20 staan. Wies Smits haalde met een ‘blok uit’ de serve naar Oranje, Maaike Heilig sloeg de gelijkmaker er vanaf de midpositie in en een uitgeslagen Belgische aanval zette Oranje op 22-23,

België ging daarna vlot naar de zijlijn voor advies. Zonder succes, het 24ste punt gaven onze Zuiderburen ook weg en vervolgens serveerde Wies Smits met een ace de set uit voor de 22-25 eindstand. Een prima serie dus na de 22-20 achterstand tot aan 22-25 winst.

De derde set was een volledig ander verhaal. België maakte van een 3-4 achterstand een 11-5 voorsprong en hun spelverdeelster Romane Neufkens deed daar na 13-9 nog een schepje bij bovenop door de stand naar 21-9 te serveren. Yfke Jelsma en Wies Smits konden het verlies nog een iets beter aanzien geven maar de 25-13 was wel heel erg duidelijk. Kaat Cos, Tea Radovic en Yana Wouters namen bij België heel wat punten voor hun rekening in deze set.

Set vier ging om de winst (voor Oranje) of de tiebreak (voor België). Oranje had de beste start (1-4) België het betere vervolg via een aantal driepunters naar 8-6. Britt van de Kooi en Sjakkie Donkers lieten voor Oranje punten noteren in deze fase. Het verschil van twee punten hielden de Belgische Young Yellow Tigers tot 14-12 in stand, een Nederlandse score op mid, een Belgische misser op mid en Yfke Jelsma gaven Nederland daarna een 14-15 voorsprong.

België nam even over (17-16), Oranje herstelde dat meteen weer (17-19) met een ace van Wies Smits. Yfke Jelsma zorgde met twee punten achter elkaar voor de 19-22, daarna was Kaat Cos voor België succesvol en gaf Oranje een paar punten gratis weg. Het werd 23-22 en na de Nederlandse time out 24-22. Pip Kok hield Oranje in de race voor setwinst bij 24-23, echter ging de set na de Nederlandse foutserve alsnog verloren. Dus 2-2 en verlengen.

In de beslissende vijfde set werd bij 7-8 van kant gewisseld. Na de veldwissel scoorde België twee keer achter elkaar. Eerst via een tweede bal van Romane Neufkens en dan via een blokpunt van Yana Wouters. Nederland sloeg uit en na de Nederlandse time out op 10-8 serveerde België een ace voor 11-8. Twee Belgische foutserves hielden het verschil bij 11-9 en 12-10 op twee punten. Met een ‘dankjewel score’ van Yana Wouters en twee scorende aanvallen pakte België de tiebreak met 15-10.

Bij Oranje kwamen de totaal 64 eigen punten als volgt tot stand. Suus Gerritsen 15, Wies Smits 12, Yfke Jelsma 10, Noa Krikhaar 9, Maaike Heilig 5, Emma Wijnbergen en Sjakkie Donkers 4, Luna Strikwerda 2 en Britt van de Kooi 1.

België scoorde 69 eigen punten via o.a. Kaat Cos 17, Saar Bertels 17, Yana Wouters 11 en Tea Radovic 11. De foutenlast was met 29 om 35 directe punten voor de tegenstander aan de hoge kant.