Hamburg: Winst Stam/ Schoon, verlies Piersma/ Bekhuis

VoV, 22-08-2024. 10:46 uur. Op de eerste dag van de poulefase in Hamburg moesten Brecht Piersma en Wies Bekhuis al vroeg het zand op.  Om 8:00 uur stond hun eerste wedstrijd in poule B gepland tegen het Zwitserse duo Tanja Hüberli/ Nina Brunner. De Zwitserse dames staan als tweede geplaatst, Piersma/ Bekhuis als vijftiende.

Het werd een eenzijdige partij, misschien was dat vooraf ook wel te verwachten gezien de ranking plaatsen. In de eerste set maakten de Zwitserse dames met een score van 8 om 1 punt na de veldwissel bij 4-3 er 12-4 van. En verder in de set liep het verschil op naar tien punten (15-5), door een drietal scores op rij met daarin een ace van Brecht Piersma werd het 15-8. Vervolgens ging het van 18-8 naar de 21-9 eindstand.

In set twee nam Zwitserland met Nina Brunner aan serve een 5-0 voorsprong, Wies Bekhuis stopte de serie, Brecht Piersma liet tot 10-4 nog drie punten noteren. Een rake smash en twee blokpunten van haar maakten 12-7, met een ace en een blokpunt kwam Zwitserland op 15-7. Bij 18-10 werd voor de vierde keer van speelhelft gewisseld, op 20-11 kon Nederland nog twee keer tegenscoren voordat Zwitserland de set met 21-13 binnenhaalde. Helder en duidelijk het verschil.

Katja Stam en Raïsa Schoon hadden het Italiaanse duo Reka Orsi Toth/ Giada Bianchi als tegenstander. Stam/ Schoon waren de nummer drie van de plaatsingslijst, de Italiaanse dames waren via de kwalificaties naar het hoofdtoernooi gegaan en kregen de nummer veertien op de ranking. Het duel was niet te vergelijken met dat van Piersma/ Bekhuis, waarin zoals gezegd de nummer twee en vijftien tegenover elkaar stonden.

In de eerste set bleven de teams aan elkaar gewaagd getuige ook de tussenstanden 5-2, 8-6, 10-11, 15-13 en 17-18 bij de veldwissels. Italië kwam bij 19-20 na een score van Bianchi op setpoint, twee Italiaanse fouten zetten Nederland bij 23-22 op setpoint, na de vijfde Italiaanse ace in deze set (23-24) maakte een uitgeslagen aanval van Katja Stam een eind aan de set.

In set twee was het tot 10-11 opnieuw gelijk opgaand, Italië had van 10-8 achter een 10-11 tussenstand gemaakt bij de technische time out. En vervolgens sloegen Stam/ Schoon zich in een ruk naar de 19-11 voorsprong. Met daarin o.a. een paar aces van Katja Stam. De set eindigde met een hele ruime 21-14 voor Nederland, dus 1-1 gelijk en verlengen.

In de tiebreak pakte Nederland meteen een 3-0 voorsprong, die stond er bij 8-5 nog en werd uitgebouwd naar vier punten bij 9-5. Italië scoorde via Orsi Toth de 9-7 en daarop volgde een Nederlandse serie naar 14-7. Orsi Toth en Bianchi konden met hun scores verlies twee keer uitstellen, daarna maakte Katja Stam de 15-9 en 2-1.