Vizier op volleybal

 

Uitgebreide (verlate) reactie op het format nationale beker.

VoV, 05-09-2024. 4:15 uur. Naar aanleiding van eerdere publicaties gisteren over het in de aanhef genoemde onderwerp kregen we nog een uitgebreide verlate reactie binnen, die we u niet willen onthouden. Ook wellicht belangrijk voor de vorming van een mening omtrent dit item. Als u die nog niet gevormd had. Wellicht denkt u er ook zo over of bent u het volstrekt niet met de auteur eens.

Hieronder de opgekorte versie:

Allereerst wil ik zeggen dat ik zelf speel bij een vereniging uit het Groene Hart, waar H1 op 1ste divisie niveau speelt en ons H2 naar de 2de divisie is gepromoveerd. Ik ben zelf ten opzichte van de nieuwe opzet van het bekertoernooi niet geheel negatief. Ik ben zelf van mening dat de grote winnaars de Eerste Divisie teams zijn. De tegenstanders die zij treffen, zijn maximaal één niveau hoger of één niveau lager.

Wel vind ik het uitermate teleurstellend dat er poules van drie teams zijn, waardoor r toch een wedstrijd minder gespeeld wordt. Over het algemeen is de nieuwe opzet van de beker wel een goed idee. Echter, de reden waarom het bekertoernooi een nieuwe opzet heeft gekregen vind ik wel een regelrechte schande.

De Nevobo heeft op de een of andere manier bedacht dat de gehele piramide herzien moest worden en poules moesten krimpen. Dit kwam enkel doordat de Topdivisie tijdens Corona is uitgebreid naar 2 poules en hierdoor het gehele niveau is weggezakt. Het feit dat de Superdivisie er is gekomen, zal zeker voor de betere teams in de Topdivisie goed zijn, maar helaas is iedereen hiervan de dupe.

Door de krimp van de poules worden sowieso al 4 wedstrijden minder gespeeld en als je al meedeed aan het bekertoernooi (nationaal of regionaal) speel je alsnog 2-5 wedstrijden per seizoen minder. Zeker als je eerst in de regiobeker speelde, want als je daar verder in kwam, speelde je toch nog 2-4 wedstrijden extra.

Overigens zie ik het voordeel van een kleinere poule wel. Maar enkel voor teams vanaf de 1ste klasse en lager. Dat je die teams de optie geeft om 4 wedstrijden minder te spelen dan vorig seizoen door een kleinere poule en eventueel extra bekerwedstrijden als een vorm van vrijwillig extra wedstrijden, dan begrijp ik dat. Maar dit kan je niet aan de teams in hogere divisies opdringen terwijl zij misschien wel meer zouden willen spelen.

Het meest bizarre aan dit alles is dat de teamgelden voor de niveaus wel hetzelfde zijn gebleven. En dat terwijl het niveau keihard gedaald is. De meeste teams die komend seizoen in de 2de divisie spelen, speelden voor Corona nog in de 3e divisie. Maar de 2de divisie is haast 2 keer zo duur als de derde divisie. Je betaalt dus 2 keer zoveel voor hetzelfde niveau en 2-5 wedstrijden minder.

De nieuwe piramide is puur om extra inkomsten voor de Nevobo te genereren. Maar ik vind zelf dat de kwaliteit van de diensten/het product dat de Nevobo levert niet meer in verhouding staat.

Waar gaat dat geld nu heen? Naar de werknemers van de Nevobo die er 3 weken over doen om te reageren op een mailtje over scheidsrechters of de derde social mediamanager die in een hotel naast het Beachstadion moet slapen om videootjes te maken van het EK.

Ik krijg heel erg het gevoel dat de gewone volleyballer betaalt voor het Topsport deel van de Nevobo, terwijl hij er steeds minder (goed georganiseerd) volleybal (hetgeen waar we het allemaal voor doen) voor terugkrijgt.

Dit houdt nog geen rekening met poules die minder dan 10 teams hebben. Ik zie om mij heen teams, die in een wat lagere klasse (bijvoorbeeld 1ste klasse) spelen in een poule van 7 teams. Die betalen dus 550 euro voor 14 wedstrijden (40 euro per wedstrijd) ten opzichte van 18 wedstrijden (30 euro per wedstrijd). Dat verschil vind ik toch bizar.

De Nevobo zou zich beter kunnen richten op het werven van grote sponsoren of andere vormen om het Topsportdeel te kunnen bekostigen. Daarnaast zouden ze zich ook kunnen focussen op het aanstellen van capabele mensen op het hoofdkantoor die de mening en wensen van de volleyballers zelf in acht nemen.

Sorry voor de lange e mail, maar ik moest de frustratie wel ergens kwijt.

Naschrift VoV:

Inderdaad zit er behoorlijk wat frustratie in dit mailtje, waarvan de afzender bij de redactie van VoV bekend is. Maar veel aangehaalde zaken snijden hout. En ook al zijn er volgens de Nevobo geen berichten bij hen binnengekomen over deze materie, het blijkt toch wel dat niet iedereen vrede heeft met de gang van zaken (o.a. het bekertoernooi) zoals het nu gaat. En vanuit de leden mag toch zeker wel een kritische kanttekening gegeven worden. Het is immers volgens sommigen niet altijd okay wat de Nevobo doet (of niet doet).

gh @ Vizier op Volleybal.