Ook Luini/ Penninga naar hoofdtoernooi Elite 16 in Hamburg

VoV, 21-08-2024. 19:25 uur. Het FIVB Elite 16 toernooi in Hamburg was de volgende stop voor de selecte groep wereldtoppers bij het beachvolleybal. Na Frankrijk, Olympische Spelen, en Nederland, Europees Kampioenschap, is Duitsland het derde Europese land waar zij voor de eer en het goud gaan. Voor Nederland begonnen vandaag bij de mannen de duo’s Leon Luini/ Ruben Penninga en Mees Sengers/ Dirk Boehlé aan het kwalificatietoernooi. Twee rondes moesten ze overleven om het ticket voor het hoofdtoernooi te krijgen.

Gelegenheidsduo Luini/ Penninga nam het op tegen de Zwitsers Yves Haussener/ Julian Friedli. Het werd een driesetter na twee gelijk opgaande sets. In de eerste nam Zwitserland een 5-1 voorsprong, echter kon Nederland dat via 8-6 naar een 12-12 gelijke stand brengen. De serie naar 13-16 gaf Oranje beslissend voordeel. Zwitserland kwam nog terug naar 17-18 en 18-19, waarna Nederland de laatste twee punten scoorde.

In set twee waren de rollen in de tweede helft van de set omgedraaid. Na de 15-13 namen Haussener/ Friedli afstand naar 18-13, echter na een drietal scores van Leon Luini op rij gingen ze bij 18-16 de time out in, daarna bracht een aanvallende fout Nederland op één puntje verschil. Dat stond er ook nog bij 20-19, een doortikbal bracht de setstand op 21-19 en de wedstrijd op 1-1 in sets.

In de derde en beslissende set werd er bij 2-3, 5-5 en 7-8 van speelhelft gewisseld. Vervolgens kantelde het voordeel naar Nederland, het blokpunt van Ruben Penninga zette 8-12 op het scorebord. Bij 10-13 ging Oranje nog even naar de kant, Leon Luini scoorde 10-14 en Ruben Penninga 11-15, waarmee het ticket voor de tweede ronde binnen was.

Daarin speelden ze tegen het Tsjechische duo Jacub Sepka en Jiri Sedlak. De eerste set kenmerkte zich door de geringe verschillen in de setstanden. Zo was het 3-4, 7-7, 11-10, 14-14 en 17-18 bij de wisseling van speelveld. Met een blokpunt maakte Tsjechië de 17-19 en dat verschil van twee punten hielden ze vast tot 19-21.

In de tweede set pakte Nederland een ruime voorsprong bij 5-2 en 9-4. Het verschil van vijf punten hielden ze met een puntje meer of minder vast bij bijvoorbeeld 13-8 bij de technische time out en 16-12 bij de vierde veldwissel. Aan het eind van de set stond dat verschil bij 21-16 er nog steeds en maakte een tiebreak noodzakelijk.

Nederland kwam daarin met 2-0 voor, met 2-2 gelijk en daarna weer met 4-2 voor. Een zeer doeltreffende fase van Ruben Penninga zorgde voor 8-5, daarin nam hij vier punten voor zijn rekening. Leon Luini scoorde 9-5, Ruben Penninga 10-5 en 11-6. Dit kon dus niet meer misgaan en ging ook niet meer mis. Tsjechië kwam nog op 12-10, Nederland ging even naar de kant en maakte na de time out de set met 15-11 uit. Dus 2-1 winst leverde het ticket voor het hoofdtoernooi op.

In het hoofdtoernooi komen ook Boermans/ de Groot en van de Velde/ Immers uit. Zij hebben zich daarvoor rechtstreeks geplaatst.

Sengers/ Boehlé hadden de Zwitsers Marco Krattinger/ Florian Breer als tegenstander in de eerste ronde.  Bij 10-11 voor Zwitserland werd er verplicht gerust in de eerste set. Na de vierde veldwissel (13-15) nam Zwitserland met o.a. een ace en een blokpunt van Krattinger afstand naar 13-18. Op 14-20 kon Sengers nog een keer tegenscoren voordat de set met 15-21 verloren ging voor Nederland.

In de tweede set moest Nederland, nadat het met 5-3 had voorgestaan, bij 5-7 in de achtervolging. Bij de technische time out stond Zwitserland met 9-12 voor, drie aanvallende fouten van Zwitserland maakten van 12-14 een 15-14 voorsprong voor Nederland. Dat puntje voordeel hielden Sengers/ Boehlé tot 18-17 vast, na de veldwissel op die stand scoorde Sengers twee keer en maakte Boehlé met een ace de set uit. Dus 21-17 en 1-1.

In de derde set was het voordeel lang voor Oranje zoals bij de tussenstanden 2-0 en 6-2. Zwitserland had de achterstand bij 7-7 ongedaan gemaakt en vervolgens liepen de teams gelijk op naar de big points.  Na 14-14 volgde een Nederlandse foutserve en een blokpunt van Krattinger, waarmee het dus 14-16 en 1-2 voor Zwitserland werd. Zij gaan door naar de tweede kwalificatieronde, Sengers/ Boehlé zijn uitgeschakeld.