Vizier op volleybal

 

Reacties op “blij met nieuw format Nationale Beker”

VoV, 04-09-2024. 7:16 uur. Bij deze komen we terug op ons artikel m.b.t. de gewijzigde opzet van de Nevobo Beker. Blijkbaar is de huidige opzet van het toernooi geheel naar wens van het overgrote deel van de deelnemers en de coaches. Tenminste als we uitgaan van de niet ontvangen reacties.

Slechts vijf reacties ontving VoV, waaruit we zouden kunnen concluderen dat van de pakweg 166 deelnemende ploegen er zo’n 160 teams/ coaches wel blij en tevreden zijn met deze opzet. Tenminste als we uitgaan van het principe “Wie zwijgt stemt toe”. Helaas ontvingen we geen bevestiging hiervan via een reactie met “heel erg blij, een beetje blij of gewoon blij” die dit ook onderstrepen.

Wel ontvingen we van de Nevobo een reactie op ons verzoek om nadere informatie over het bekertoernooi. Onderstaand eerst ons verzoek, daarna de reactie van de Bond.

“Gaarne zou Vizier op Volleybal van u vernemen welke voordelen de Nevobo ziet bij de gewijzigde opzet van het nationale bekertoernooi verdeeld over drie zaterdagen in september. Of is dit een soort van periode invulling vanwege het later beginnen van het seizoen vanwege de 10 teams per divisie.

Uiteraard begrijpen we dat de belasting per team zo aanzienlijk minder is dan bij een toernooi op één zaterdag, waar soms wel 8 sets gespeeld dienen te worden. Maar wat zijn nog andere voordelen? Is de bijdrage lager?

Zitten er volgens de Nevobo ook nadelen aan deze opzet? Bijvoorbeeld het sterke verschil in de poules waar 2de divisieteams (voormalig derde divisie teams) het opnemen tegen ‘Oude’ Topdivisieploegen?  Hetgeen toch wel een aanzienlijk niveauverschil is. Denkt u dat de ‘Oude’ Topdivisieteams blij zijn met bekerwedstrijden in de aanloop naar het seizoen tegen voormalige derde Divisie teams?

Wat is de reden van de grote deelname (88 dames/ 78 herenteams) in vergelijking met voorgaande jaren, toen de deelname vaak beneden de 40 teams per gender bleef. Is daar onderzoek naar gedaan? Gaarne zien we uw reactie tegemoet?

We ontvingen de volgende reactie:

Beste meneer Heerink,

Met ingang van seizoen 24-25 zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd in zowel Onderstaand geven we dan de reguliere competitie als het bekertoernooi.

Hierbij wordt het bekertoernooi in alle regio’s op dezelfde manier georganiseerd en is ook de opzet van het Nationale bekertoernooi gelijk aan die in de regio’s. Veel hiervan is aan het einde van vorig seizoen gecommuniceerd, onder andere via dit nieuwsbericht.

Binnen de reguliere competitie zijn we naar een poule grootte van 10 teams gegaan, het aantal poules op diverse niveaus is aangepast waarmee een nieuwe piramide is ontstaan. Het aantal wedstrijden dat een team in de reguliere competitie speelt is omlaaggegaan van 22 naar 18, in een normale volle poule van 10 teams.

Door de verkleining van het aantal teams in een poule is ook de start van de competitie naar achteren geschoven, van half september naar begin oktober. Hiermee is voorafgaande aan de start van de competitie ruimte ontstaan om een extra wedstrijdprogramma aan te bieden aan die teams die graag meer wedstrijden willen spelen dan de 18 uit de reguliere competitie.

Met de nieuwe opzet van het bekertoernooi vult de 1e ronde deze ruimte in, het geeft dus een aanvullend programma op de competitie.

Als we specifiek naar het Nationale bekertoernooi kijken dan is een van de grootste wijzigingen dat alle teams die in de 2e Divisie of hoger spelen zich mogen inschrijven voor de beker. Voorheen was dit voorbehouden aan het hoogst spelende team van een vereniging.

Samen met het feit dat er vanaf dit seizoen meer teams deelnemen aan de competitie op het niveau van de 2e Divisie en hoger verklaart dit de groei van het aantal teams binnen de nationale beker.

Met de toevoeging van de Superdivisie aan de competitie zijn er nu 5 niveaus die deel mogen nemen, waarvan 3 in de 1e ronde instromen. Dit zorgt inderdaad voor meer niveauverschil tussen de teams, waar dit eerder pas in de 2e ronde plaatsvond.

