Lycurgus klopt rivaal Dynamo met 3-2 in oefenduel

VoV, 05-09-2024. 11:33 uur. In een oefenduel waarin het spel op en neer golfde trok Nova Tech Lycurgus in het Alfa-college woensdag met 3-2 aan het langste eind tegen Draisma Dynamo. De setstanden waren 23-25, 25-14, 23-25, 25-17 en 15-11. Komende vrijdagavond is de Duitse topclub SVG Lüneburg vanaf 19.00 uur de tegenstander in de Sorghvliethal in Veendam.

Coach Mark Lebedew gaf zoals in de voorgaande drie oefenduels spelers zoveel mogelijk speeltijd. Om iedereen ritme op te laten doen, maar ook om spelcombinaties in verschillende opstellingen te testen.

Stijn van Schie, Auke van de Kamp, Nuno Marques, Alexej Zhbankov, Niels de Vries, Niels Kuijpens en Uros Planinsic speelden de eerste twee sets. Vervolgens kwamen Marijn Brilhuis, Vicente Parraguirre, Robin Boekhoudt, Jeffrey Klok en Gijs van Solkema voor de rest van de wedstrijd binnen de lijnen. De sterk spelende van de Kamp, topscorer met 17 punten, bleef tot het einde van de derde set staan, waarna Marques de passer-loper voor het laatste deel afloste.

De thuisploeg begon stroef tegen Dynamo en stond snel met 13-8 achter. Maar snel kwam Nova Tech Lycurgus beter in de wedstrijd en haalde de eerste set bijna nog binnen.

In set twee was sprake van een walk-over. Toen de prima spelende Van Schie 23-9 noteerde leek de tegenscore onder de tien punten te blijven, maar het kostte wat moeite om de set af te maken.

In set drie was het weer meer in evenwicht en ging het na 23-23 net de verkeerde kant op. In set vier had Nova Tech Lycurgus duidelijk de overhand met royale setwinst tot gevolg.

In de beslissende vijfde set nam Dynamo, zonder de zieke coach Redbad Strikwerda, een 8-5 voorsprong. Nova Tech Lycurgus gaf nog één keer gas en dat bleek voldoende. Het leidde tot een 10-3 sprint, mede dankzij goede punten van Parraguirre, een ace van Brilhuis en een sterk blok van Van Solkema, en 15-11 setwinst. Waarbij het geluk op matchpoint aan de zijde van de thuisploeg was. Een harde klap van Sjors Tijhuis namens Dynamo werd uit gegeven, maar een opgenomen beeld liet zien dat de bal precies in het hoekje landde.

Coach Lebedew. ‘In de tweede set kwamen we duidelijk dichter bij ons gewenste niveau dan in een paar andere sets. Ik kies nu nog niet voor een basis en wil iedereen laten spelen om de te leveren inzet te verdelen. Ik vond dat we in fases iets te relaxed en passief waren. Ik zie graag meer intensiteit. Zeker in momenten dat het spannend en lastig is. Nu zag je vooral in de tweede en vierde set dat we gesteund door een ruime voorsprong meer vertrouwen uitstraalden. Het werd uiteindelijk maar 3-2, maar winnen is altijd lekker.’

gh @ VoV, door Theo Sikkema, Nova Tech Lycurgus. Foto website Nova Tech Lycurgus.