Vizier op volleybal

 

Volleybalnieuwtjes, een beetje van alles wat

VoV, 10-09-2024. 15:40 uur. We blikken vooruit op het aanstaande weekend. Veel bekervolleybal, maar daarnaast ook toernooien en oefenwedstrijden van teams die het bekerduel hebben kunnen verplaatsen naar een doordeweekse dag of op de niveaus boven de Topdivisie uitkomen. Verder een beknopte vertaling van een WOV-artikel over de status van het Franse volleybal in Europa en de wereld. We houden u op de hoogte van het eerste optreden van Sjakkie Donkers in de USA en geven daarnaast nog wat andere nieuwtjes, die u mogelijk belangrijk vindt.

Voorbereiding clubs op seizoen. In dit overzicht aandacht voor de dames. Zomaar een greep uit de verschillende ons bekende oefenwedstrijden en toernooien, wilt u er een volgende keer ook bijstaan geef het dan even door (g.heerink@arghent.nl) waar u op 14 september oefent (als u geen bekerwedstrijd speelt)

In Sneek wordt zaterdag de Noord Oost Nederland Cup gespeeld. En dan hebben we meteen de wedstrijden van vijf eredivisieteams genoemd. Met deelname van uiteraard de gastploeg VC Sneek en verder Sudosa-Desto, SV Dynamo Apeldoorn, Apollo 8 en VC Zwolle.

Peelpush reist naar Borken in Duitsland en speelt oefenduels tegen drie Pro Bundesliga teams. Sliedrecht Sport dames1 heeft aanstaand weekend twee keer een Belgische tegenstander. Eerst tegen VDK Gent (14-09) en de volgende dag tegen Roeselare.

In Denekamp heeft DeVoKo een druk weekend voor de boeg met daarna nog een bekerverplichting op maandag. Op zaterdag zijn Keistad, VoCASA, Dinto, Apollo 8 D2, Sudosa-Desto D2, Pegasus, Krekkers en Set-Up te gast in de Dorper Esch. Op zondag speelt DeVoKo nog een driekamp in Denekamp en op maandag staat de bekerwedstrijd tegen Havoc op het programma.

Alterno Dames1 speelt morgenavond al de eerste bekerwedstrijd tegen WSV Warnsveld. Set-Up ’65 komt vrijdagavond ook voor de beker in actie. Zij spelen dan tegen DeVoKo D2.

Rivo Rijssen Dames1 oefent zaterdag tegen de Topdivisiekampioen van Nederland. Veracles Groningen komt op bezoek in Rijssen.

Sjakkie Donkers heeft de eerste wedstrijd met de Mavericks in Arlington, Texas, USA  erop zitten. Haar ploeg won het uitduel bij Santa Clara met 2-3. Na een 2-1 achterstand werd via 19-25 en 13-15 de winst bijgeschreven. Met 7 ‘kills’ en 1 ace droeg ze haar steentje bij aan de zege.

En er kwam ook nog een verlate reactie op de nieuwe bekeropzet binnen, die we u uiteraard niet willen onthouden.

“Ik vind het jammer dat de competities zijn gereduceerd tot 18 wedstrijden. Zeker op nationaal niveau is volleybal bij uitstek een wedstrijdsport en het verminderen van wedstrijden haalt toch een beetje beleving weg. Er zullen ongetwijfeld allerlei valide logistieke redenen zijn, maar als speler en coach laat je het liefste het publiek zien wat je kunt.

De bekeropzet is begrijpelijk, maar wel erg scheef richting teams die in de Topdivisie of lager spelen. Vanuit de poules in de eerste ronde gaan er bar weinig door naar de volgende ronde, zodat de super- en eredivisieploegen vervolgens vooral tegen elkaar mogen spelen. Na de eerste ronde vallen er zo’n 60 ploegen af. De 22 overgebleven teams komen uiteindelijk nog 20 hoger spelende teams tegen. Ik snap dat vanuit de eredivisieploegen wel, maar een uitbreiding (of zelfs maar een compensatie) van de wedstrijdkalender is dat niet. Een sigaar uit eigen doos dus.

Zehra Günes wordt de nieuwe teamcaptain van VakifBank. Zij is een kind van de club, waar ze al sinds haar 12de jaar voor speelt en de hele jeugdopleiding doorliep. Ze behaalde met VakifBank vele nationale en internationale successen. Ook in de Turkse nationale ploeg is zij als mid een belangrijke speelster.

Is Frankrijk de nieuwe volleybalgrootmacht? Met de winst van de gouden medaille op de Olympische Spelen in Parijs, na eerder goud in Tokyo te hebben gewonnen drie jaar geleden, en met de winst in de VNL 2024 heeft Frankrijk op dit moment het sterkste volleybalteam van de wereld bij de mannen. Niet alleen op basis van deze prestaties, maar ook de EK titels van de Franse U22, U20 en U18 teams spreken boekdelen over het Franse niveau op dit moment ten opzichte van de rest van Europa. Frankrijk is bij uitstek het powerhouse in het mannenvolleybal.

En niet alleen de mannen/ jongens doen het uitstekend, maar ook de dames zijn van Europese middelmaat opgeklommen naar momenteel de 19de plaats op de FIVB World Ranking. Afgelopen zomer namen ze voor het eerst deel aan de VNL en ze presteerden goed op de OS in Parijs. En ze plaatsten zich voor het WK 2025.

Wat is toch het geheim achter dit succesverhaal van het Franse volleybal? Het komt voort uit een prima lange termijnplanning, een forse financiële ondersteuning van het jeugdvolleybal en een ruime financiële bijdrage vanuit de overheid. Alsmede het sterke opleidingstraject voor de jeugd en de trainers/ coaches. Al deze factoren garanderen een constante doorstroom van talenten, die dan weer garant staan voor successen op Europees- en wereldniveau.

Maar de ruggengraat van het Franse succes is wellicht toch hun trainers en coaching staff. Met namen als Philippe Blain, Laurent Tillie en recent de Italiaanse coach Andrea Giani. Bij de dames is de Belg Emile Rousseau belangrijk geweest voor de opmars. Ook de sterke Franse competities zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de spelers en speelsters.

Naast Frankrijk laten ook Italië, Polen en Japan zien dat lange termijn aanpak kan leiden tot succes. Italië is jarenlang wereldtop, Japan heeft zowel bij de dames als heren een geweldige stap voorwaarts gemaakt en de Poolse teams zijn mede door het zeer hoge niveau van hun nationale competities ook al jarenlang in de top te vinden. Volleybal is een Polen niet zomaar een sport, het is een ‘beweging’.

Een paar internationale transfers: De Fransman Earvin Ngapeth, vorig seizoen collega van Nimir Abdel-Aziz bij Halkbank Ankara, maakt de overstap naar Jakarta Presisi. Ook zijn landgenoot Jean Patry speelt voor deze club tijdens het Aziatisch clubkampioenschap.

De Duitse Lena Stigrot wordt in Japan bij Aqua Ferries Toyama collega van Iris Scholten. Stigrot komt over van Cuneo in Italië. De Belgische Kaja Grobelna verkast ook naar Japan, zij verruilt Chieri uit Italië voor Queenseis Kariya, waar ze haar landgenote Lise van Hecke opvolgt. Van Hecke speelt volgend seizoen voor Osaka Marvelous in Japan.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.