Vizier op volleybal

 

Brouwer/ Meeuwsen nemen emotioneel afscheid op EK

VoV, 17-08-2024. 6:00 uur. Op het EK Beachvolleybal zijn Matthew Immers en Steven van de Velde doorgedrongen tot de kwartfinales. De twee olympiërs zorgden daarmee tegelijkertijd voor het afscheid van Alexander Brouwer en Robbert Meeuwsen als duo. Die verloren wedstrijd maakte een einde aan veertien jaar samen spelen.

Zoals vooraf aangekondigd begonnen Brouwer en Meeuwsen op het EK aan hun laatste toernooi samen. Vanaf dat moment was het klip en klaar dát er een afscheid zou komen, maar ongewis op welke dag dat deze week zou plaatsvinden. Niet na hun laatste groepswedstrijd in elk geval, want ze overleefden de poule. Ook niet in de tussenronde, want ze wonnen gisterochtend van de Italianen Dal Corso en Viscovich.

Maar daarmee koppelde het lot de twee aan Immers en Van de Velde. Hun trainingsmaatjes, de jongens die hen op het wereldtoneel voorbij zijn gestreefd. Het team dat ze feitelijk ook van de Olympische Spelen weghield, omdat ze in het kwalificatietraject de tweede beschikbare plek in Parijs verdienden.

Brouwer en Meeuwsen waren de nummer drie. En in die ‘verhouding’ veranderde gisteravond ook niets. Na drie onderhoudende sets zat het erop voor het duo dat als enige Nederlands beachteam een olympische medaille (Rio de Janeiro, 2016) behaalde.

“We hebben die jongens op de trainingen iets te vroeg goed gemaakt”, grapte Meeuwsen, die stopt met beachvolleybal, na afloop. Brouwer weet nog niet of hij stopt of een andere speelpartner gaat zoeken. Hij kon na de wedstrijd niet veel uitbrengen. De emoties kregen bij hem de overhand, toen de twee een staande ovatie kregen. Veertien jaar speelden ze samen. “We hebben elkaar hier op het strand van Scheveningen ontmoet. De cirkel is rond”, zei Meeuwsen deze week al.

Van de Velde en Immers spraken lieve woorden en hun dank uit. Van de Velde roemde de hulp die hij de afgelopen tijd kreeg bij trainingen en daarbuiten. Immers zat als kleine jongen voor de televisie toen Brouwer en Meeuwsen in 2013 wereldkampioen werden. ‘Dit wil ik ook’, riep hij toen uit. “Deze jongens zijn mijn helden, mijn idolen. Op 14-9 in de derde set had ik een brok in mijn keel en was ik even van slag.”

Brouwer en Meeuwsen krijgen zondagmiddag in het stadion rondom de finales nog een officieel afscheid in het beachstadion van Den Haag.

gh @ VoV, bron persbericht Nevobo via Gerben Engelen. Foto CEV/ Nevobo