Vizier op volleybal

 

Friese volleyballers wel top in Noord-Holland

VoV, 16-09-2024. 7:16 uur. VC Sneek liet zaterdag zien op volleybalgebied wel te kunnen presteren in Noord-Holland. Waar hun voetballende provinciegenoten in Alkmaar met 9-1 klop kregen, prolongeerden deze pompeblêden in Oostzaan hun titel in het Henk van Veldhuizentoernooi van Compaen.

Met de tweede achtereenvolgende winst in het evenement zijn de volleyballers nog maar een toernooizege verwijderd van het definitieve bezit. Dan krijgt de trofee een ereplaats te midden van de vele bokalen die hun vrouwelijke clubgenoten in de historie wisten te behalen.

Aan het toernooi in Sporthal Oostzaan doen uitsluitend teams mee die een relatie hebben met de 88-jarige Henk van Veldhuizen, oprichter en erevoorzitter van de club. Dat geldt voor VC Sneek en Dynamo H2, die in Patrick Koelemij en Justin Sombroek oud-Compaeners als coach hebben. De vierde deelnemer was Keistad, waarvan leidsman Hans Seubring een vriendschappelijke band onderhoudt met Van Veldhuizen.

Laatstgenoemde deelde in de kantine de wisselbeker uit en hij benadrukte in zijn toespraak het geringe krachtsverschil in de gespeelde wedstrijden. Zo eindigde de helft van de twaalf sets in een verschil van twee punten en waren er twee sets met een marge van drie. Met twee zeges en een puntendeling werd Sneek winnaar, gevolgd door Dynamo H2, Compaen en Keistad.

De Oostzaners, die zich na het kampioenschap in de Eerste Divisie, opmaken voor een derde periode in de Topdivisie, weerden zich uitstekend in het veld met twee superdivisieteams en een ploeg die net naast promotie greep. Het resultaat had zelfs nog beter kunnen zijn als er niet twee sets met 33-35 verloren waren gegaan.

Duidelijk zichtbaar is de stijgende lijn bij Compaen. Met Nieuw-Zeelander Ashton Howard en Yoek Zoutberg uit Weesp zijn twee bekwame spelverdelers binnenboord gehaald. Allrounder Stijn de Leeuw, vorig seizoen in het tweede team spelend, liet een dag na terugkeer van vakantie al fijne volleybalstaaltjes zien. Diagonaal Milan Muijs is hard bezig de grote schoenen die topscorer David Bes achterliet te vullen. Aanwinst powerhitter Bart Vlasblom weet uit zijn imposante schouderpartij de meest verrassende aanvalshoeken te toveren. En dan had de ploeg zaterdag ook nog de 40-jarige oproepkracht Marvin Andringa, waar de tijd maar geen vat op lijkt te krijgen.

De Oostzaanse aanhang begint na de zoveelste leegloop in successie weer een beetje vertrouwen in een goede afloop in de Topdivisie te krijgen.

gh @ VoV, door Marcel Vermeulen, Compaen.  Foto Tjerk Laan