Boermans/ de Groot naar halve finale in Hamburg

VoV, 24-08-2024. 20:00 uur. Na de poulefase bij het Elite 16 toernooi in Hamburg speelden de teams vandaag de tussenrondes voor de kwartfinales en de kwartfinales. Drie Nederlandse duo’s kwamen in actie, als eerste zou dat zijn Steven van de Velde/ Matthew Immers tegen het Duitse duo Nils Ehlers en Clemens Wickler, die met zilver op de Spelen in Parijs en het EK in Nederland lieten zien op medaillejacht te zijn.

Maar dei partij ging wegens een blessure (?) bij de Duitsers niet door en het Nederlandse duo kreeg een administratieve 2-0 zege bijgeschreven, waarmee ze dus het ticket voor de kwartfinale ook op zak hadden. Daarin was het Noorse duo Mol/ Sorum de tegenstander. Op de Spelen in Parijs had het BTN-duo met 2-0 verloren, daarvoor in juni was er in Ostrava ook een 2-0 nederlaag.

De derde ontmoeting in Hamburg kende dezelfde uitslag, ook 2-0 voor Mol/ Sorum. Via 21-16 en 21-15 waren ze duidelijk een maatje te groot voor de Nederlanders. In set één en set twee konden van de Velde/ Immers in de beginfase nog goed partij bieden, maar gaandeweg de sets werd de Noorse overmacht steeds duidelijker.

In set één werd er verplicht gerust bij 12-9, de vierde veldwissel was bij 16-12 en vervolgens brachten ze het verschil op vijf punten. De Nederlandse foutserve besliste de set. In de tweede set werd met 13-8 verplicht gerust en Noorwegen gaf daarna geen krimp meer. Via 16-10 en 19-14 ging de set met 21-15, na een kill-blok van Mol, naar de Noren. Van de Velde/ Immers sluiten Hamburg dus als vijfde af.

Katja Stam/ Raïsa Schoon kwamen in de kwartfinale in actie tegen het Italiaanse duo Gottardi/ Menegatti. In juli verloor het NL-duo met 2-0 in Gstaad van ze, in april was er een 2-0 zege in Tepic Mexico.

In de eerste set pakte het Italiaanse duo na de technische time out een ruime voorsprong, van 12-11 achter maakten ze 13-18 voor en daarna lieten ze zich niet meer in de problemen brengen. Met 16-21 pakten ze de 0-1 voorsprong.

In set twee waren de rollen omgedraaid en konden Stam/ Schoon de stand in sets gelijktrekken. Van 8-7 voor liepen ze uit naar 14-8 en 17-10. Het werd nog even spannend toen Italië terugkwam naar 18-16, maar vervolgens wisten Stam/ Schoon hun voorsprong te verzilveren met een 21-18 setzege.

De beslissende derde set ging met een foutserve van Italië van start, daarna pakten ze drie punten op rij (1-3), bij 4-4 was het gelijk en een uitgeslagen aanval van Raïsa Schoon zorgde voor hun breakpoint bij 4-6. Raïsa Schoon maakte met een breakpoint daarna de 6-6

Onder andere een ace op de lijn van Menegatti en een uitgeslagen aanval van Stam zorgden daarna voor 6-10, Beide teamleden scoorden voor de 9-11 en brachten de hoop op de aansluitingstreffer en gelijkmaker terug. Het pakte anders uit, Italië liet drie punten achter elkaar noteren (9-14) en won deze set daarna met 10-15 en de wedstrijd met 1-2. Stam/ Schoon sluiten Hamburg dus op een vijfde plaats af.

Boermans/ de Groot hadden als tegenstander het Braziliaanse duo Arthur/ Adrielson, die in de poulefase nog een 2-1 nederlaag hadden geleden tegen Luini/ Penninga.

Stefan Boermans had het scorend in de eerste set dik voor elkaar met totaal een punt of twaalf. Het NL-duo liep uit naar 2-7 in de eerste set en behield een voorsprong van een handvol punten tot aan de pauzestand bij 8-13. De Brazilianen konden een stuk van die achterstand afhalen (12-15), Yorick de Groot maakte het verschil bij 14-19 weer vijf punten. Hij scoorde ook de 15-21 voor de 0-1 setwinst.

In set twee waren de teams aan elkaar gewaagd tot aan de 13-12 stand voor Brazilië. Nu was het Yorick de Groot die het leeuwendeel van de punten voor zijn rekening nam. Na de time out op 13-12 maakte hij gelijk en vervolgens maakte een serie naar 13-20 het winnende verschil. De set eindigde met 14-21, de wedstrijd dus met 0-2 en Boermans/ de Groot gaan dus door naar de halve finale.