Er zijn bij ons nog geen berichten hierover vanuit de teams binnen gekomen, het is dus afwachten naar de ervaringen van de teams na de 1e ronde. Onze verwachting is dat met de nieuwe opzet van het bekertoernooi (zowel nationaal als regionaal) tegemoetgekomen wordt aan de behoefte van de teams die meer wedstrijden willen spelen. Uiteraard houden we de ervaringen vanuit de teams en verenigingen in de gaten en zullen we waar nodig verbeteringen doorvoeren.

Ik vertrouw erop je hiermee van voldoende informatie te hebben voorzien, mocht je nog vragen hebben dan hoor ik ze graag.

Met vriendelijke groet, Jeroen Ros, Teamleider Competitie

Onderstaand geven we de reacties van enkele trainers/ coaches/ teams weer:

Van een (dames) topdivisionist: “Het kost ons gewoon 3 weken van de voorbereiding op niveau. Ik kan me voorstellen dat 2e divisieteams dit “leuk” vinden, omdat ze normaal niet tegen dit niveau spelen en dat bedoel ik niet negatief. Doordat bijv. teams niet bereid zijn om wedstrijden te verplaatsen naar een door-de-weekse-dag hebben topdivisieteams zich voor ons toernooi moeten terugtrekken. Nogmaals met alle respect voor de lager spelende teams heeft deze opzet voor ons geen meerwaarde.

Een ander (heren) Topdivisionist: Begrijpelijk dat er teams zijn die ongelukkig zijn over de opzet van het bekertoernooi. Ploegen spelen op deze manier een enkele oefenwedstrijd tegen in het ongunstige geval een oninteressante tegenstander.

Toch kan de bond in deze niets verweten worden, want de uiteindelijke opzet was te verwachten. Logisch dat in een evenwichtige samenstelling van poules teams uit de Topdivisie ploegen uit de Tweede Divisie treffen. Het is om die reden dat wij niet deelnemen aan het bekertoernooi. In de voorbereiding treffen wij superdivisieteams om ons goed voor te bereiden op de competitie. Benieuwd naar de uitkomst van de poll en of de bevindingen leiden tot een andere opzet van het bekertoernooi.

Een duidelijke reactie: Een 5. Heel niet blij mee. Drie spelers kwamen uit op het NK Beach. Sluiten dus aankomende week pas aan. We hebben geen ruimte voor oefentoernooien en geen teamweekend wat bij ons de laatste jaren een traditie was. Deze wordt nu ergens in december gepland.

We hebben moeten besluiten de beker als oefenwedstrijden te spelen. Wat we ook allemaal eigenlijk niet willen. Want ja, het is ook gewoon de beker en je wilt stunten.

Een reactie met een verwijzing naar de beker bij de Zuiderburen: Ik las het stukje over de bekercompetitie. Je legt de vinger op de zere plek. Persoonlijk ben ik een voorstander van het Belgische systeem. In de Belgische beker volleybal krijgt een team dat in een lagere competitie speelt dan het andere team een puntenvoordeel. Het aantal punten dat een lager spelend team krijgt, is afhankelijk van het verschil in divisies:

  • 1 divisie verschil: Het lager spelende team begint de wedstrijd met een voorsprong van 2 punten.
  • 2 divisies verschil: Het lager spelende team begint de wedstrijd met een voorsprong van 4 punten.
  • 3 divisies verschil: Het lager spelende team begint de wedstrijd met een voorsprong van 6 punten.

Deze punten worden toegekend aan het begin van elke set. Als er bijvoorbeeld een verschil is van 2 divisies, start het lager spelende team elke set met een voorsprong van 4-0. In een beslissende vijfde set wordt het aantal punten ‘meekrijgt’ gehalveerd. Op deze wijze kunnen wedstrijden spannender worden.

En als laatste nog deze reacties:

  • Die nieuwe namen maken het toch niet duidelijker. Gewoon eredivisie, eerste, tweede, derde, vierde divisie. Geeft duidelijkheid over niveau. District kan dan klasse heten.
  • Minder teams in de competitie. Ging natuurlijk om geld, maar als motivatie werd onder andere genoemd: minder zaterdagen. Hoe zo: minder zaterdagen als je de beker van 1 zaterdag gaat uitspreiden?

Dat waren ze, wie nog wil reageren, de mailbox g.heerink@arghent.nl staat nog open en is nog niet vol.

gh @ Vizier op Volleybal.